Joululta odotetaan rauhoittumista

Laatikaisen perheen pöydästä löytyy paljon sisustusesineitä. Kuvassa Emilia Laatikainen. Kuva: Johannes Putula

TEKSTI JA KUVAT: Johannes Putula ja Jenna Suutari

Kävelemme pitkin jouluvaloihin puettua Rotuaaria. Vastaan tulee vanhan Stockmannin rakennus, jossa sijaitsee Kädentaitajien Lahjapaja. Vuosittain pop up -hengessä pystytettävä lahjapaja on näyteikkunoita myöten sisustettu kauniiksi ja tunnelma huokuu joulua.  

Aluksi tila näyttää tyhjältä, mutta kun sen kiertää läpi, jää tunne siitä, että ei ehtinytkään nähdä kaikkea myytävää. Myyntipöydät on täytetty erilaisilla sisustusesineillä, käsitöillä ja koristeilla. Ihasteltavaa ja hypisteltävää riittää pitkäksi aikaa. Kysymällä myyjältä saa kuulla myös tarinan tuotteen takaa.  

Mahdollisena ennakkoluulona tällaiseen tilaisuuteen mentäessä on se, että siellä myydään villasukkia, lapasia ja kahvipusseista tehtyjä koreja. Käynti osoitti, että myynnissä on paljon muutakin.

Myynnissä oli paljon moderneja ja ajankohtaisia trendejä noudattavia tuotteita, kierrätysmateriaaleista valmistettuja asusteita, mutta myös niitä perinteisiä lapasia ja villasukkia.  

Kokemus loi meille täysin uuden ajatuksen kädentaitajien myyjäisistä.  

Eteemme avautuu kauniisti sisustettu myyntipöytä, joka on täynnä sisustusesineitä, jouluherkkuja ja graafisia tuotteita, kuten kortteja. Pöytä kuuluu lahjapajan järjestäjille ja sen takana meitä vastassa ovat Emilia ja Linnea Laatikainen. Myyjät ovat siskoksia, ja heidän perheensä on järjestänyt lahjapajaa jo useita vuosia.  

“Äiti hoitaa liiketilan vuokrauksen ja sitten myyjät soittavat itselleen myyntipaikan pariksi viikoksi. Aika paljon on sellaisia myyjiä, jotka ovat olleet jo pidempään, mutta myös uusia tulee vuosittain”, Linnea kertoo.  

Siskokset esittelevät meille tuotteitaan.  

“Myös meidän isämme innostui viime vuonna osallistumaan tuotteiden tekoon. Hän on tehnyt muun muassa loimutuslautoja ja puisia tarjottimia”, Linnea sanoo. 

Perheen isän tekemiä loimutuslautoja. Kuva: Jenna Suutari

Linnea kertoo isän tulevan iltaisin myyntiavuksi lahjapajalle. Vaikka lahjapajasta koituu perheelle paljon työtä, joulu merkitsee heille kuitenkin lomaa ja rauhoittumista. Siskokset kertovat, että lahjapajan päätyttyä perhe lähtee mökille rauhoittumaan.  

Raija Ikonen myy lahjapajassa rakukeramisia tuotteita. Kuva: Johannes Putula

Lahjapajan toisella reunalla törmäämme rakukeraamisiin tuotteisiin. Tuotteita myy muhoslainen Raija Ikonen.  

“Minulla on Muhoksella pajamyymälä, missä valmistan tuotteitani. Hakeudun kuitenkin tänne keskustaan tällaisiin pop up -myymälöihin, koska täällä on enemmän asiakaskuntaa”, Ikonen kertoo.  

Viidettä kertaa lahjapajalla tuotteitaan myyvä Ikonen kertoo myynnin olleen tänä vuonna hieman hiljaisempaa aiempiin vuosiin verrattuna.  

“En tiedä vaikuttaako uusi paikka hiljaisuuteen, vai eikö ihmisillä vielä ole joulufiilistä”, Ikonen pohtii.  

Joudumme keskeyttämään haastattelun, sillä Ikosen pöytään on saapunut muutamia asiakkaita. Ikosen valmistamat miniatyyrihahmot ovat selkeästi suosittuja. Eräs rouva ostaa itselleen setin minikokoisia tiernapoikapatsaita, ja toinen kertoo hakevansa työpaikkansa seimiasetelmaan paimenta.  

Ikonen odottaa joululta rauhoittumista.  

“Minulle joulu on kaikkein työteliäin aika vuodesta. Siihen valmistautuminen alkaa jo tammikuusta ja meno kiihtyy elokuussa. Kun joululoma alkaa haluan päästä työstä vähäksi aikaa irti. Vietän vaatimatonta joulua, johon ei kuulu stressi siivoamisesta tai leipomisesta”, Ikonen kertoo.  

Terwa-akatemian pöydässä on muun muassa kierrätysmateriaaleista valmistettuja asusteita. Kuvassa Mari Kukkonen ja Olli Jukuri. Kuva: Jenna Suutari

Kierroksemme päättyy Terwa-akatemian pöytään, jossa meitä tervehtii Oulun ammattikorkeakoulun liiketalouden opiskelijat Mari Kukkonen ja Olli Jukuri. Pitkä pöytä on täynnä opiskelijoiden valmistamia tuotteita.  

“Olemme itse tehneet kestohevipusseja. Lisäksi meiltä löytyy korkista tehtyjä korvakoruja sekä bambupuuvillasta neulottuja kestovanulappuja”, Kukkonen kertoo.

Nuorten suosiossa on tällä hetkellä scrunchie-hiuslenkit, joita Terwa-akatemiassa valmistetaan kierrätysmateriaaleista. Superpompuloiden lisäksi myynnissä on superpantoja, joiden sisällä on ohut rautalanka, joka helpottaa pannan asettelua.  

Superpompulat ovat opiskelijoiden itse valmistamia. Kuva: Jenna Suutari

“Lisäksi meillä on myynnissä yhden tiimiläisen äidin tekemiä savitöitä sekä Kaisu Kemppaisen tekemiä lapasia ja sukkia”, Jukuri kertoo.  

Jukurille joulu merkitsee rauhoittumisen aikaa sukulaisten kanssa. Kukkonen jakaa saman ajatuksen.

“Nykyään joulun aika on usein niin hektistä, joten on hyvä, jos päällimmäinen tahtotila on se, että pääsee lopulta rauhoittumaan.”, Kukkonen sanoo. 

Jos joulumieltä ei vielä ole, voi sen takuulla löytää lahjapajalta.  

Visuaalisesti kaunis näyteikkuna on Pekurin puoleisella käytävällä, josta pääsee myös lahjapajaan. Kuva: Johannes Putula
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*