Oulun pääkirjasto ja Oulun teatterin torni valaistaan oranssiksi naisiin kohdistuvan väkivallan merkiksi

Oulun pääkirjaston ulkoseinät valaistaan oranssiksi. Kuva: Topias Setälä

Oulun pääkirjasto ja Oulun teatterin torni valaistiin oranssiksi YK:n maailmanlaajuisen naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisen kampanjan merkiksi. Oranssit päivät -kampanja alkaa tänään kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisena päivänä, ja jatkuu 10.12 eli YK:n ihmisoikeuksien päivään asti.

”Liike on perustettu kunnioittaen Mirabalin siskojen muistoa, jotka murhattiin 25.11.1960. He olivat aktivisteja, jotka vastustivat Dominikaanisen tasavallan diktaattoria Rafael Trujilloa. Kyseisen diktaattorin joukot murhasivat raa’asti nämä naiset. Kyseisiä naisia pidetään symbolina naisten aktivismille ja naisiin kohdistuvalle väkivallalle”, UN Womenin vaikuttamistyön vastaava Veera Nurmenniemi kertoo.

Nurmenniemen mukaan oranssi väri symboloi valoisuutta ja toivoa. Kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo 40 kaupunkia Suomessa ja valaistavia kohteita on tällä hetkellä 72. Kohteita voi ilmoittaa mukaan UN Womenin verkkosivuilla kampanjan ollessa käynnissä.

”Osallistujamäärä on suuri aikaisempiin vuosiin verrattuna. Kohteiden määrä nousi noin 30 prosenttia viime vuoteen verrattuna.  Kyseessä on todella laaja ihmisoikeusongelma, josta ei puhuta tarpeeksi. Tällaisilla kampanjoilla saadaan hyvin näkyvyyttä ongelmalle.”

Kampanja on maailmanlaajuinen ja kohteita valaistaan Egyptin pyramideista New Yorkin Empire State Buildingiin. Vaikka valaistuihin kohteisiin kuuluu maailmankuuluja nähtävyyksiä, Nurmenniemi korostaa, että kampanjan suosio perustuu myös yksittäisten aktivistien aktiivisuuteen.

Tilanne Suomessa oletettua pahempi

Suomi on monella eri mittapuulla kärkimaita tasa-arvon suhteen, mutta naisiin kohdistuva väkivalta on silti valtava ongelma Suomessa. Suomi on UN Women Suomen verkkosivujen mukaan yksi Euroopan Unionin vaarallisimmista maista naisille. Verkkosivujen mukaan joka kolmas nainen kokee elämänsä aikana parisuhdeväkivaltaa, ja vuosittain ainakin 50 000 naista kokee seksuaalista väkivaltaa Suomessa.

”Voi olla, että Suomi nähdään tasa-arvon mallimaana, ja se vaikuttaa niin, ettei suostuta näkemään tai uskomaan ongelmaa. Resurssien puute on aina ongelma. Jos haluamme puuttua asiaan, niin tarvitsemme rahoitusta ongelman ehkäisemiseksi ja lisää turvataloja väkivaltaa kokeneille naisille. Lainsäädännön pitää myös olla sellaista, että se rankaisee syyllisiä. Asia on mennyt toki vuosien mittaan eteenpäin, mutta tarvitsemme lisää konkreettisia toimia”, Nurmenniemi pohtii.

Nurmenniemi kertoo myös, että merkittävän muutoksen saavuttamiseksi tarvitaan rakenteellisia muutoksia. Hän kuitenkin korostaa, että jokaisella on mahdollisuus puuttua ongelmiin.

”Jos joku tuttava käyttäytyy siten, että on mahdollisesti kokenut väkivaltaa, kannattaa ottaa asia mahdollisuuksien mukaan puheeksi, sillä asian esiin nostaminen voi olla väkivaltaa kokeneelle iso kynnys. Auttaa voi esimerkiksi levittämällä sanaa sosiaalisessa mediassa. UN Womenille voi lahjoittaa myös suoraan rahaa.”

UN Women: Suomi loistaa oranssina naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan – Ainakin 37 paikkakuntaa ja 65 kohdetta mukana Oranssit päivät -kampanjassa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*