Nettipoliisi on yksinkertaisesti poliisi joka toimii netissä, ei uhka sananvapaudelle

Nettipoliisi valvoo netin keskustelukulttuuria ja tuo myös esiin poliisin läsnäolon verkossa. (Kuva: Pixabay.com)

Nettipoliisi on ollut yleisen keskustelun aihe koko sen olemassaolon ajan. Toiset näkevät sen sananvapauden rajoittamisena, toiset taas poliisin kaivattuna osallistumisena arkipäivän sosiaalisen median käyttöön. Erityisesti netin niin kutsuttu vihapuhe on ollut nettipoliisin tähtäimessä viime aikoina. Itse vihapuheelle ei Suoman laissa ole kiveen kirjoitettua määritelmää, mutta se tarkoittaa lähinnä netissä esiintyvää rasismia ja kansanryhmää vastaan kiihottamista. Tästä on syytetty toistuvasti muun muassa ainakin yhden vaikutusvaltaisen poliittisen puolueen jäseniä.

Mihin poliisi osallistumisellaan pyrkii?

Poliisi haluaa olla läsnä ja vaikuttaa kaikessa, mihin se pystyy. Tämä on näkynyt Suomen historiassa muun muassa tori- ,koulu- ja nuorisopoliiseina. Nettipoliisin työ ei eroa näistä lainvalvonnan tehtävistä mitenkään merkittävästi. Jos joku on laitonta oikeassa elämässä, on se myös laitonta netissä kirjoittelussa. Sananvapauteen liittyy aina myös vastuu omista sanomisista. Jos joku kirjoittaa esimerkiksi rasistista tekstiä, on tämä suoraan verrattavissa kaikkeen muuhun viestintään, ja jos sisältö on rasistista, voi siitä saada syytteen.

Mikä on nettipoliisi?

Nettipoliisien tehtävä on vaikeammin määriteltävissä kuin esimerkiksi liikenne- tai rikospoliisin tehtävät. Nettipoliisi valvoo toisaalta sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelukulttuuria, ja toisaalta se tuo esille poliisin läsnäolon verkossa. Suuri osa netti- tai somepoliisin työstä onkin ennaltaehkäisevää toimintaa. Poliisi muun muassa julkaisee varoitukset vaaratilanteista, tuntomerkit epäillyistä sekä ilmoitukset ratkaistuista tilanteista.

Miten nettipoliisi toimii käytännössä?

Oulun alueella nettipoliisina toimii Lauri Nikula:

Kertoisitko lyhyesti mitä käytännössä teet netissä?

”Nettipoliisi tekee yksinkertaisesti poliisin tehtäviä netissä. Seurailee ja on läsnä sen mitä ehtii, mutta on myös hälytettävissä, jos tilanne esimerkiksi jossakin ryhmässä kuumuu liikaa. Teen myös ennaltaehkäisevää sisältöä esimerkiksi facessa ja instassa ja ehkä jatkossa muillakin alustoilla.”

Viime aikoina erityisesti vihapuheeseen on haluttu poliisin taholta puuttua enemmän. Miten tämä tapahtuisi?

”Olen osallistunut mopoilijoiden ja muiden tienkäyttäjien väliseen vihapuheeseen osallistumalla keskusteluun. Se on ainakin toiminut. Vihapuhe tuli siinä tapauksessa provosoituneen mopoilijan puolelta. On täysin toinen asia lähteä puuttumaan johonkin ryhmään, jossa kaikki ovat saman myönteisiä ja suhtautuvat mahdollisesti positiivisesti mahdolliseen vihapuheeseen. Mikä on vihapuhetta?”

Miten paljon nettipoliisilla on ylipäätään töitä?

”Teen nettipoliisin duunia oman toimen ohessa, käytän ehkä 20 % nettihommiin. Työtä riittää ja paljon enemmänkin voisi tehdä. Luennointia on pyydetty paljon. Paljon aikaa kuluu yksityisviestintään.

Jotkut ovat yhdistäneet poliisin läsnäolon somessa verkkovalvontaan.

”Kaikki tapahtuu jälkijättöisesti, mitään ennakkosensuuria ei ole. Sananvapaus toteutuu kyllä varmasti, mutta sananvapauden kyljessä kulkee sananvastuu.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*