Laajala ottaa ohjat – Ouluun ensimmäinen naiskaupunginjohtaja

Remontin arvioidaan olevan valmis vuonna 2023. Kuva: Oulun kaupunki

Ouluun valittiin maanantaina uusi kaupunginjohtaja. Tiukan äänestyksen jälkeen uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin monissa liemissä keitetty 55-vuotias Päivi Laajala. Laajala valittiin yhden äänen erolla Jukka Weisseliin äänin 34-33. Oulun apulaiskaupunginjohtajana vuosina 2005-2008 toimineesta Laajalasta tuli näin ollen Oulun historian ensimmäinen naispuolinen kaupunginjohtaja.

Laajalan mukaan on tärkeää, että naiset pääsevät nykyään johtopaikoille.

”Suomihan on kohtuullisen tasa-arvoinen maa. Kyllä pätevyys ja osaaminen pitäisi aina olla se ykkösasia. Onhan se tietysti historiallisesti iso asia, kun Oulussa ei ole aikaisemmin ollut naiskaupunginjohtajia. Siinä mielessä tämä on uudenlainen tilanne, jolla voi olla joillekin merkitystä”, Laajala kertoo.

Valtiovarainministeriön ylijohtajana toimivalla Laajalalla ei ole vielä selviä suunnitelmia. Hän astuu eläkkeelle jäävän Matti Pennasen saappaisiin vasta keväällä.

”Ensisijaisesti täytyy tutustua kaupunkiin ja kaupungin asioihin ja ajaa itsensä sisään. Aion tutustua heti vuoden 2017 talousarvioesitykseen ja kuntavaalien jälkeen käynnistyy kuntastrategian tekeminen. Sitä varmasti tehdään uudella tavalla, jossa asukkaatkin voivat nyt vaikuttaa ja osallistua. Se on iso asia.”

Opiskelijat mukaan yhteistyöhön

”Ouluhan on tunnetusti opiskelukaupunki, jossa on paljon nuoria ja jonne tullaan opiskelemaan eri puolilta Suomea. Oulu on siinä mielessä nuoriso- ja sivistyskaupunki. On hienoa, että Oulussa on yliopisto, sillä on erittäin suuri merkitys. Se tuo vireyttä ja vetovoimaa kaupunkiin.”

Laajalan mukaan kolikolla on toinenkin puoli. Oulussa on jo pitkään ollut korkea nuorisotyöttömyys. Laajalaa huolestustuttaa valmistuneiden liikkuminen työn perässä pois Oulusta heikon työllisyystilanteen vuoksi.

Haapajärvellä syntyneellä Laajalalla on Ouluun vahva tunnesidos.

”Ouluhan on minulle lapsuudesta saakka ollut sellainen pääkaupunki, jonne mentiin asioimaan, jos oli isompia juttuja. Ihastuin Ouluun, kun olin aikanaan siellä töissä. Se on minulle tärkeä kaupunki.”

Laajala näkee oululaisessa yrittäjyydessä potentiaalia. Opiskelijat pitäisi saada mukaan kehittämään kaupunkia. Hän ei ole vielä kovin hyvin perehtynyt Oulun tilanteeseen, mutta mainitsee kuitenkin yrittäjyyden kautta syntyneet teknologia- ja hyvinvointituotteet. Tuoreen kaupunginjohtajan mukaan Oululla on edelleen innovaatioita yrityselämässä ja uusia nousee koko ajan. Tämä ei kuitenkaan onnistu ilman luovia mieliä.

”Siinä mielessä pidän tärkeänä, että yliopisto ja korkeakoulu ovat mukana yrittäjien kanssa tekemässä yhteistyötä. Se on ihan välttämätöntä.”

 

Lähde:

Kaleva: Oulun uudeksi kau­pun­gin­joh­ta­jak­si on valittu Päivi Laajala

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*