Kasvot verkossa

Joutsalaisen kuvataiteilija Ruth Hedmanin teos Shaken Mind

Taidesivut.netin vuosinäyttely Kasvot alkoi tänään. Aikaisemmista vuosista poiketen näyttely on tänä vuonna kokonaan verkossa.

”Ensimmäisessä Taidesivut.netille kuratoimassani näyttelyssä vuonna 2013 sisältö jalkautettiin myös UBI-näytöille. Tällä kertaa sisältö on kokonaan sähköisessä muodossa”, kertoo näyttelyn kuraattori Hanna Holopainen.

Näyttelyn teokset on koottu Taidesivut.netin taiteilijoiden joukoista. Näyttelyyn ilmoittautui 17 taiteilijaa 73 teoksella. Holopaisen karsinnan jälkeen jäljelle jäi 11 taiteilijaa ja 18 teosta. Näyttelyyn valikoitui niin ammattitaiteilijoita kuin amatöörejä.

”Täytyy painottaa, että kukaan ei ollut huono. Näyttelyä koostaessa mietin kokonaiskuvaa ja tarinaa. Mietin kuvien valintoja ja järjestystä verkkoon samalla tavalla kuin miettisin galleriaan tulevaa näyttelyä. Näyttelyä koostaessa pitää miettiä myös kuvien vuoropuhelua ja kontrastia”, Holopainen sanoo.

”Oli kivuliasta jättää muutamia töitä pois. Koin myös vahvaa myötätuntoa ulos jääneitä taiteilijoita kohtaan”, hän jatkaa.

Haastava teema

Teema haastaa taiteilijat tutkimaan kasvoja, niiden muotoja ja merkitystä. Kovin perinteisiä muotokuvia tai asetelmamaalauksia näyttelyssä ei näy.

”Istuimme tuottaja Taija Jyrkäksen kanssa alas miettimään näyttelyn teemaa. Halusin teemallisen näyttelyn, jotta näyttelystä ei tulisi sillisalaattia. Teemaksi asettui sitten pohdinnan jälkeen kasvot”, Holopainen kertoo

”Olin positiivisesti yllättynyt näyttelyyn lähetetyistä töistä. Jotkut teokset haastoivat käsitykseni teemasta oikein kunnolla. Olen myös iloinen, että matkassa oli paljon ei-esittäviä teoksia. Olisin halunnut joiltain taiteilijoilta useampiakin töitä esille, mutta halusin näyttelyyn monipuolisuutta kuvien ja tekniikoiden kautta”, hän jatkaa.

Turkulaisen taiteilija Kirsi Viitaniemen teos Sparks
Turkulaisen taiteilija Kirsi Viitaniemen teos Sparks.

Isoja päätöksiä

Holopainen on itsekin taiteilija. Hän oli ”vähän sivussa” perustamassa Taidesivut.netiä vuonna 2010, konsultoimassa ja ideoimassa sivuja. Kaikille taiteilijoille avoimen taidekaupan takana ovat Jyrkäksen lisäksi oululaiset Otso Kassinen ja Jani Pellikka.

Holopainen on ollut useammassa Taidesivujen näyttelyssä taiteilijana, ja nyt toisen kerran kuraattorina.

”Taidesivujen näyttelyt ovat aika pienimuotoisia, joten siinä mielessä ne ovat todella hyvää harjoitusta. Minulla ei kuraattorina ole kuitenkaan vielä kovin suuria kannuksia suurempien näyttelyiden kuratoinnista”, hän kertoo.

Jackson Pollockin jalanjäljissä action painting –tekniikalla maalauksia tekevä Holopainen on myös kova yhdistysaktiivi. Taidesivujen lisäksi hän on ollut taiteilijan näkökulmasta konsultoimassa toista oululaista taiteen nettitaidekauppaa Taideovi.comia. Hän on myös Oulun Taiteilijaseura -63 ry:n hallituksen jäsen.

”Ajattelin jäädä järjestötöistä tämän vuoden jälkeen varhaiseläkkeelle ja keskittyä töihin”, hän kertoo.

Holopainen teki samanlaisen, mutta isomman päätöksen kymmenen vuotta sitten.

”Jätin työni mainosalalla ja päätin keskittyä kuvataiteeseen. Elämä ammattitaiteilijana on ihanaa ja kauheaa. Suosittelen kyllä, mutta pienellä varauksella”, hän kertoo nauraen.

Kuvataiteilija Hanna Holopainen viettää ensi vuoden marraskuun residenssissä Berliinissä. Kuva: Sami Hiltunen
Kuvataiteilija Hanna Holopainen viettää ensi vuoden marraskuun residenssissä Berliinissä. Kuva: Sami Hiltunen.

 

Katso näyttely:

Taidesivut.net: KASVOT

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*