Koronapandemia hämmentää ravintola-alalla

Jenni Ahtista huolestuttaa baarien tulevaisuus. Kuva: Juulia Korkiakangas

Kävelen harvinaisen kylmänä lokakuisena torstai-iltana kohti ehkäpä Oulun legendaarisinta klubia. Paikka on vielä tältä päivää suljettu, mutta rock-klubi 45 Specialin eli kavereiden kesken Nelifemman oven avaa vuoropäällikkö Jenni Ahtinen. Astun tutut portaat sisään, ja paikassa on jopa aavemaisen hiljainen tunnelma suljettuna. 

Anniskelutyötä 13 vuotta työkseen tehnyt Ahtinen elää työssään tällä hetkellä päivä kerrallaan. Korona on tuonut uusia sääntöjä ja rajoituksia, jotka muuttuvat tiuhaan tahtiin. 

”Työvuoroja joudutaan säätelemään pienelläkin varoitusajalla, se tuo tietenkin minulle lisätyötä”, hän avaa tilannetta.

Pintoja ja kahvoja pyyhitään entistäkin tarkemmin. Ahtisen mukaan asiakkaat ovat omaksuneet uudet käytännöt jo osaksi palvelutapahtumaa.

”Asiakas tulee tiskille, laittaa käsidesiä ja pitää turvavälin.”

Jenni Ahtinen haluaisi päästä takaisin normaaliin työrytmiin. Kuva: Juulia Korkiakangas

Vähemmän asiakkaita tarkoittaa vähemmän myyntiä

Käytännön työhön vaikuttaa myös luonnollisesti asiakkaiden vähentyminen, ja sitä kautta tuotteiden päiväysten entistä tarkempi seuraaminen. 

”Tilausten kanssa pitää myös olla erityisen hereillä. Nyt mennään ikään kuin säästöliekillä koko ajan”, Ahtinen huokaisee. 

Työn tekemistä rakastava vuoropäällikkö kertoo, että uusien aukioloaikojen takia tuntuu, että työvuoro loppuu kesken kaiken. 

”Oma ala tuntuu olevan syöksykierteessä. Tulee miettineeksi, onko meillä vuoden päästä enää baareja. Hämmentävää ja ahdistavaa aikaa kaikin puolin”, hän kiteyttää tunnelmat. 

Klubin seinillä näkyy tauluja eri artisteista. Musiikkiklubina tunnettu Nelifemma on joutunut myös perumaan keikkoja ja tapahtumia koronapandemian takia. 

”Se on todella harmillista. Tilanne vaikuttaa meidän lisäksi niin moneen muuhunkin toimijaan.”

Aleksanterinkadun pubissa noudatetaan hyvää käsihygieniaa

Pintoja pyyhitään jatkuvasti. Kuva: Juulia Korkiakangas

Seuraavaksi saavun oululaisille pitkältä ajalta tuttuun pystäriin, Bar Wingeriin. Asiakkaat istuvat selkeästi omissa seurueissaan. Käsidesiä näyttäisi olevan tarjolla joka puolella. Uusimmat koronaohjeistukset on liimattuna seinälle. Wingerin ravintolapäällikkö Melina Mäki-Penttilä on tullut töihin iltakahdeksaksi. 

”Ihan ensimmäisenä töihin tullessa huomio kiinnittyy tietenkin siisteyteen. Kosketuspinnat pyörii korostetusti mielessä. Toki asia ei sinänsä ole muuttunut, mutta kaikki siisteys on nyt syynissä”, Mäki-Penttilä kertoo. 

Samalla tulee seurattua asiakkaiden hygieniakäyttäytymistä. Ravintolapäällikön mukaan suurin osa asiakkaista noudattaa hyvää käsihygieniaa ja osaa pitää turvavälit.

”Baarithan on oikeastaan todella turvallisia paikkoja. Tuskinpa missään kaupassa työntekijät seuraa ja valvoo yhtä tiiviisti esimerkiksi asiakkaiden käsihygieniaa”, hän toteaa.

Mitä jos asiakkaita ei tulekaan?

Mäki-Penttilän mukaan Wingerin tilanne on vielä ollut ihan hyvä. 

”Tilanne voi muuttua nopeastikin. Pelottaa ja mietityttää, että jos rajoitukset kiristyy ja joudumme lomauttamaan työntekijöitä. Sitä ei tietenkään kukaan halua.”

Hän ymmärtää tilanteen vakavuuden, mutta haluaisi, että tilanne normalisoituisi. Asiakkaat ovat olleet samoilla linjoilla. Ilmassa on ravintolapäällikön mukaan ollut me vastaan korona -asennetta. Yhteisöllisyys on lisääntynyt. 

”Tuntuu, että yleinen hämmennys on ollut läsnä niin asiakkaiden kuin työntekijöidenkin keskuudessa”, Mäki-Penttilä kertoo.

Mäki-Penttilä miettii myös sitä, että miksi juuri ravintola-ala on se, mikä kärsii eniten koronapandemiasta. Hänen mukaansa minkään muun alan liiketoimintaa ei ole rajoitettu.

Käytännön työ ei ole muuttunut

Mäki-Penttilän mukaan loppujen lopuksi käytännön työ on yhä samaa kuin ennenkin: siihen on vain tullut uusia sääntöjä, joiden mukaan pitää nyt toimia. 

”Ei pitäisi antaa pelolle valtaa tai lopettaa elämistä, sillä tämä tulee olemaan uusi normaali – ainakin jonkin aikaa. Tilanteeseen pitää vain sopeutua”, hän tiivistää.

Tosin, ainakin yksi asia on muuttunut. Winger on teettänyt asiakkailleen jaettavaksi omalla logollaan olevia kangasmaskeja, ja vuosi sitten tällaiselle ei ollut tarvetta.  

Wingerissä jaetaan asiakkaille kasvomaskeja. Kuva: Juulia Korkiakangas

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*