Nuorten syrjäytyminen kasvussa – Oulussa työpajatoiminnan kehittäminen on nuorisolähtöistä

Oulun työpajatoiminnassa palvelut pyritään rakentamaan yhä enemmän nuoren näkökulmasta ja tarpeista. Toiminnan tarkoituksena on tukea nuorta toteuttamaan yksilölliset suunnitelmansa, edistää nuorten työllisyyttä ja koulutukseen pääsyä. Työpajatoiminnalla pyritään myös ehkäisemään syrjäytymistä ja pitämään nuori kiinni työelämässä ja sosiaalisissa suhteissa erilaisten harrastuksien ja kerhotoiminnan kautta.

Oulussa nuoret otetaan nykyisin paremmin huomioon työpajatoiminnan kehittämisessä. Näin palveluista saadaan nuorten näköistä, monipuolista ja heille räätälöityä.

”Olemme vasta ideoineet uutta kerho- ja harrastustoimintaa yhdessä nuorten kanssa ja he ovat olleet myös mukana päätöksen teossa. Tärkeintä on yhdessä tekeminen ja yhteenkuuluvuuden tunteen luominen”, johtava yksilövalmentaja Anu Puhakka Nuorten pajakeskuksesta kertoo.

Mielenterveysongelmista kärsivä nuori voi joutua odottamaan pitkään ensimmäistä tapaamista, jonka jälkeen nuori pääsee kartoitusjaksolle. Vasta kartoitusjakson jälkeen päästään syvällisemmin pohtimaan ongelmiin johtaneita seikkoja.

”Nuorten syrjäytyminen on vakava ongelma ja valitettavasti meilläkin on paljon nuoria, jotka kokevat yksinäisyyttä, ovat hankalissa elämäntilanteissa, heillä on mielenterveysongelmia ja sosiaaliset suhteet ovat jääneet vähäisiksi”, Puhakka kertoo.

Yleisimpiä syrjäytymiseen johtavia syitä ovat koulukiusaaminen, pitkittynyt työttömyys ja mielenterveys- sekä päihdeongelmat. Puhakan mukaan ei vaadita ihmeitä, että pystyy auttamaan toista ihmistä elämässä eteenpäin.

”Olemme pyrkineet keskustelemaan nuorten kanssa yhä enemmän, kuuntelemaan ja tekemään yhdessä asioita”, Puhakka kertoo.

Lähde:

Yle: Merkittävä joukko syrjäytymisvaarassa: ”Mielenterveysongelmat ovat nuorten kansantauti”

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*