Oulun eläinkoti on turvapaikka monelle eläimelle

Suurin osa Oulun eläinkodin asukkaista on kissoja

Talven pakkasilla ulkona juoksenteleva kissa tai koira aiheuttaa huolta monelle eläinrakkaalle ihmiselle. Hylätyltä näyttävä lemmikki on turvallisinta ottaa kiinni ja toimittaa lähimpään löytöeläinkotiin.

Eläinsuojelulain mukaan kunnan on huolehdittava alueellaan irrallaan löydettyjen ja talteen otettujen seura- ja harrastuseläimien tilapäisen hoidon järjestämisestä. Myös Oulun eläinkotiin saa siis toimittaa kaikki hylätyltä näyttävät lemmikiksi tarkoitetut pieneläimet. Vaikka tällä hetkellä Oulun eläinkodista löytyy lähinnä kaneja, koiria ja kissoja, myös eksoottisemmat eläimet otetaan vastaan. ”Löytöeläinkoti on hoitanut aikaisemmin jopa käärmeitä ja kilpikonnia”, kertoo yrittäjä ja eläintenhoitaja Mia Koivumäki.

Eläimiä Oulun eläinkotiin tulee vuosittain yli 400 kappaletta. Koirista lähes kaikki haetaan takaisin alkuperäiseen kotiinsa, mutta kissoista vain puolet. Suurin osa eläinkodin asukkaista onkin kissoja. Hylättyjä ja karanneita kissoja löytyy runsaasti varsinkin syksyllä, kun lämpötilat alkavat laskea.

Oulun eläinkodin toiminta on Oulun kaupungin ostamaa. Osa toiminnasta rahoitetaan myös samoissa tiloissa toimivalla kissa- ja koirahoitolalla.

Löytöeläimiä säilytetään vähintään eläinsuojelulain vaatimat 15 vuorokautta, jonka jälkeen ne voidaan myydä uusiin koteihin. Oulun eläinkodissa eläimiä lopetetaan vain, jos eläimen katsotaan olevan niin vanha tai sairas että lopettaminen on eläimen edun mukaista. ”Kaikki terveet yksilöt säilytetään ja niille pyritään löytämään uusi koti”, kertoo Koivumäki.

Suurin osa eläinkodin kotia vailla olevista eläimistä on hyvin seurallisia ja ystävällisiä, joten ne sopivat hyvin lemmikiksi. Eläinkoti haastattelee kaikki lemmikkiä hakevat ja koettaa löytää hakijalle sopivan lemmikin. Suurempia kriteerejä ei eläimen hankkijalle ole, mutta adoptiossa pyritään siihen, että eläin saisi kodin loppuelämäkseen.

Moni haaveilee tietystä kissa- tai koirarodusta, mutta mikäli mielessä ei ole mitään tiettyä rotua, kannattaa kysyä oman paikkakunnan eläinkodilta. ”Nämä eläimet ovat kipeästi kotia vailla olevia ja jo kertaalleen hylättyjä. Osalla myös on ollut ankea alkuelämä, joten lemmikin adoptoidessa tekee hyvän työn ja antaa uuden mahdollisuuden”, kommentoi Koivumäki.

Eläinkodin kissat pääsevät myös jaloittelemaan
Eläinkodin kissat pääsevät myös jaloittelemaan. Kuva: Reetta Lahteenmäki

 

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*