Oulun räppiskene kovassa nousukiidossa

”Oululaiset haluavat kuunnella räppiä – tai musiikkia ylipäätään – jossa sanotaan jotain. Kantaaottavat sanoitukset uppoavat täällä paremmin kuin cheekhöttö”, kertoo Perusjätkät-kokoonpanoon kuuluva ja oululaisen räpin isäksi luonnehdittu Henry K. Kuva: Teemu Valtanen

Oulussa järjestettiin kesällä kaksi isoa suomirapfestivaalia: Westside Eventsin toista kertaa järjestämä Hoodfest sekä urbaani- ja hiphopkulttuurin edistämiseen keskittyvän Tulva ry:n toista kertaa järjestämä Tulvafest.

Pitkin syksyä erilaisten raptapahtumien järjestäminen on jatkunut. Tulva ry:n järjestämä Tulvaklubi on tuonut 45 Specialiin esiintymään, paikallisten artistien ohessa, muun muassa Heikki Kuulan, Junon, Aren, Krison ja jenkkirap-legenda Devin The Duden.

Tämän hetken ehkä tunnetuimman oululaisen rap-yhtyeen Perusjätkien viimeisin levy ”Kotikutonen” julkaistiin vuonna 2014. Heidän ”Karjaa Karsinaan” -kappaleensa lähenee kultalevyn rajaa, eli kahta miljoonaa toistoa striimauspalveluissa. Myös levystä otettu 500 kappaleen fyysinen painos myytiin loppuun noin vuodessa. Mistään pienten piirien puuhastelusta ouluräpissä ei siis ole enää kyse.

Kotikutoista räppiä

Perusjätkät-kokoonpanon Henry K sanoo, että Oulussa räppiä kuunnellaan ja tehdään paljon. ”Oulussa tehdään niin paljon erilaisia juttuja, että en tunne läheskään kaikkia tekijöitä. Osa räpistä on todella kotikutoista, mikä johtuu osittain myös siitä, että Oulussa on vähän yhteiskäyttöön tarkoitettuja studioita tai muutakaan ohjattua toimintaa.”

Tulva ry järjesti myös ikärajattoman Valve Klubin, jossa esiintyi nuorten suosikkiräppäreitä aina Pastori Pikestä Djangomayniin. Tulvaklubien lisäksi Oulussa on nähty syksyllä areenakeikoilla comebackit tehneet Avain ja MC Taakibörstä.  Myös pienimuotoisempaa raptoimintaa edustettiin marraskuun alussa, kun Ykän Pubissa pidettiin ”Räppi-iltamat”, jossa esiintyi valtavirrasta hieman tuntemattomiksi jääneitä nimiä, kuten Sipsipussipasi.

Julkaisurintamallakin oulurapissa tapahtuu. Tatu A:n, Kuneliuksen ja Kauhiajuhan muodostama kolmikko En Kiellä Enkä Myönnä (EKEM) julkaisi uuden ”Kolmanteen kiveen kirjoitettu” levynsä 1.9. helsinkiläisen Överdog levy-yhtiön kautta. Levyn julkaisukeikkaa vietettiin – totta kai – Tulvaklubilla.

”Oulussa on paljon räpin kuuntelijoita ja tekijöitä. EKEMin pääsy Överdogille oli iso juttu, koska se avaa ovia Etelä-Suomeen muullekin Oulu-skenelle”, sanoo 90-luvun lopusta räppiä tehnyt Henry K.

Devin The Dude Oulussa keikalla maaliskuussa. Hänet voi nähdä uudestaan Tulvaklubilla 1.12. Kuva: Enya Honkanen

”Täällä ei mitään räppiä soiteta”

Juhopekka Pietilä pyöritti Oulussa vuosina 2013–2016 We Got Beat -nimistä klubia. Toiminta loppui viime joulukuussa, sillä Vanhan Paloaseman uusi ravintolapäällikkö halusi tehdä uusia linjanvetoja ja muuttaa Paloasemasta hieman varttuneemman väen paikan. ”Sanottiin suoraan, että täällä ei mitään räppiä soiteta”.

Pietilän mukaan Oulun hiphop ja raptapahtumien kävijät koostuvat noin parikymppisten ydinporukasta, ja tapahtumia järjestäessä onkin tärkeää saada heidät kiinnostumaan.

”Ei vanhempi väki, kuten itse, jaksa enää käydä baareissa”, hän sanoo.

Pietilälle keikkamyyjät tarjoavat vieläkin toisinaan artisteja.

”Ei ole syytä lähteä omaa egoa pönkittääkseen ’kikkelimiekkailemaan’ Tulvan kanssa. Aina haetaan tietynlaista vastakkainasettelua, mutta he ovat saaneet hommansa tosi hyvin liikkeelle ja oma elämäntilannekin on muuttunut sen verran, että yöhommat jättäisi mielellään pois”, Pietilä miettii.

Rap voi olla osa nuorisotoimintaa

Monissa kaupungeissa järjestetään kaupungin tuella niin sanottuja räppityöpajoja. Esimerkiksi Helsingissä Mikael Gabriel aloitti rap-uransa Helsinki Freedom Recordsilla, joka on Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen perustama levy-yhtiö.

Kysyttäessä Henry K:lta, onko Tulvalla käynyt vastaavanlainen toiminta mielessä, on vastaus selkeä: ”Ollaan me monesti pyöritelty tällaista ajatusta. Hommahan vaan vaatisi myös ulkopuolista rahoitusta. Tulvan toiminta on kuitenkin aika paljon kädestä suuhun -meininkiä. Klubienkin vähäiset tuotot pyritään säästämään kesän festareita varten”.

Ouluräpillä omat kuviot

Sekä Pietilä että Henry K ovat yhtä mieltä siitä, että oululaisen rap-musiikin kuuntelijat eivät niin lämpene pinnallisilla lyyrikoilla varustetuista, radiosoittoja saavista artisteista, kuin paikallisista boom bap -tyylisillä taustoilla varustetuista lahjakkuuksista.

”Tokihan paikallisessakin räpissä saisi olla enemmän hajontaa. Paikalliset räppärit ovat myös nöyrempiä kuin etelän vastaavat. He eivät tyrkyttäneet itseään keikoille, vaan heitä piti pyytää”, Pietilä lisää. Henry K paljastaa taas, että ”Ouluräpissä on tulossa paljon uutta, mutta niistä ei saa vielä sen enempää kertoa”.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*