Musiikkipedagogin tutkinto uudistuu

Musiikkipedagogien on tulevaisuudessa mahdollista suorittaa kaksoistutkinto Oulun ammattikorkeakoulussa. Kuva: Pexels

Oulun ammattikorkeakoulun musiikkipedagogin tutkinto täydentyy uudella pääaineella.

Kevään 2020 yhteishaussa valittavana on klassisen ja pop-jazzmusiikin lisäksi myös kirkkomusiikki. Koulutuksen aloitusajankohta on syksyllä 2020.

Oulun ammattikorkeakoulun musiikin lehtori Ismo Hintsalan mukaan vastaavaa koulutusta ei järjestetä muualla Suomessa. Kirkkomusiikki on ollut Oulussa aiemmin osa muusikon ammattikorkeakoulututkintoa, joka lakkautettiin vuonna 2016.

Kirkon koulutuskeskus alkoi kuitenkin vaatimaan koulutuksen palauttamista. Linja päätettiin tuoda opintovalikoimaan pääaineen muodossa.

Uudistus on Hintsalan mielestä musiikin koulutukselle suuri ja merkittävä asia.

”Tällainen tarjonnan laajeneminen on suoranainen voitto alalle.”

Hyvä työtilanne

Kirkkomusiikki ei ole ainoa musiikkipedagogin koulutusta koskeva uudistus. Koulutuksen voi suorittaa tulevaisuudessa myös kaksoistutkintona.

”Soiton- ja laulunopettajien on mahdollista valita tiettyjä instrumentteja tai opintoja ja saada näin suoritettua myös kanttorin tutkinto”, Hintsala kertoo.

Kanttorien työtilanne on Hintsalan mukaan erinomainen. Hän ei tunne ainuttakaan työtöntä kanttoria. Myös musiikkiopistot työllistävät musiikkipedagogeja useimmiten lehtorin virkoihin.

Kaksoistutkinto antaa instrumenttipedagogin kelpoisuuden, mikä lisää työllistymismahdollisuuksia.

Urkujen uudet tuulet

Yksi kirkkomusiikin tärkeimmistä instrumenteista on urut, jotka tuodaan uuden tutkintolinjan myötä digiaikaan. Uudet virtuaaliurut pitävät sisällään tietokoneen ja äänipankin, johon on äänitetty Keski-Euroopan katedraalien urkuääniä.

”Uutta soitinkalustoa miettiessä tukeuduimme ajatukseen, että mennään kohti aivan uusia tuulia”, Hintsala sanoo.

Yhteistyö yliopiston musiikkikasvatuksen opiskelijoiden kanssa tulee ajankohtaiseksi ammattikorkeakoulun muuttaessa Linnanmaalle. Tulevaa yhteistyötä odotetaan Hintsalan mukaan innolla.

”Yliopistossa on vankan muusikkotaustan omaavia opiskelijoita, joiden ammattitaidosta on varmasti hyötyä myös uusille opiskelijoille. Meidän tulee puhaltaa yhteen hiileen.”

Hintsalan puhelin on soinut yötä päivää asian tiimoilta. Uudistus on herättänyt niin opiskelijoissa kuin alan työntekijöissäkin paljon kiinnostusta ja ylistystä.

”Tuntuu siltä, että nyt on tehty oikeita ratkaisuja.”

Share

1 Comment

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*