Oulussa pyöräillään myös talvella

Antti Kokko pyöräilee ympäri vuoden. Kuva: Markku Eilola-Jokivirta

Ensimmäisten pakkasten jälkeen pyöräliikkeiden huoltotilat täyttyvät nastarenkaiden vaihtoon jonottavista polkupyöristä.

Näin käy joka vuosi, vaikka pyöräliikkeet muistuttavat asiakkaita olemaan liikkeellä hyvissä ajoin.

Huoltojen lisäksi pyöräliikkeistä kysellään uusia pyöriä. Erityisesti sähköavusteisten- ja paksurenkaisten läskipyörien kysyntä on kasvanut viimeisen kahden vuoden aikana. Sähköpyörä hankitaan yhä useammin korvaamaan perheen toinen auto. Pyöräliikkeet ennustavat, että muutaman vuoden päästä sähköpyörien myynti kattaa yli puolet myymälöiden liikevaihdosta.  

Pyöräilykypärien ja valaisimien myynnissä ei ole havaittu suuria muutoksia.

”Sähköpyörän ostaja hankkii mielellään leukasuojallisen kypärän, polvisuojat. Jonkin verran myydään myös keveitä selkäpanssareita”, sanoo Special Biken kauppias Timo Isokääntä.

Pyöräilyolosuhteita on kehitetty

Oulun seutu on maastoltaan alavaa, mäkien puuttuminen tekee pyöräilystä helppoa.

Oulun kaupunki on panostanut pyöräilyyn rakentamalla pyöräbaanoja ja merkitsemällä pyöräilyn pääreitit maastoon aiempaa paremmin. Oulun seudun asukkaista 42 prosenttia  pyöräilee myös talvella, kertoo Oulun seudun pyöräilykoordinaattori Pekka Tahkola

”Toivottavasti kaupunkipyörien, Sykkelien käyttö voidaan laajentaa ympärivuotiseksi. Kauempaa tullessa auton voi jättää vaikka Limingantulliin ja siirtyä sieltä Sykkelillä keskustaan asioimaan”, hän kertoo.

Alun vaikeuksista huolimatta Sykkeleiden käyttäjämäärä kasvoi tasaisesti. Kauden aikana niillä ajettiin keskimäärin neljäsataa matkaa vuorokaudessa.

Tahkolan mielestä kaupunkipyöriä oli riittävästi toiminnan aloittamiseen, mutta tulevina vuosina pyörien asemaverkkoa on laajennettava ja pyörien määrää lisättävä.

Ouluun toivotaan pyöräliikenteen ammattilaista

Oulun polkupyöräilijöiden puheenjohtajan Pasi Haapakorvan mukaan Oulussa meni miltei kaksikymmentä vuotta niin, ettei pyöräilyn eteen tehty oikeastaan muuta kuin talvikunnossapitoa.

Viimeisten vuosien aikana kaupunki on lisännyt taloudellista tukea pyöräilyyn esimerkiksi parantamalla pyöräpysäköintiä ja kunnostamalla pyöräteitä.

”Olisi hienoa, jos kaupunki palkkaisi henkilön, joka keskittyy täysipäiväisesti pyöräilyn kehittämiseen.” Haapakorva toivoo.

Talvikunnossapidossa kokeillaan kuntien ja ELY-keskuksen yhteisurakointia. Kunnossapidossa muuttuviin olosuhteisiin reagoidaan nopeasti ja ylitetään aiempien vastuualueiden rajat. Sääolosuhteiden muuttuessa urakoitsijat lähtevät liikkeelle vuorokauden ajasta riippumatta.

Toimintamallin ongelmana on se, että kunnossapidon laatu on kärsinyt. Toisaalta taas urakoitsijat lähtevät liikkeelle aiempaa nopeammin.

Työmatkapyöräily auttaa jaksamaan

Oulussa pyöräilijöitä on vaikea asettaa tiettyyn kategoriaan. Pyörätiellä tulee vastaan ihmisiä kaikista yhteiskunta- ja ikäluokista.

Työmatkapyöräily on suosittua. Aamuisin pyöräilijöitä on keskustan sisääntuloreiteillä jonoksi asti. Arkipyöräilyyn ei tarvitse erityisesti varustautua, vaan normaalit vaatetus riittää hyvin.

”Talvipyöräilyä kannattaa kokeilla talvella pikku pakkasessa, jolloin pito on lähes yhtä hyvä kuin kesällä. Syksyn liukkailla ei saa oikeaa kuvaa talvipyöräilystä”, Haapakorva kertoo.

Useat kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet työmatkapyöräilyllä olevan positiivisia vaikutuksia työssä jaksamiseen.

Pyöräilijät ovat aktiivisempia ja vähemmän stressaantuneita kuin muilla liikennevälineillä töihin tulevat. Tähän kun lisätään pyöräilyn positiiviset vaikutukset fyysiseen kuntoon, ei syitä pyöräilyyn tarvitse enempää etsiä.  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*