Ilmaiseksi muuttuva opiskelijakortti uhkaa Osakon toimintaa

Opiskelijakortteja.

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijakunnassa Osakossa ollaan huolissaan järjestön kyvystä rahoittaa toimintansa opiskelijakorttien muuttuessa ilmaisiksi.

Opiskelijakortteja tuottava Frank App ilmoitti vastikään valtakunnallisen opiskelijaliitto Samokin tiedotteessa, että heidän tavoitteenaan on saattaa opiskelijakortti ilmaiseksi kaikille korkeakouluopiskelijoille ensi vuonna ja myöhemmin myös toisen asteen opiskelijoille.

Uhkana on, etteivät Osako ja muut opiskelijakunnat pysty maksamaan hallituksensa jäsenille palkkiota, ja järjestön edunvalvonta heikkenee jäsenmäärän pienenemisen myötä.

Osakon puheenjohtajan Toni Hyvösen mukaan digitaalinen opiskelijakortti vaikeuttaa heidän toimintansa rahoitusta, sillä tähän mennessä opiskelijakortin on voinut saada Samokilta vasta liityttyään Osakon jäseneksi. Jäseneksi liittyminen maksaa 27 euroa ja itse fyysinen opiskelijakortti kuusi euroa.

Kuva: Mikko-Pekka Karlin
OSAKOn puheenjohtaja Toni Hyvönen. Kuva: Mikko-Pekka Karlin

”Suurin osa opiskelijoista liittyy Osakon jäseneksi saadakseen opiskelijakortin”, Hyvönen toteaa.

Kun opiskelijakortin saa jatkossa ilmaiseksi, ei Osakon jäseneksikään liittyminen ole enää välttämätöntä. Vaikka 27 euron hintaisesta jäsenmaksusta 6,5 euroa menee Samokille ja osa Osakon omien alojen yksiköille, on Osakolle jääneellä osuudella voinut Hyvösen mukaan rahoittaa järjestön toiminnan hyvin.

Jäsenrahoilla on pyritty valvomaan jäsenten etuja muun muassa tarjoamalla erilaisia alennuksia, projektiavustuksia ja kouluttamalla hyvinvointituutoreita. Projektirahoitukset voivat liittyä esimerkiksi opintomatkoihin tai oman opiskelijatoiminnan aloittamiseen. Lisäksi opiskelijakunnan toimistolta Välkkylästä on voinut lainata maksutta välineitä harrastustoimintaan. Saatavilla on muun muassa luistimia, suksia, frisbee-kiekkoja ja retkeilyvarusteita.

Mietinnässä on, miten ensi syksynä opintonsa aloittavat opiskelijat saavat riittävästi tietoa Osakosta ja sen tarjoamista eduista.

”Osakon täytyy painottaa jatkossa enemmän edunvalvontaa”, Hyvönen sanoo.

Markkinointia tulee hänen mukaansa lisätä. Tarkkaa tietoa siitä, miten se käytännössä toteutetaan ei kuitenkaan ole.

”Emme vielä tiedä, mitä teemme. Olemme sitä pari viikkoa miettineet.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*