Kärkkäri juhlii kuusikymppisiään

Kuva: Kotivaran kuvapankki.

Kärkkäri on makkara, joka ei ole verrattavissa mihinkään muuhun makkaraan. Tuotetta valmistavan Kotivaran avainasiakaspäällikkö Jessica Veteläinen epäilee, että makkaran suosio perustuu nimenomaan siihen, ettei vastaavaa ole olemassa.

”Sitä ei voi tarkalleen määritellä. Se ei ole ryynimakkara, grillimakkara, eikä nakkikaan.  Se on tällainen omalaatuinen makkaransa.”

Kärkkäri juhlii kuusikymmenvuotista taivaltaan tänä vuonna. Se sisältää muun muassa naudanlihaa, ohraryynejä sekä salaisen reseptin. Oikeaoppinen valmistustapa takaa rapsahtavan pinnan tälle oululaiselle perinnemakkaralle.

”Se paistetaan miedolla lämmöllä runsaassa rasvassa ja tarjoillaan perinteisesti sinapin ja sipulisilpun kera”, Veteläinen opastaa.

Perinneherkku pitää pintansa

Kärkkäri syntyi alun perin yhteistyössä oululaisten grillien kanssa. Tuolloin sitä kutsuttiin erikoisaamiaiseksi, koska sitä ei voitu luokitella selkeästi. Myöhemmin alettiin puhua käristemakkarasta, ja tuotteen nimeksi vakiintui kärkkäri.

2000-luvun alussa Kotivara aikoi keskittää tuotevalikoimansa lähinnä meetvursteihin ja muihin kylmäsavutuotteisiin. Tarkoituksena oli lopettaa myös kärkkärin valmistus, mutta oululaiset perustivat adressin sen säilyttämisen puolesta. Nimiä kertyi reilut 1700 kuukauden aikana ja kärkkäri päätettiin säilyttää.

Kärkkäri nähdään tänä päivänä nimenomaan oululaisena perinneherkkuna. Sitä pääsee herkuttelemaan paikallisten grillien lisäksi esimerkiksi jääkiekko-otteluissa.

”Itse söin ensimmäisen oikeaoppisesti valmistetun kärkkärin juuri kärppäpelissä. Kärkkäri jakaa mielipiteitä. Osa tykkää ja osa ei”, Veteläinen tuumaa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*