Intuitiosta ihotaiteeksi

Tatuointiartisti Sergio työn touhussa. Kuva: Jennika Karppinen

Tatuointialalla perjantaipäiviä sävyttää usein spontaanius – monissa alan liikkeissä on käytössä niin kutsuttu walk-in Fridayn konsepti, joka tarjoaa asiakkaille mahdollisuuden tatuoinnin hankintaan ilman erillistä ajanvarausta. Näin on myös oululaisessa Red&White Ink -tatuointiliikkeessä.

Jos minua olisi pyydetty pari päivää sitten kuvailemaan mielikuvaani tatuointiliikkeisiin liittyen, olisin todennäköisesti maalaillut maisemaa hämärästä, moottoripyöräjengin kansoittamasta äijäluolasta. Maaliskuinen perjantai heittää kuitenkin ennakkoluuloni ja odotukseni kerralla syvälle roskakorin perukoille, kun astun sisään Red&White Ink -liikkeen auringossa kylpeviin toimitiloihin.

Tatuointikoneen surina kantautuu kyllä korviini ensimmäisenä, mutta niin tekee myös rauhallinen puheensorina ja sitä rytmittävä radiosta soiva rap-musiikki. Pehmeillä sohvilla istuu muutama nuori nainen odottamassa vuoroaan, ja ilmassa väreilee hento jännityksen tuntu. Tänä perjantaina tatuoitavaksi voi tulla ilman ajanvarausta.

Red&White Ink on toiminut Oulun tatuointiliikkeistä pisimpään, ja tällaisia “sisäänkävelypäiviä” se on tarjonnut asiakkailleen nyt muutaman vuoden ajan. Yleensä näiden päivien tatuointiartisteina toimivat Joni ja Sergio, mutta toisinaan paikalla on myös vierailevia tatuoijia.

Jossakin soi puhelin. Asiakas haluaa varmistaa etukäteen, onko paikan päällä ruuhkaa. Kotvasen kuluttua ääni puhelimesta pyyhältää paikalle. Hän on Santtu Hirvonen. Kyseessä on nuoren miehen ensimmäinen tatuointi.

“Kyllä olen tästä aika pitkään haaveillut, vaikka nyt walk-iniin tulinkin. Työvuoroista johtuen en ruvennut varaamaan aikaa erikseen”, mies kertoo. Hänellä on tatuoinnista jo selkeä visio, eikä kyseessä ole ‘mikään hetken mielijohde’.

Sergei on valmis taltioimaan Hirvosen vision musteeksi iholle. Noin kolmisenkymmentä minuuttia myöhemmin Hirvonen istahtaa taas aulan sohville, ensi kertaa tatuoituna miehenä. Kädessä komeilee nyt lause “perhe on tärkein” espanjaksi käännettynä.

“Asteikolla 1-10 sattui ehkä nelosen edestä, oletin että olisi käynyt kipeämpää”, nuorukainen tuumaa ja pohjustaa hieman sitaatin merkitystä:

“Perhe on tärkein, sellainen tukipilari. Jokaisella on vain yksi perhe.”

Red&White Ink -liikkeen sisustus mukailee värimaailmaltaan liikkeen nimeä; estetiikassa on paljon valkoista ja punaista.
Kuva: Jennika Karppinen

Valta- vai vastavirtaan

Kuukauden alku on useimmiten walk-in-päivien kiireisintä aikaa, kun taas koko vuoden suosituimmat sesongit painottuvat yleensä kesän alkuun ja joululle, kertoo tatuointiartisti Joni. Miehen kokemuksen mukaan oululaisten asenteet aiemmin jopa paheksuntaa aiheuttanutta ihotaidetta kohtaan ovat pikkuhiljaa muuttumassa.

“Tatuoinnit ovat entistä enemmän valtavirran hyväksymiä, eivätkä ne aiheuta yleiskuvassa samanlaista järkytystä entä aikoinaan. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö negatiiviset asenteet tatuointi- ja lävistyskulttuuria kohtaan olisi edelleen voimissaan ja näkyvien tatuointien kantajat saavat tämän kokea tämän lähes päivittäin.”

Ideasta käytäntöön

Walk-in-päivät tuovat myös tatuoijan työhön vaihtelua: koskaan ei tiedä etukäteen, minkälaisia teoksia on luvassa. Spontaaniudessa on kuitenkin myös omat ongelmansa.

“Haastavinta on, jos asiakas on epävarma siitä mitä haluaa, eikä halua ymmärtää mikä on ja mikä ei ole mahdollista toteuttaa iholla. Onneksi tämä on harvinaisempaa ja lopputulos on kyllä aina mieluinen”, Joni kertoo. Jokainen työ on aina yksilöllinen, ja kaikilla palveluilla on tyytyväisyystakuu.

Toisinaan työt ovat erityisen mieleenpainuvia. Asiakkaista Joni muistaa etenkin yhden.

“Kerran tatuoin yksinkertaisen varjostetun pallon asiakkaani nilkkaan. Sain tatuoimisen jälkeen kuulla, että kyseessä oli tribuuttitatuointi hänen ystävänsä toiselle kivekselle, joka oli poistettu kivessyövän takia.”

Ensimmäistä tatuointiaan harkitsevan on Jonin mielestä erityisen tärkeää kuunnella tatuointiartistia. Ammattilainen osaa kertoa mikä on mahdollista tehdä ja mikä toimii iholla parhaiten. Mies myös vinkkaa tarkastelemaan tekijöiden portfolioita etukäteen, jotta omaa silmää miellyttävä tyyli löytyy. Pieniä ja yksinkertaisia tatuointeja tekevät pääasiassa kaikki artistit, joten niissä tekijän valinnalla ei ole yhtä lailla merkitystä.

Tärkeintä on olla turhia stressaamatta. Hyvät yöunet ja ruoka ennen operaatiota auttavat.

“Jos liikkeeseen astuminen vähän jännittää, niin ei tarvitse turhaan ujostella. Rautaisen ammattitaidon omaava henkilökuntamme on myös mukava ja helposti lähestyttävä”, Joni rohkaisee.

 

Merkityksellisiä sanoja, kauniita kuvia

Alakerran tatuointihuoneessa, paraatipaikalla, Sergio viimeistelee Martta Häyrysen nilkkatatuointia. Rupeama on loppusuoralla, ja Häyrynen makoilee alustalla rennon oloisena. Rauhallinen olemus on kuitenkin ainakin osittain illuusiota.

Häyrysen tatuointi on naiselle toinen laatuaan. ”Seuraava tatuointiaika on jo merkattu kalenteriin!” Kuva: Jennika Karppinen

“Hyvin meni, oli nopea prosessi, mutta sattui kyllä ihan helvetisti”, Häyrynen naurahtaa hetkistä myöhemmin, kun toimenpide on ohi. Itse operaatiota hän ei jännittänyt, sillä vaikka walk-in on kokemuksena hänellekin uusi, käsivartta koristaa jo ennestään yksi musteleinikki.

Tatuoinneissa Häyrystä kiehtoo erityisesti visuaalisuus, mutta myös tarinat kuvien taustalla kiinnostavat. Itselleen hän ei ottaisi tatuointia ilman perusteellista harkintaa, ja tämänkin taideteoksen hankkimista neitokainen oli suunnitellut jo pidemmän aikaa. Jalkaan tatuoitiin sitaatti Häyrysen suosikkiartistilta.

Häyrynen nousee kullankeltaiselta sohvalta ja sujauttaa valkoiset Converse-tossut jalkoihinsa. Oikeaa nilkkaa peittää ohut muovikelmu, mutta sen läpi erottuu hyvin kolme sanaa. “Human after all.”

 

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*