Kirppikseltä löytyy jotain kaikille

Sukkia ja lapasia voi tehdä myös koirankarvasta.

Oulun Paljekirppiksellä vastaantulijaa tervehtii seinällä komeileva hirvenpää. Se ei ole myynnissä, mutta edessä avautuva halli on täynnä pöytiä, jotka pursuavat värikkäitä tavaroita. Päivä ei ole ehtinyt pitkälle, mutta hyllyjen välissä käy kuhina. Asiakkaat vaeltavat käytävillä ja hypistelevät mennessään esillä olevia tavaroita.

Asiakkaita on monen ikäisiä. Pienet lapset kurottelevat hyllyiltä leluja, äidit tutkailevat lastenvaatteita ja vanhempi rouva selaa aikakauslehtiä. Tarjolla on niin uusia kuin käytettyjäkin tuotteita.

Joillain pöydillä on selkeä teema, esimerkiksi vaatteet tai astiat. Monille pöydille on kuitenkin kasattu monenmoisia esineitä, osa varsin erikoisia. Eräälle niistä on aseteltu kirjapinoja, pölyisiä kynttilänjalkoja, vanha autonradio ja kulunut jääkiekkokypärä. Henkareissa roikkuu takkeja, joilla on hintaa vain 1-5 euroa.

Itsetehdyt käsityöt myyntiin

Pirjo Anttila ja hänen tyttärensä Noora Paakkari asettelevat tavaroita yhdelle pöydistä. He kertovat, että ovat pitäneet kirppispöytää jo kauan. Anttila kertoo tekevänsä myyntiin käsitöitä. Parivaljakko sanoo lisäksi myyvänsä kaikenlaisia esineitä, joille heillä ei enää ole käyttöä.

Pirjo Anttila esittelee koirankarvasta kutomansa lapaset. ”Koirankarva on erityisen lämmintä. Se tarvitsee kuitenkin kaverikseen lampaanvillaa, koska koirankarvasta puuttuu rasvakerros, joka pitää langan koossa.” Koirankarva on peräisin Anttilan omista koirista. Hän kertoo, että karvaa lähtee koirista, kun niitä harjaa.

Lastenvaatteet ja lelut tekevät kauppansa

Paljekirppiksellä myyjänä työskentelevän Kaisa Sarkkisen mukaan lastenvaatteet ja lelut myyvät parhaiten. Niiden lisäksi sisustustavara on kuulemma kasvattanut suosiotaan. ”Hyllyjä ei kannata ahtaa liian täyteen ja tavarat on hyvä käydä järjestelemässä joka päivä”, Sarkkinen ohjeistaa. Hän kertoo, että kirpputoreilla käyvät pitkälti samat ihmiset, joten myytyjen tavaroiden tilalle kannattaa tuoda uusia tavaroita, jotta asiakkailla on jotain uutta löydettävää.

Sarkkisen mukaan ihan kaikkea ei saa tuoda myyntiin. Esimerkiksi piraattituotteet ovat kiellettyjä. ”Puukkoja ja muita teräaseita taas ei saa viedä pöytiin, vaan ne pitää jättää vitriiniin”, Sarkkinen kertoo ja viittaa kädellään kassan vieressä olevaa lasivitriiniä.

Sarkkisen mukaan joulu näkyy tuotevalikoimassa ja ihmisten halussa hankkia kirppispöytiä. Hänen mukaansa moni myy tavaraa kerätäkseen rahaa joululahjoihin. Jotkut ihmiset taas sopivat etukäteen, että joululahjoja voi ostaa myös kirpputorilta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*