Köysitaidetta kameran edessä

Herr E.Satyr rikkoi sidontakuvauksissa omia rajojaan. Kuva: Nina Tulilahti
Valokuvaaja Nina Tulilahti haluaa murtaa sidontaan liittyviä ennakkoluuloja. Kuva: Terhi Haapakoski

Köysi ja kamera solmivat liiton, kun valokuvaaja Nina Tulilahti tutustui sidontataiteilija Markoon.

”Sidontaa sisältävät kuvat ovat aina miellyttäneet taiteellista silmääni, ja sellaisten kuvausta on kiinnostanut itsekin kokeilla. Sitojaa on kuitenkin vaikea löytää. Vaikka tietäisikin sidontoja osaavan henkilön, näin henkilökohtaisia asioita on hankalaa kysyä”,  pohtii Tulilahti.

Siksi Tulilahti on yhteistyössä Markon kanssa  luonut yritykselleen Cabaret Mystique Studiosille uudenlaisen palvelun, sidontavalokuvauksen. Tavoitteena on tuoda sidontataidetta ihmisten tietoisuuteen, ja riisua sidontaan liitettyä seksuaalista leimaa. Kuvauksissa Marko luo köysillä asiakkaan ylle yksilöllisen taideteoksen, jonka Tulilahti ikuistaa tyylikkäisiin muotokuviin.

”Sidonta voi olla symbolinenkin – itselleni sopisi kuva, jossa käteni on sidottuna työsalkkuun”, naurahtaa kiireinen valokuvaajayrittäjä.

Tulilahti ja Marko kehittelivät konseptin oman mielenkiinnon pohjalta. Palvelun perään ei oltu aikaisemmin kyselty, vaikka kiinnostusta selkeästi on.

”Tuntuu, että tämmöisiä asioita ei niin vaan kysellä. Ennakkoluuloja selkeästi on havaittavissa”, toteavat sekä kuvaaja että sidontataiteilija.

Kynnystä tutustua palveluun on madallettu esimerkiksi ilmaisen tutustumisillan avulla, jossa Marko on esitellyt sidontataidetta Tulilahden studiolla. Samankaltaisia iltoja on tarkoitus järjestää jatkossakin.

”Saimme tutustumisillasta hyvää palautetta. Vieraat kehuivat rentoa tunnelmaa ja meidän asiantuntemusta ja ammatillisuutta. Meillä ketään ei katsota kieroon”, Tulilahti kertoo.

 

”Kaunista, esteettistä, aistikasta”

Eeva-Maria Kauniskankaalle köysissä oleminen on luonnollista. Kuva: Nina Tulilahti

Eeva-Maria Kauniskankaalle Tulilahden studiolla toteutettu sidontakuvaus ei ollut ensimmäinen, ja hän kokee sidonnan muuttuneen jo elämäntavaksi. Hän kertoo, että sidontaan suhtaudutaan yleisesti hyvin, joskin vähän hämmentyneesti.

”Kuvia nähtyään ihmiset yllättyvät siitä, että köysillä voi saada jotain näin kaunista aikaan. Itse nautin ihan vaan köysissä olosta. On tosi inspiroivaa, kun niillä saa toteutettua monenlaisia tyylejä.”

Kauniskankaasta sidontakuvaus on hauskaa ja kokeilemisen arvoista. Hän toivoo useamman ihmisen uskaltautuvan kuvaukseen, sillä kokee sen parantavan suhtautumista omaan kehoon.

”Toivottavasti sidontaan liitetty arveluttavuuden leima hälvenee. Se on kaunista, esteettistä ja aistikasta. Aion ehdottomasti käydä kuvauksissa jatkossakin.”

 

Myös burleskitaiteilija Herr E.Satyr on ollut sidontakuvauksissa Tulilahden studiolla. Taiteilija ei ammattinsa vuoksi halua esiintyä oikealla nimellään. Hän oli köysissä ensimmäistä kertaa Tulilahden studiolla.

”Sekä kuvaus että sidonta jännittivät, sillä en tiennyt, miten kehoni reagoisi. Halusin kuvauksiin, koska minulla on palava halu rikkoa rajojani ja oppia itsestäni uutta.”

Herr E.Satyr myöntää olleensa ennakkoluuloinen sidontaa kohtaan. Kuvauskokemus oli kuitenkin positiivinen, ja valmiiden kuvien näkeminen toi voimaannuttavan olon.

”Minulla on ollut ongelmia kehonkuvani kanssa, ja sidontataiteella pystyy korostamaan kehon parhaita puolia. Kuvauksissa seksuaalinen puoli karisi, ja oman kehon näki taiteen ja kauneuden kautta.”

Tavoitteena voimaantuminen

Vaikka suhtautuminen sidontaan arkipäiväistyy koko ajan, siihen liittyy yhä ennakkoluuloja. Siksi sidontataiteilija Marko ei esiinny jutussa omalla nimellään. Hänellä on herkässä iässä olevia lapsia sekä ammatti, johon sidontaharrastuksen julkituonti voi vaikuttaa ikävästi.

”Sidonta on minulle henkilökohtainen ja rakas asia. Me pyritään poistamaan siihen liitettyä stigmaa, mutta edelleen ihmisillä ensimmäisenä mieleen tulee, että se on sairasta. Sen ei tulisi leimata ihmistä mitenkään, jos nämä teemat kiinnostavat.”

Sidontatilanteessa Marko pyrkii voimaannuttamaan asiakasta. Jokainen sidonta on yksilöllinen ja persoonallinen, juuri tietylle vartalolle tehty taideteos.

”Pitää osata kuunnella ihmistä ja tämän kehonkieltä. Muu on tekniikkaa, tietotaitoa sekä kokeilua. Asiakastilanteissa olen etäällä seksuaalisuudesta, ja sidontaa voisi verrata palapelin ratkaisuun.”

Ennen kaikkea Marko toivoisi, että ihmiset avaisivat ajatusmaailmaansa ja antaisivat sidontataiteelle mahdollisuuden.

”Kun ihminen lähtee sidontatilanteesta hieman voimakkaampana, ja Nina on saanut sen hetken ikuistettua, se tekee tästä palkitsevaa.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*