Kirkossa vietetty yö tarjoaa erilaisen tavan tutustua ihmisiin

Yökirkkoon osallistuvat lapset yöpyvät Oulun tuomiokirkon kryptassa, joka sijaitsee tuomiokirkon kellaritiloissa. Kuva: Kirkon kuvapankki/Jaani Föhr.

Oulun tuomiokirkossa vietetään Yökirkkoa 18.-19.11. viikonloppuna. Halukkailla on mahdollisuus yöpyä paikan päällä. Tarjolla on musiikkia, askartelua ja lautapelejä sekä kännykässä toimiva Kirkkoseikkailu –verkkopalvelu, jossa tehdään tehtäviä ja tutustutaan kirkkoon.

”Tämä on erilainen tapa tutustua kirkkoon kirjaimellisesti lattiatasolta ja samalla tutustua uusiin ihmisiin”, Oulun tuomiokirkkoseurakunnan nuorisotyönohjaaja Mono Kuoppala kuvailee. Hänen mukaansa vastaavaa yöpymismahdollisuutta kirkossa ei ole aiemmin Oulussa kokeiltu.

Kuoppala kertoo, että ajatus yöpymistapahtumasta kirkossa lähti seurakunnan nuorten aikuisten aloitteesta viime syksynä. Mietittäessä jotain erilaista tapahtumaa Lutherin teesien 500-vuotismerkkivuodelle tuli esiin, että ihmisistä olisi jännittävää viettää joskus koko yö kirkkosalissa.

”Kun tulevan sunnuntain kirkkoaihe on ”Valvokaa”, se tuntui jotenkin sopivan tähän yhteyteen – vaikka kirkkosalissa onkin tarkoitus nukkua yön yli. Ohjelmaan voi osallistua myös niin, että menee kotiin nukkumaan. Jos yöpyy kirkkosalissa, mukaan kannattaa varata retkipatja ja makuupussi”, Kuoppala neuvoo.

Tapahtumaan osallistuu myös seurakunnan alakouluikäisiä. He nukkuvat tuomiokirkon kryptassa. Seurakunnan työntekijöiden lisäksi paikalla on isosia auttamassa järjestelyissä.

Illalla on mahdollisuus käydä speed dialogues – pikakeskusteluja valmiiksi annetuista kiinnostavista aiheista. Keskustelu tapahtuu speed date –tyylillä eli juttukaveri vaihtuu nopeaan tahtiin.

Yhteislaulua paikalla vetää oululaissyntyinen laulaja-lauluntekijä Iina Palokangas. Hän jatkaa omalla konsertilla iltakymmenestä lähtien. Ohjelma loppuu rukoukseen keskiyöllä ja kirkon ovet suljetaan, jotta yöpyjät saisivat nukkumarauhan.

Kaikille avoin tilaisuus päättyy sunnuntaiaamuna kymmeneltä alkavaan messuun. Ilta- ja aamupalan keskustan seurakuntatalolla on voinut varata ennakkoon ilmoittautumalla.

Tapahtuman aikana tuomiokirkossa on esillä Jari Haavikon suunnittelema valoteos Lux Aeterna, joka on osa Oulun Lumo –valofestivaalia.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*