Hyvää mieltä koko viikon verran – mielenterveysviikko tuo ihmiset yhteisen tekemisen pariin

Katri Aaltio Hyvän mielen talolta esittelee käsityöpajojen luomuksia. Kuva: Martta Häyrynen

Tällä viikolla vietetään mielenterveysviikkoa. Joka syksy järjestettävä teemaviikko paneutuu ajankohtaisiin mielenterveyteen liittyviin teemoihin ja koittaa vaikuttaa aiheen ympärillä pyöriviin ennakkoasenteisiin ja epäkohtiin. Oululainen Hyvän mielen talo tarjoaa oululaisille tukea ja yhteistä tekemistä koko viikon ajan.

Hyvän mielen lähettiläät

Hyvän mielen talo on Oulussa sijaitseva mielenterveysyhdistys, joka tekee vapaaehtoista järjestötyötä mielenterveyskuntoutujien sekä heidän omaistensa eduksi. Hyvän mielen talo tarjoaa yksilöllistä keskusteluapua ja vertaisryhmiä kaikille täysi-ikäisille, ketkä kokevat kaipaavansa tukea mielenterveysongelmiin liittyen. Yhdistys on ollut toiminnassa vuodesta 1989 asti.

Mielenterveysviikko on Hyvän mielen talolle jokavuotinen perinne ja vuoden tärkein teemaviikko, kertoo Päivi Isojärvi, yhdistyksen koulutuksellisen tuen koordinaattori. Viikon ajan järjestetään erilaisia maksuttomia ja kaikille avoimia tapahtumia, luentoja ja työpajoja.

”Tarjoamme erilaisia virikkeitä, erityisesti taiteellisia ja toiminnallisia”, Isojärvi kertoo.

”Järjestämme sarjakuvatyöpajoja, elokuvailtoja sekä musiikki- ja tanssiesityksiä. Haluamme antaa kävijöille mielekästä sisältöä elämään.”

Työpajoissa valmistetaan muun muassa koruja kierrätysmateriaalista ja rakennetaan oma elämän puu, johon kerätään unelmia ja voimavaroja askartelemalla. Elokuvailtoihin valitaan mielenterveyden teemoja käsitteleviä teoksia.

Hyvää elämää ongelmista huolimatta

Tämän vuoden mielenterveysviikon teema on “mun elämä, hyvä elämä”.

”Vaikka kärsiikin mielenterveysongelmista, voi silti elää ihan hyvää elämää”, Isojärvi aukaisee teeman merkitystä.

”Onneen ei ole vain yhtä tietä, vaan moni polku voi johtaa mielekkääseen elämään.”

Mielenterveysviikon keskiössä on tänä vuonna keskustelu siitä, mikä pitää oman mielen kunnossa. Hyvän mielen talolle voi tulla kertomaan omista kokemuksista ja puhumaan siitä, mitkä asiat pitävät oman mielen raiteilla.

Viikko tuo yhdistyksen tiloihin vakituisten kävijöiden lisäksi uusia kasvoja.

”Mielenterveysviikon tapahtumat ovat saaneet pääasiassa hyvää palautetta. Asiasisällöt ovat mielenkiintoisia ja kynnys saapumiseen on matala”, Isomäki kehuu.

”Tällaiset teemaviikot vetävät uusia kävijöitä, jotka kertovat meistä myös ystävilleen. Puskaradio saa uudet ihmiset löytämään tiensä luoksemme.”

Vahvat ennakkoasenteet näyttäytyvät vieläkin

Mielenterveysviikkoa on järjestetty vuodesta 1974 alkaen. Mielenterveyden keskusliitto (MTKL) kertoo sivuillaan teemaviikon tarkoituksena olevan ajankohtaisten mielenterveysteemojen käsittely, epäkohtien esilletuonti sekä tehdä parannusehdotuksia ja vaikuttaa ihmisten asenteisiin. Isomäen mukaan tärkeä teema on myös mielenterveysongelmiin liittyvän stigman hälventäminen.

MTKL:n vuoden 2017 mielenterveysbarometrin mukaan moni suomalainen ei haluaisi mielenterveyskuntoutujaa naapurikseen tai kokee heidän kohtaamisensa epämukavaksi tai pelottavaksi.

”Vaikka asenteissa on viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana selkeästi tapahtunut muutosta, on ihmisillä silti vahvoja ennakkoasenteita psyykkisiä sairauksia kohtaan”, Isomäki sanoo.

”Mielenterveysviikon tarkoitus on paneutua näihin asenteisiin.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*