Joulukauppa alkaa mustasta perjantaista

Black Friday on venynyt joissakin kaupoissa koko viikon mittaiseksi. Kuva: Yulia Gritsay

Perjantaina, 24. marraskuuta, on shoppaajien lempipäivä koko maailmassa – Black Friday. Mahdollisuus saada haluttuja tavaroita halvalla hinnalla houkuttelee ostosten tekijöitä myös Suomessa.

Yhdysvalloissa hulluin päivä  ei olekaan presidentinvaalien päivä, vaan marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai eli kiitospäivän jälkeinen päivä. Silloin melkein kaikki kaupat avaavat ovensa viideltä aamulla ja myyvät tuotteensa alennettuun hintaan – joskus jopa 70 tai 80 % alennuksella. Päivän nimi on Black Friday (engl. musta perjantai).

Black Friday sai nimensä vilkkaasta liikenteestä

Tutkija Bonnie Taylor-Blakin mukaan termi Black Friday luotiin Philadelphiassa 1960-luvulla, kun kiitospäivän jälkeisenä päivinä keskustan teillä oli paljon liikennettä ja ihmiset menivät tekemään ostoksia juhlapäivän jälkeen. Poliisi kutsui näitä perjantaita ja lauantaita mustiksi.

Kauppiaat eivät pitäneet nimistä ja ehdottivat, että ne nimetään isoksi perjantaiksi ja lauantaiksi. Tämä pyrkimys kuitenkin epäonnistui. Sitten myyjät alkoivat väittää, että päivä on nimeltään Black Friday, sillä kaupat saavat isot voitot. Sinä aikoina kirjanpito oli tehty kynällä paperilla: tappiot merkittiin punaisella värillä ja voitot – mustalla.

Oulun kauppiaat myös mukana

Siitä huolimatta, että Suomessa ei ole kiitospäivää, Black Friday tai jopa Black Week -ilmiö on tullut myös Suomeen. Täälläkin vaate- ja elektroniikkakaupat järjestävät alennuksia ja sadat ihmiset valtaavat kaupat.

Reija Poutanen odottaa mustana perjantaina 2-3 kertaa enemmän asiakkaita kuin tavallisesti. Kuva: Yulia Gritsay

Oulu ei ole tästä poikkeus. Esimerkiksi vaateliike Cubus järjestää tapahtuman jo toisen kerran ja tarjoaa vaatteita neljänkymmenen prosentin alennuksella aamulla. Sen jälkeen samanlaista alennusta voi saada yhdestä vapaavalintaisesta tuotteesta.

”Jenkeissä tämä on joulukaupan aloituspäivä. Silloin tehdään voittoa, ei tappiota. Vaikka alennuksella myydään.” Hän odottaa huomenna kaksin-kolminkertaista asiakasmäärää normaaliin perjantaihin verrattuna, visualisti Reija Poutanen kertoo.

Clas Ohlsonissa Black Friday -mylläkkä kestää keskiviikosta sunnuntaihin. Tiiminvetäjä Eini Mäkelä sanoo, että heillä tietyt tuotteet myydään puoleen hintaan. Hän on jo huomannut, että kävijöitä on ”himpun verran enemmän”, mutta enemmistö taitaa tulla perjantaina. ”Odotan, että tuhat menisi rikki.”

Oulun kauppakeskus Valkeassa ei vielä torstaina näkynyt ostohulinaa. Kuva: Yulia Gritsay

Valkean aulassa ei ole kuitenkaan paljon kiinnostuneita asiakkaita. ”Ostan sen, mitä ostan päivästä riippumatta,” Eli kertoo.

Susanna on käynyt kaupoissa Black Fridaypäivänä, mutta ei sitä ”pistänyt hirveästi merkille.”

Ehkä oikeat Black Fridayn ystävät rentoutuvat tänään vielä kotona ennen huomista suurta ostosten tekemistä?

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*