Pahamaineisesta lähiöstä viihtyisäksi asuinalueeksi

Merituuli puhaltaa kylmästi takin läpi ja saa pakkasen tuntumaan vielä entistäkin purevammalta. Ympärilläni näkyy lähinnä kerrostaloja ja ohitseni kulkee nainen koiransa kanssa. Edessäpäin näkyy kahdesta kaupasta, pizzeriasta ja baarista koostuva keskusta-alue. Olen saapunut Rajakylään.

Rajakylä – huonon maineensa vanki

Rajakylällä on pitkään ollut Oulussa huono maine levottomuuksien vuoksi. Niiden syyksi on arveltu alueen vuokratalovaltaisuutta, joka houkuttelee työttömiä sekä vähän kouluttautuneita. Huonoa mainetta on lisäksi tuonut vuonna 2013 tapahtunut palkkamurha, jossa taksia työkseen ajanut mies tapettiin kotitalonsa rappukäytävään.

Kaleva haastatteli Rajakylän asukkaita vuonna 2019, ja suurin osa kertoi kokeneensa häiriöitä asuinalueellaan. Häiriöitä olivat aiheuttaneet muun muassa uhkaava nuorisoporukka, maasta löytyneet huumeneulat sekä erityisesti lasten mielestä pelottavalta vaikuttanut Röllimetsä.

Nyt kyseisen metsän ohi kävellessäni totean sen olevan avara, siisti ja valoisa. Metsän puut on koristeltu neulegraffiteilla, linnunpöntöillä sekä värikkäillä penkeillä. Puita on harvennettu ja raivattu.

Tämä on yksi niistä muutoksista, joilla Meidän Rajakylä- toiminta on tehnyt alueesta viihtyisämmän asua.

Röllimetsän linnunpöntöt ovat asukkaiden tekemiä. Puistonpenkit on haettu kaupungin varikolta ja maalattu uudelleen. Kuva: Kasper Partanen

Asukkaiden toiminnalla mainetta puhtaammaksi

Röllimetsän jälkeen saavun Rajakylän keskusta-alueelle. Samalla puhelimeni kilahtaa viestin merkiksi. Olen saanut kiinni toisen Meidän Rajakylä- toiminnan perustajista, Mira Carleniuksen. Hän perusti projektin Tanja Herukan kanssa syksyllä 2019. Toiminta tapahtuu vapaaehtoisten voimin ja sen mahdollistaa alueellinen toimintaraha. Tapahtumien ja muun toiminnan järjestämisessä on auttanut myös alueellinen yhteistyö esimerkiksi yritysten ja koulun kanssa.

”Tympäännyimme Rajakylän parjaamiseen ja päätimme aloittaa toiminnan keräämällä 100 positiivista kommenttia Rajakylästä”, Carlenius kertoo.

Vastauksia tuli yli 400 ja niitä oli esillä esimerkiksi somekanavissa ja kirjastossa. Niiden avulla haluttiin nostaa esiin positiivisia asioita Rajakylästä ja siten parantaa alueen mainetta.

Saan Carleniukselta viestitse nähtäväkseni joitain kommenteista. Istahdan ostarin lavalle tutkiakseni kuvia tarkemmin. Kiinnitän huomiota kauniisiin valoihin, joita on asteltu lavan yhteyteen sekä lähipizzerian terassille. Napautan auki Instagram-kuvan, jossa on positiivisista kommenteista koottu sanasydän. Sen perusteella Rajakylän parhaimpia puolia ovat lähellä olevat palvelut, koulut sekä yhteisöllisyys.

Pizzerian terassi on koristeltu kausivaloin. Kuva: Kasper Partanen

”Olen asunut Rajakylässä 12 vuotta ja viihtynyt hyvin. Yhteisöllisyys on lisääntynyt ja tapahtumat on olleet aina tosi kivoja”, Carlenius kertoo. Myös muut haastattelemani asukkaat ovat samoilla linjoilla Carneliuksen kanssa.

Tapahtumia onkin kerennyt Rajakylässä olemaan; Koulutien turvaaminen, kirpputoreja sekä viimeisimpänä joulun alla jaetut ruokalahjoitukset lemmikeille.

Saavun viimeisenä Ruiskukkatielle, jolla sijaitsevat muun muassa Rajakylän koulut. Mieleeni muistuu yksi Carneliuksen saama palaute.

”Eräs opettajakin sanoi, että ihana koulu ja oppilaat. Hänen oma mielikuvansa oli paljastunut täysin vääräksi”

Ruiskukkatiellä sijaitsee koulujen lisäksi myös kirjasto ja päiväkoti. Kuva: Kasper Partanen

Lähteet:

Rajakylän Röllimetsä turvallisemmaksi ja viihtyisämmäksi – YouTube

Meidän lähiö pelottomaksi | Gutsy Go – YouTube

”Toivoisin rauhaa Rajakylään” – alueen asukkaita huolettavat niin huumeruiskut kuin väkivaltainen nuorisojengikin, nyt asukastuvalla pohditaan ratkaisuja rauhattomuuteen | Kaleva

Rajakylän palkkamurha hovioikeudessa – ”Häntä ei ollut tarkoitus surmata” | Kaleva

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*