Oulun kaupunginkirjaston näyttelyt edustavat paikallista taitoa

Aulan vitriinissä esillä ovat Lapin luonnosta inspiraation saaneet maisemat. Kuva: Aliisa Uusitalo

Oulun pääkirjastossa esillä olevat näyttelyt on valittu ensijaisesti paikallisuutensa perusteella.

Heti ensimmäisenä astuttaessa sisään Oulun kaupunginkirjastoon vastassa on tuulahdus pohjoista luontoa. Aulan vitriinejä koristavat lukuisat maisemakuvat ja maalaukset, joihin taitelija Marika Salonurmi sai inspiraationsa matkalla Oulusta Inariin.

Kolmannen kerroksen Sarjastossa Juliana Hyrrin Yövieras -sarjakuva kertoo tarinan lapsuudesta ja viattomuuden menettämisestä. Hyrri on yltänyt ensimmäiselle ja toiselle sijalle Oulun pohjoismaisessa sarjakuvakilpailussa vuosina 2017 ja 2018.

Isän sopimaton kosketus rapauttaa nuoren tytön mielentilan. Kuva: Aliisa Uusitalo

Lapsille on oma näyttelynsä, jonka aiheena ovat Disney -teemaiset vintage-lelut. Esineet ovat oululaisten Aino Isojärven ja Jenni Yli-Tainion kokoelmista. 

Kokoelman lelut ajoittuvat 1950-luvulta aina nykypäivään. Kuva: Aliisa Uusitalo

Monipuolisuus, paikallisuus ja tasavertaisuus kriteereinä

Kirjastoon tulevien näyttelyiden valintaan käytetään perinteistä hakemusmenettelyä. Yksi hakemuksien käsittelijöistä on oululainen Saana Kaleva-Lamminkoski.

Kaleva-Lamminkosken mukaan hakemukset käydään läpi kaksi kertaa vuodessa. Paikalliset tekijät, usein erilaiset oululaiset järjestöt, priorisoidaan.

”Haluamme tuoda Oulun kaupunginkirjastoon esille mahdollisimman paljon eri aiheita ja pyrimme puolueettomuuteen. Paikallisuus on tärkeä prioriteetti.”

Näyttelyt ovat kirjastolle iso osa sen tehtävää kulttuurin tarjoajana. Esimerkiksi Oulun pääkirjaston näyttelyille varattu vitriini on ollut siellä perustamisajoista lähtien.

Kaleva-Lamminkosken mielestä kirjaston näyttelyt poikkeavat taidegallerioiden tarjonnasta erityisesti monipuolisuutensa vuoksi.

”Kirjasto voi antaa väylän myös ei-niin-perinteisille taiteilijoille. Täällä tuodaan esille niitä teoksia, joita tavalliset näyttelygalleriat eivät ehkä huolisi.”

Hyödyllistä olisi tietää, kuinka moni tulee kirjastoon juuri näyttelyiden vuoksi. Tämän kaltaista dataa kirjasto ei ole pystynyt hankkimaan. Suurin osa kävijöistä tulee todennäköisesti paikalle vielä lukemisen ilosta.

Matkalla kirjahyllylle voi kokoelma jos toinenkin herättää uteliaisuuden. Silloin uuden oppimisen määrä on kaksinkertainen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*