Lähihoitajan palkka yksityisellä satoja euroja pienempi

Vanhustyön yksityistämisessä on hyvät ja huonot puolensa. Kuva: Pixabay

 

Yksityistäminen voi pienentää lähihoitajan palkkaa jopa sadoilla euroilla kuukaudessa. Oulussa vanhustyötä tuotetaan sekä yksityisesti että julkisesti.

Palkat ovat yksityisellä puolella keskimäärin selvästi huonommat kuin julkisella sektorilla. Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan lähihoitajan kuukausipalkka saattaa laskea yksityiselle siirryttäessä jopa 200 euroa. Lähihoitajan peruspalkka yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen mukaan on noin 1880 euroa kuukaudessa.

Vanhusten olot jopa paranevat yksityistämisessä

”Vaihdoin yksityiselle sektorille sen paremman työllisyystilanteen takia. Palkka on täällä huonompi, mutta työolot ovat suunnilleen samat”, kertoo julkiselta puolelta yksityiseen hoivakotiin vaihtanut oululainen Elina Eilo.

Eilo kuitenkin uskoo, että asiakkaiden olot jopa paranevat yksityistämisen yhteydessä. THL:n selvityksen mukaan lähihoitajat kohtaavatkin asiakkaitaan enemmän yksityisellä sektorilla. Julkisella puolella suoraan asiakastyöhön lähihoitajan työajasta kuluu jopa viidenneksen vähemmän kuin yksityisellä puolella.

Yksityinen ei ole aina edullisempi

Yksityistäminen on ollut trendi koko maassa alasta riippumatta. Yle Uutisten mukaan kuntien omistuksessa olevien osakeyhtiöiden määrä on kasvanut liikelaitosten kustannuksella.

Kunnat päätyvät yksityistämiseen usein säästöjen toivossa. Julkisen ja yksityisen sektorin toimintalogiikat poikkeavat toisistaan suuresti: liikelaitosten tehtävä on tuottaa palveluita kaupungin asukkaille, osakeyhtiöiden taas tuottoa omistajilleen.

Jyväskylän yliopiston tutkija Helena Hirvosen mukaan yksityinen ei kuitenkaan aina ole halvempi vaihtoehto.

”Liikelaitokset eivät monessa tapauksessa ole taloudellisesti tehottomia. Usein palvelut toimivat aika sujuvasti ja erittäin taloudellisesti, eli välttämätöntä pakkoa yhtiöittämiselle ei ole”, kommentoi yhtiöittämistä tutkinut Hirvonen Yle Uutisille.

Kuntien yhteistyö lisääntyy

Osakeyhtiömalli mahdollistaa kuntien välisen yhteistyön, kun yhtiöitä voidaan perustaa useiden kuntien kesken. Esimerkiksi Oulun kaupungin henkilöstö- ja taloushallinnon palvelut hoitaa ylikunnallinen Monetra Oy.

 

Yle Uutiset: Työntekijöitä huolestuttaa palkkaromahdus – kuntien ja valtion henkilöstön palkan maksaa yhä useammin osakeyhtiö

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*