Oulun kaupungin lastensuojelussa vakava henkilöstöpula

Mielenterveyspalveluiden pitkät jonot kuormittavat lastensuojelua. Kuva: Pixabay

Oulun lastensuojelussa kärsitään vakavasta henkilöstöpulasta. Ihmiset irtisanoutuvat tai lähtevät pitkille sairauslomille, koska töitä on liikaa ja palkka on riittämätön.

”Ihmiset uupuvat työmäärän alle. Oulun lastensuojelu on nostanut palkkoja 200 eurolla tilanteen helpottamiseksi”, kertoo lastensuojelun parissa työskentelevä Tiina. Työntekijä haluaa pysyä nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi ja siksi hänen nimensä on muutettu jutussa.

Oulussa on lastensuojelutyöhön viisi asemaa. Pohjoinen 1 ja 2, itäinen, eteläinen sekä keskinen lastensuojelu.

”Keskinen tiimi on käytännössä tyhjä. Ovet käy niin kuin saluunassa”, hän jatkaa.

Normaalisti työntekijöitä yhdessä tiimissä olisi kymmenen henkilöä. Keskinen tiimi vastaa Keskustan, Maikkulan ja Kaukovainion alueista. Lastensuojeluilmoituksia siirretään muille tiimeille ja näin työmäärä lisääntyy entisestään. Sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa akuuteista tapauksista. Myös lastensuojelutarpeesta vastaavassa tiimissä on tällä hetkellä pitkiä sairaslomia.

Lastensuojeluilmoitusten määrä on kasvanut ja korona on lisännyt sosiaali- ja terveydenhuollon taakkaa entisestään. Asiakkaita yhdellä lastensuojelutyöntekijällä voi olla tällä hetkellä jopa 50 asiakasta.

”Vuoden 2022 alusta tulee lakimuutos, jonka myötä asiakkaiden korkein sallittu määrä on 35 asiakasta sosiaalityöntekijää kohden, mutta en tiedä miten tämä käytännössä hoidetaan”, Tiina pohtii.

”Suurin osa ilmoituksista tulee kouluilta, koska viranomaiset ovat ilmoitusvelvollisia”, Tiina jatkaa.

Mielenterveyspalveluiden pitkät jonot kuormittavat lastensuojelua

Tiinan mukaan runsas lastensuojeluilmoitusten määrä on seurannut lasten- ja nuorten mielenterveyspalveluiden ruuhkautumisesta. Ihmiset eivät pääse psykiatrisiin palveluihin, joihin voi olla jopa yhdeksän kuukauden jono.

”Kiireellisissä tapauksissa otetaan mahdollisimman nopeasti jonon ohi hoitoon. Kiireellisiä tapauksia ovat esimerkiksi vakava itsetuhoisuus, psykoosioireet, vakavat syömishäiriöt, seksuaalinen hyväksikäyttö tai lastensuojelulaitoksista kotiutuvat”, selventää Oulun kaupungin terveydenhuollon erityispalveluiden palvelupäällikkö Marjo Kiviniemi.

”Kiireettömissä hoidoissa, esimerkiksi ahdistuksessa tai masennuksessa, joissa ei ole mukana itsetuhoisuutta, hoitotakuuajat tällä hetkellä valitettavasti ylittävät yli kolmen kuukauden hoitotakuun rajan”, hän jatkaa.

Kiviniemen mukaan jonotusaika kiireettömään hoitoon on tälle hetkellä 6–9 kuukautta. Myös lasten- ja nuorten mielenterveyspalvelut kärsivät henkilöstövajeesta.

”Hoitotakuuylitysten taustalla on muun muassa henkilöstövaje, jota korjataan rekrytoinnilla. Tällä hetkellä on kolmen työntekijän vaje. Puramme hoitotakuuylityksiä myös ostopalveluilla, jotta pääsisimme terveydenhuoltolain säätämiin hoitotakuuaikoihin”, Kiviniemi kertoo.

Oulun kaupungin lastensuojelu ei halunnut kommentoida asiaa.

Otsikkoa muokattu 16.12. klo 16.00.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*