Kännykkää saa käyttää oman harkintansa mukaan Oulun synnytyssaleissa

Oulun synnytyssaleissa kännykkää voi käyttää harkiten.Kuva: Pixabay.

Perheillä on saanut olla jo muutaman vuoden ajan mobiililaitteita synnytyssaleissa, kertoo Oulun yliopistollisen sairaalan synnytys- ja naistentautiosaston osastonhoitaja Tiina Kemppainen.

Mobiililaitteiden käyttökielto synnytyssaleissa purettiin Oulussa jo muutama vuosi sitten, kun kiellolle ei ollut enää merkittäviä perusteita. Vastuualueen hoitaja Eija Suvanto ei sanojensa mukaan usko normiohjeistukseen, jossa kännykän käyttö kielletään kokonaan.

Kiellon perusteena on perinteisesti pidetty, että mobiililaitteet voivat häiritä elektronisia laitteita sekä aiheuttaa vastasyntyneen laiminlyönnin.

”En tiedä onko asiaan olemassa mitään tutkimusta, mutta meille ei ainakaan ole tullut sellaista tietoa, että mobiililaitteet olisivat häirinneet lääkintälaitteita. Sitähän alkuun pelättiin”, Kemppainen kertoo.

Kiellon purkamisella on haluttu antaa mahdollisuus kuvien ottoon ja yhteydenpitoon tuttavien kanssa.

Ensikontakti on tärkeää. Kuva: Pixabay.
Ensikontakti on tärkeää. Kuva: Pixabay.

Potilaan turvallisuus ei saa vaarantua

Puhelin ei Kemppaisen mukaan saa kuitenkaan hallita synnytystä. Hän korostaa, että synnytyssalissa vietettävä aika on lyhyt, ja silloin etenkin ensisynnyttäjillä on paljon opeteltavia asioita.

”Vastasyntynyt on arvaamaton ja ensisynnyttäjä ei aina tiedä, mitä asioita tulee seurata. Pitää esimerkiksi katsoa, että hengitys kulkee hyvin ja lapsen asento on imettäessä hyvä. Noita asioita ei tule seurattua, jos seuraa koko ajan puhelinta”, hän toteaa.

”Onhan niitä tilanteita ollut monenlaisia ja joskus kännykän käyttöön on jouduttu puuttumaankin”, hän jatkaa.

Kiellon sijaan Ouluun synnyttämään tulleille esitetään toivomus, että kännykät pidetään ainakin äänettömällä ja mielellään kokonaan kiinni itse synnytyksen ajan.

”Jokainen ihminen on itsenäinen toimija harkintakyvyllään. Kännyköiden käyttöön synnytyssaleissa pätee hyvin kohtuus”, Suvanto sanoo.

Lue lisää:

HS: ”Korppi ei iske Helsingin synnytyssaleissa- ”sekä äiti että isä saavat käyttää kännykkää”

HS: Kännykkä vahingoittaa äidin ja vauvan suhdetta, varoittavat norjalaiskätilöt – Kätilöopiston synnytysosastolla on puhelinkielto

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*