Oulun yksityiset koulut kasvavat

Oulun yksityiset koulut kasvavat vuosi vuodelta. Kasvun myötä koulut joutuvat miettimään tilojen riittävyyttä tulevaisuudessa. Kuva: Suvi Rissanen

Oulun kristillisen koulun käytävillä Välivainiolla on elämää, kun lapset ovat siirtymässä välitunnille. Samaan aikaan käytävän päässä päiväkodin lapsia autetaan pukemisessa.

”Koulu kasvaa vuosi vuodelta ja seinät alkavat pikkuhiljaa tulla vastaan. Suunnitelmissa on rakentaa kokonaan uusi ja isompi koulu”, rehtori Petri Ojala toteaa.

Kristillinen koulu aloitti aluksi kotikouluna 2008. Varsinaisen toimintansa koulu aloitti valtioneuvoston myöntämällä esi- ja perusopetuksen opetusluvalla 2009. Tuolloin oppilaita oli 25, nyt oppilaita on jo 167.

Vuonna 2014 koulu sai pysyvän opetusluvan.

”Lupa tuo pysyvyyttä toiminnan suunnitteluun. Aiemmin lupa myönnettiin kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi kerrallaan”, Ojala kertoo.

Uusi koulu on tarkoitus rakentaa Oulun Hietasaareen, kaupungin vuokratontille. Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan päiväkoti ja tilat 200 oppilaalle. Toisen vaiheen rakentamisen jälkeen koulussa tulee olemaan 400 oppilasta, päiväkodin lisäksi. Koulu pysyy peruskouluna, lukio ei ole suunnitelmissa.

”Tarkoitus on päästä aloittamaan rakennusprojekti vuoden 2019 aikana. Tarkempi ajankohta selviää suunnitelmien edetessä”, Ojala toteaa.

Kristillisen koulun yhteydessä toimii tällä hetkellä kaksi päiväkotia, joissa on yhteensä 68 lasta.

Taikatahdin koulu kasvaa

Oulun keskustassa toimiva musiikkipainotteinen päiväkoti Taikatahti on pikkuhiljaa laajentanut toimintaansa kouluksi. Musiikin lisäksi Taikatahdissa on painotuksena Reggio Emilia -pedagogiikka.

”Aloitimme kotikouluna jo 2010”, yllättää päiväkodin johtaja Liisa Lohilahti.

Tämän syksyn elokuussa päiväkoti sai valtioneuvostolta viisivuotisen luvan, joka mahdollistaa koulun laajentamisen.

”Meillä on lupa perustaa kokonainen ala-aste. Koulua on tarkoitus laajentaa vuosi vuodelta yhdellä luokalla”, Lohilahti kertoo.

Toistaiseksi koulu mahtuu nykyisiin tiloihin, mutta uusia tilaratkaisuja mietitään.

”Ensi syksynä toimimme vielä samoissa tiloissa, mutta koulun laajentuessa joudumme pohtimaan eri vaihtoehtoja tilojen suhteen. Suunnitelmat ovat vielä auki.”

Rahoitus riippuu oppilasmääristä

Yksityisillä kouluilla on joskus elitistinen maine ja opiskelun arvellaan olevan kallista. Lukukausimaksuja ei suomalaisissa yksityiskouluissa saa periä, poikkeuksen tekevät ainoastaan jotkut yksittäiset vieraskieliset koulut. Yksityisissä kouluissa näkyy usein painotuksena tietty ihmiskuva ja näkemys oppimisesta. Valtakunnalliset opetussuunnitelmat kuitenkin koskevat niin yksityisiä kuin kunnallisia kouluja.

Suomessa yksityisiä kouluja rahoittavat valtio ja kunnat. Kaikkien koulujen rahoitus on suoraan riippuvainen oppilasmääristä, ei tosin reaaliaikaisesti.

”Vuoden 2018 viimeisenä päivänä oppilasmäärä ilmoitetaan tilastokeskukseen. Tämän perusteella valtio myöntää vuoden 2020 rahoituksen”, Oulun kristillisen koulun rehtori Ojala valottaa.

”Joka vuosi oppilaita on ollut seuraavana syksynä enemmän kuin edellisen vuoden lopussa. Tästä johtuen opetus joudutaan yksityisissä kouluissa usein tuottamaan halvemmalla kuin kunnallisissa kouluissa. Keskimäärin ero on kuusi prosenttia”, Ojala kertoo.

Taikatahdin ja Oulun kristillisen koulun lisäksi Oulussa toimii kaksi muuta yksityistä koulua: Oulun Steinerkoulu, jossa toimii myös lukio ja kaksi päiväkotia, sekä Svenska Privatskolan, joka käsittää päiväkodin, peruskoulun ja lukion.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*