Kouluaamujen siirtäminen myöhemmäksi saa kannatusta Oulussa

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijoiden mielestä Oulussakin voitaisiin harkita kouluaamujen siirtämistä myöhemmäksi. Kuvituskuva: Pixabay

Käytävät ovat tyhjillään torstaiaamupäivänä Oulun suomalaisen yhteiskoulun lukiossa. Jossain historiallisen rakennuksen sisällä kaikuu kuitenkin kengänkopina. Parhaillaan oleva arviointiviikko on syynä tähän rauhalliseen tunnelmaan, sillä opiskelijat tekevät kokeitaan opettajien valvonnassa.

Arviointiviikkona monen opiskelijan päivä alkaa vasta yhdeksältä, kun taas normaalisti koulupäivä alkaa vartin yli kahdeksan. Osa opiskelijoista joutuu heräämään jo kaksi tuntia ennen koulupäivän alkamista matkustamisen vuoksi.

Helsingin vihreiden kaupunginvaltuutetun Emma Karin aloite kahdeksalta alkavien kouluaamujen luopumisesta on herättänyt keskustelua Helsingin lukioissa. Keskustelu on myös tuttu Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ensimmäisen vuoden opiskelijoille Saara Eteläiselle sekä Aada Alatalolle. Heidän mielestään Oulussakin voitaisiin harkita asiaa.

”Myöhäisempiä aamuja voisi olla enemmän, mutta ei kokonaan”, Eteläinen sanoo.

Jos koulupäivä alkaisi myöhemmin, niin se luultavasti loppuisi myös myöhemmin. Tämä ei kuitenkaan saa kannatusta opiskelijoilta.

”Jos koulu alkaa aikaisin, niin silloin koulusta myös pääsee aikaisin”, Alatalo puolustaa kahdeksan aamuja.

Tytöt toteavat, että koulupäivien piteneminen voisi myös haitata joidenkin opiskelijoiden harrastamista, koska monilla on valmiiksi jo kiire harrastukseen neljään kestävinä koulupäivinä.

Opiskelija tarvitsee unta oppiakseen

Perusteluina aamujen siirtämiseen myöhemmäksi Kari on esittänyt terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn, jonka mukaan puolet lukiolaisista nukkuu liian vähän ja sen seurauksena he ovat väsyneinä koulussa. Aloitteessa väitetään, että myöhäisempi aamu saisi nuoret nukkumaan paremmin, mutta sekä Eteläinen että Alatalo tyrmäävät tämän väitteen. Heidän mielestään kaikki menisivät nukkumaan vain entistä myöhemmin.

Vähäisellä unella ja varhaisella kouluaamulla on aloitteen mukaan vaikutus koulumenestykseen.

”Jos herää myöhempään, niin silloin on enemmän virtaa ja jaksaa opiskella paremmin”, Eteläinen selittää.

Oulun Metsokankaalta bussilla kulkevalle Eteläiselle myöhempi aamu toisi pari tuntia lisää uniaikaa, joten hänestä olisi sopivaa tulla vaikka yhdeksäksi koululle. Alatalo myös sanoo myöhäisempien aamujen olevan positiivinen asia.  Molemmat vaihtaisivat mieluummin yhdeksän aamuun, vaikka eivät kokonaan kahdeksan aamuista haluaisikaan luopua.

Myöhäisempi aamu saa myös opettajan tuen

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opinto-ohjaaja sekä historian ja yhteiskuntaopin opettaja Ari Forsten ei usko myöhäisen aamun pidentävän opiskelijoiden unen määrää.

”Jos kouluun tullaan myöhemmin, niin sieltä myös lähdetään myöhemmin, mikä pidentää myös nukkumaanmenoaikaa”, Forsten toteaa. Hän on huomannut, että monet opiskelijat ovat todella väsyneitä aamuisin, joten hän kannattaa koulun myöhäisempää aloitusaikaa.

”En usko, että myöhempi kouluaamu vaikuttaisi koulumenestykseen, mutta opiskelijoiden vireyteen se varmasti vaikuttaisi”, Forsten vastaa  ja jatkaa.

”Lukio-opiskelijoilla aikaiset aamut eivät olisi niin suuri ongelma, kuin alakoululaisilla, jotka vielä tarvitsevat vanhempien apua kouluun lähtemisen kanssa.”

Lähde:

Emma Karin tiedote

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*