Kaupunki uudistaa asemanseudun arkkitehtikilpailulla

Oulun asemanseudun ratapihalle suunnitellaan uuden kaavoituksen myötä tilaa jopa kymmenelle kerrostalolle sekä liike- ja toimistotiloille. Kaupunki aloittaa tammikuussa 2016 arkkitehtikilpailun uuden alueen kehittämisideoista, varsinaisen kaavoituksen alkaessa vasta myöhemmin.

Suunnittelun keskellä oleva alue käsittää matkakeskuksen viereisen, eteläisen ja pohjoisen alikulkusillan välin, sisältäen poliisi- ja oikeustalon sekä linja-autoaseman alueet. Oulun apulaiskaupunginjohtaja Matti Matinheikki kertoo Ylen haastattelussa suunnitelman kattavan 75 000 kerrosneliömetriä.

”Vastaavanlaisia kilpailuita on järjestetty aiemminkin, mutta ei näin isossa mittakaavassa. Rakennuspuolelta esimerkiksi kouluja sekä torinrannassa sijaitsevat teatteri ja kaupunginkirjasto ovat kilpailujen tuloksia. Myös asuinalueet, kuten Meritulli ja Hiukkavaara ovat kilpailutettuja”, kaavoitusarkkitehti Uki Lahtinen Oulun kaupungin yhdyskunta- ja ympäristöpalveluista kertoo.

Ydinkeskustaan luettava ratapiha sisältää useita arkkitehtuurillisesti arvostettuja puurakennuksia kuten itse rautatieaseman ja Raksilan puolen asuinrakennuksia. ”Uudella kaavalla todennäköisesti pyritään yhdistämään vanhaa arkkitehtuuria uuteen rakenteellisesti, eikä niinkään rakennustaiteellisesti. Uudenlaiset ratkaisut eivät siis ole mitenkään poissuljettuja”, Lahtinen avaa.

Asemanseudun kaavaa käsittelevässä kilpailussa käytetään niin sanottua hankintailmoitusmenettelyä, jonka avulla kilpailuun saadaan mahdollisesti myös kansainvälistä osaamista. Edellisissä rakennuskilpailuissa palkitut ja rakennusvaiheeseen päätyneet tekijät ovat kuitenkin olleet suomalaisia. ”Myös paljon paikallista osaamista on aina kilpailuissa mukana. Oulussa on paljon osaavia ja arvostettuja arkkitehtejä, jotka tekevät paljon suunnittelua Oulun ulkopuolellekin”, Lahtinen kertoo.

Oulun asemanseutua suunniteltiin uusiksi jo vuonna 2014 Ylellä näytetyssä Kaupunki uusiksi -sarjassa, missä nuoret suomalaiset arkkitehdit kehittivät useita suunnitelmia asemanseudun ja ratapihan kehittämistä varten.

Lue lisää:

Yle: Oulun ratapiha asunnoiksi – iso arkkitehtuurikilpailu alkamassa (26.11.)

Yle: Kerroksellista kaupunkia eli kuinka ottaa haltuun jättialue (20.10.2014)

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*