Levottomasta lähiöstä auvoisa asuinpaikka

Tarja Vanharanta

Oulun Kaukovainiota on aina pidetty niin sanottuna ongelmalähiönä, jossa sattuu ja tapahtuu. 1960–70-luvulla rakennettu ”Kaketsu” on tunnettu lukuisista väkivaltarikoksista, edullisista asunnoista ja vanhasta kunnon ostoskeskuksesta. Rikosten määrä on laskenut huomattavasti vanhoista ajoista, ja nykyään katukuvassa voi nähdä suurimmaksi osaksi vanhuksia, koiranulkoiluttajia ja lapsiperheitä.

Kaukovainion ajan kolhima ostoskeskus sijaitsee Hiirihaukantiellä alueen peruskoulun ja kappelin vieressä. Osa ikkunoista ja seinistä on graffitien peitossa ja monet palvelut ovat joko muuttaneet muualle tai lopettaneet. Paikalla toimii kuitenkin vielä muun muassa apteekki, kukka- ja lankakauppa, S-market, Wanha Mestari -pub sekä pitseria Monaco. Silloin tällöin perinteinen huutokauppa herää eloon vanhan Siwan tiloissa.

Viime vuosina on suunniteltu Kaukovainion ilmeen uudistamista. ”Tulevaisuuden Kaukovainio” -hanke pyrkii muuntamaan kaukovainiosta ”tulevaisuuden modernin metsälähiön”. Tarkoituksena on siis korostaa luontoa ja raivata vanhojen aikojen symbolit uuden ja modernin tieltä.

Suunnitteilla on siis ostoskeskuksen purkaminen ja uuden modernin liikekeskuksen rakentaminen tilalle. Tarkoituksena olisi myös purkaa Kanahaukantiellä sijaitsevat vanhat korkeat kerrostalot.

Tarja Vanharanta, 60, työskentelee Kaukovainion Wanhassa Mestarissa tarjoilijana ja baarimikkona, ja hän on asunut alueella kuusi vuotta. Hänen mielestään uusi ostoskeskus olisi todellakin tarpeen. Hän uskoo, että se nostaisi huomattavasti alueen imagoa sekä asuntojen arvoa. Kanahaukantien kerrostalojen purkamiselle hän näytti myös peukkua. ”Uusi rakennus on aina uusi rakennus, ja toivoisin, ettei tuo niin sanottu kivikansa eli pultsarit tulisi roikkumaan sitten uusien liiketilojen ja rakennusten kulmilla.” Hänen mielestään on tärkeää, että ihmisillä on kunnollinen paikka tehdä ostoksia ja viettää aikaa.

Tarja Vanharanta
Tarja Vanharanta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tauno Pohjonen, 66, viettää eläkepäiviään Kaukovainiolla ja on asunut siellä suuren osan elämästään. Päivät hän viettää usein paikallisessa pubissa seurustellen henkilökunnan ja muiden asiakkaiden kanssa. Hänen mielestään vanhan ostoskeskuksen paikalle pitäisi ilman muuta rakentaa uusi isompi liikekeskus, mieluiten varustettuna monipuolisemmalla päivittäistavarakaupalla. ”Hyvä ostoskeskus on kaiken A ja O. Täytyy olla esimerkiksi kauppa, jossa on kunnolliset palvelutiskit”, Pohjonen kertoo. Pubia hän ei kuitenkaan poistaisi. Hänen mielestään on tärkeää, että vanhuksilla on joku paikka kokoontua ja järjestää ”päivätansseja”, sillä keskustaan asti ei välttämättä jaksa enää lähteä. Imagon parantaminen on hänestä myös olennaista, varsinkin kun ottaa huomioon alueen aikaisemman maineen.

IMG_0105
Tauno Pohjonen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lue lisää:

Tulevaisuuden Kaukovainio

Kaleva.fi: Kaukovainion kehitykseen vauhtia brändäämällä

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*