Ilotulitesesonkiin valmistaudutaan vuoden ympäri – katse siintää jo vuodenvaihteessa 2022-2023

Ilotulitemyynnin sesongit painottuvat loppuvuoteen. Uudenvuoden lisäksi ilotulitteita myydään venetsialaisten aikaan kesän lopulla. Kuvituskuva. (Kuva: Rami Ranta)

Ilotulitteiden vuoden kovin myyntisesonki käynnistyy jälleen 27.12. Kempeleestä käsin valtakunnallisesti toimiva Suomen Rakettitukku on valmistautunut sesonkiin hartaasti läpi vuoden. Rakettitukun myynti muodostaa miltei puolet ilotulitteiden vuosittaisesta kuluttajamyynnistä Suomessa. Tänä vuonna myyntipisteitä yrityksellä ympäri Suomen on reilut 360 kappaletta.

Yrityksen toimitusjohtaja Antti Aitto-Oja odottaa uuden vuoden ilotulitemyynnin sesonkia ristiriitaisissa tunnelmissa. Viime vuonna kuluttajien ilotulitemyynti nousi huippulukemiin, ja merkkejä samanlaiseen menekkiin on ilmassa myös tulevalle myyntirypistykselle.

Toimitusjohtaja Antti Aitto-Oja kertoo sesonkivalmisteluiden vuodenvaihteeseen 2021-2022 onnistuneen odotetusti. Sesongin tuotekuvastokin julkaistiin tänään. (Kuva: Rami Ranta)

”Tällä hetkellä tavaran maahantuonti on haastavaa. Satamat ovat kovalla käyttöasteella, ja se voi heijastua myös ilotulitemyyntiin”, Aitto-Oja kertoo tämän hetken tunnelmia, ”Toivotaan, että joulun korvilla pukki tuo muutakin kuin joululahjoja.”

Aitto-Oja paljastaa Rakettitukun hyödyntävän edellisen vuoden myyntidataa jo tammikuussa, kun seuraavan sesongin valmistelut käynnistyvät. Tulevan kauden ilotulitteita valmistetaan vielä aikaisemmin jo edeltävän vuoden puolella. Ennakkovalmistelukausi huipentuu marraskuun loppuun, jolloin kaikki myyntipaikat ovat varmistuneet ja myyntipisteiden viranomaisilmoitukset toimitetaan eteenpäin.

Henkilöstön rekrytointi sadoille myyntipisteille on sujunut onnistuneesti palvelualoja kohdanneesta työvoimapulasta huolimatta. Ilotulitemyynti vaatii vähintään yhdelle myyntipisteessä työskentelevälle erityisen vastaavan hoitajan lupapätevyyden. Poikkeusajasta johtuen Aitto-Ojan mukaan ympäri Suomea on koulutettu lähes 40 varahenkilöä, jotka voivat tarvittaessa turvata myynnin jatkumisen läpi sesongin.

Rakettitukun myyntihenkilöt koulutetaan vuosittain valmiiksi sesonkeja varten. Kuvassa tuotteista vastaava Jorma Peltokorpi esittelee patatelinettä webinaarin välityksellä. (Kuva: Rami Ranta)

Ilotuliteala pyrkii parantamaan toimintaansa ennakoivasti

Muuttuvassa maailmassa myös asiakaskäyttäytymistä seurataan ja toimia muutetaan sen mukaan. Aitto-Oja kertoo ilotulitealan sopineen keskinäisesti ympäristöön päätyvän muovin käytön lopettamisesta vuoteen 2025 mennessä.

”Olemme jo nyt lopettaneet muoviroskaavien tuotteiden myyntiä, kuten esimerkiksi ohjuspattereiden. Tulevana haasteena meillä on edessä tikkurakettien rakettimoottorit, jotka valmistetaan muovikoteloihin”, valottaa Aitto-Oja, ”Muutokset tulee voida tehdä, mutta ilotuliteturvallisuudesta ei voida tinkiä.”

Rakettitukun myyjille teroitetaan tänä vuonna asiakkaille välitettäviä turvallisuusohjeita. Aitto-Ojan mukaan kasvanut patatuotteiden menekki on saanut huomaamaan uusia asiakkaille ilmoitettavia seikkoja.

”Tärkeää on, että padat tuetaan aina. Tätä varten olemme tehneet tuotesuunnittelua ja muistutamme asiasta myös asiakkaita ostotapahtumissa. Myös käytettyjen patatulitteiden hävittämisessä on syytä olla tarkkana – tuotteen tulee olla aina kunnolla sammunut”, Aitto-Oja muistuttaa, ”Lisäksi tulee muistaa suojalasit, sillä niillä on vaikutusta tapaturmatilanteissa.”

Ilotulitteita saa ampua ilman eri ilmoitusta uudenvuodenyönä 31.12. kello 18.00 alkaen. Ampumisaika päättyy kello 02:00. Ilotulitteiden ampumisessa voi olla rajoituksia kaupunkikeskustojen alueilla. Lisätietoja rajoituksista saa alueelliselta pelastuslaitokselta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*