Päivähoidon rajauksen ongelmat näkyvät Oulussa

Nukke

Vanhemmat näkevät elokuussa voimaan tulleen subjektiivisen varhaiskasvatuksen rajaamisen ongelmallisena, ilmenee Helsingin Sanomien teettämästä nettikyselystä. Erityisesti huolta kannetaan rajauksen vaikutuksista lapsiin, mutta vanhemmat itsekin kärsivät uudistuksesta.

Vanhemmat kertovat lastensa kokevan olonsa ulkopuolisiksi tai yksinäisiksi. Lapset jäävät paitsi päivän aktiviteeteista, tai yhteisistä hetkistä kavereiden kanssa. Vanhemmat taas kokevat väsyvänsä oman sairautensa, erityisvaativan lapsen hoidon, tai huonosti nukkuvan vauvan vuoksi. Lapset joutuvat joskus jopa vaihtamaan päiväkotia. Oulussa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Kuopiossa lapset eivät ole joutuneet vaihtamaan hoito-ajan rajauksen takia päiväkotia. Sen vahvistaa myös Riikka Peltoniemi, lastentarhanopettaja Kastellin monitoimitalon päiväkodista Oulusta.

Peltoniemen mukaan päivähoidon osa-aikaisuus näkyy työssä.

”Haluamme antaa mahdollisimman paljon kokemuksia ja elämyksiä monipuolisesti kaikille lapsille, mutta nyt se on muuttunut haasteelliseksi, koska ei voida taata kaikkien lasten niitä saavan.”

Hän pohtii huolestuneena, miten tiivistää oppimisen ja kokemuksen määrää osa-aikaisille.

Peltoniemi on siis yhtä mieltä HS:n kyselyyn vastanneiden vanhempien kanssa. Lapset jäävät joistakin asioista paitsi. Esimerkkinä hän kertoo, että jos jumppatuokio on viikolla torstaina, niin alkuviikosta hoidossa olevat lapset eivät pääse osallistumaan siihen.

”Jos lapsi on hoidossa kahtena päivänä viikossa, voidaanko taata hänen saavan sama kokemusten määrä kuin lapselle, joka on hoidossa viitenä päivänä viikossa”.

Yhtenä ongelmana Peltoniemi mainitsee päivähoidon rajauksen asettavan perheet epätasa-arvoiseen asemaan.

”Vanhemmat näkevät helposti toisten perheiden sosio-ekonomisen aseman.”

Peltoniemi jatkaa, että rajaus vaikuttaa eniten niihin perheisiin, joissa olisi suurin tarve laadukkaalle varhaiskasvatukselle. Esimerkkinä hän mainitsee perheet, jotka ovat syrjäytymisvaarassa, tai joilla on vaikeuksia jaksamisen tai muun elämänhallinnan kanssa.

”Nämä perheet eivät välttämättä jaksa tai pysty tarjoamaan niin hyviä eväitä lapsen elämään. Toki nämä perheet voivat saada täyden hoitoajan, mutta silloin toimitaan jo yhdessä esimerkiksi lastensuojelun tai muun tahon kanssa”.

Fakta

Lue lisää:

Helsingin Sanomat: Sijaiskielto, ei aamupalaa, lapsi eroon kavereista – HS:n lukijat kertovat kokemuksiaan päivähoidon leikkauksista  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*