Hupisaarten kesäteatteri täyttyi graffititaiteesta

Taiken purkubileet keräsivät Hupisaarten kesäteatterille paljon taiteilijoita ja harrastajia. Kuva: Reetta Lähteenmäki

Hupisaarten kesäteatteri sai viime lauantaina uuden ilmeen. Purettavaksi määrätty teatterirakennus täyttyi nuorista katutaiteilijoista, jotka osallistuivat Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) järjestämiin purkubileisiin. Paikan päälle oli hankittu sekä vapaasti käytettäviä spray-maaleja että opastusta graffitien tekemiseen katutaiteilija Tommi Pasasen johdolla.

Tapahtuma on osa Taiken isompaa projektia nimeltään Tiloissa. ”Projektin tarkoituksena on tarjota nuorille omaehtoisia tiloja taiteen tekemiselle, erityisesti urbaanitaiteen kontekstissa”, kertoo projektissa mukana oleva nuortenkulttuurin läänitaiteilija Julian Owusu.

Graffiteja ei saa tehdä ilman lupaa minne tahansa. Oulun kaupunki kuitenkin tarjoaa katutaiteilijoille mahdollisuuksia päästä taiteilemaan.

”Tällä hetkellä Oulussa on kaksi niin sanottua laillista seinää”, Julian kertoo. Toinen seinistä sijaitsee Välivainion Tukikohdassa ja toinen on Hollihaan puistossa sijaitseva Joonas Mikolan taideteos Isolaatio, jonka seinät toimivat vapaana alustana graffiteille.

Nuorelle läänitaiteilijalle urbaanikulttuuri on tuttua etenkin katutanssin osalta, mutta myös katutaide kiinnostaa häntä. ”Graffitikulttuuri on minulle tuttua. Olen lukenut siitä ja minulla on paljon ystäviä jotka sitä harrastavat.  Itse olen graffiteja tehnyt verrattain vähän ja lähinnä kotioloissa”, Julian kommentoi.  Myös hän aikoo kokeilla taitojaan kesäteatterin seiniin.

Kesäteatterirakennus täyttyi graffiteista. (Kuva: Reetta Lähteenmäki)

Paikalle oli saapunut runsas joukko eri-ikäisiä katutaiteilijoita harrastajista ensikertalaisiin. Tapahtumaan saapunut taidealaa opiskeleva Milla Partanen on kokeillut graffitien tekemistä muutamia kertoja aiemmin. ”On tärkeää, että niin sanotuille siviileillekin tarjotaan mahdollisuuksia osallistua taiteelliseen toimintaan”, hän kommentoi.  Tapahtuma oli hänen mielestään järjestetty muutenkin hyvin. ”Oli hyvä, että järjestäjät olivat läsnä, maaleja oli riittävästi ja tilaisuus oli kivan avoin ja rento.”

Millan mielestä Oulu toimii katutaiteen edelläkävijänä Suomessa. ”Katutaidetta on paljon näkyvillä ja sitä arvostetaan. Toivoisin silti, että sitä olisi vielä enemmän”, hän kertoo.

Tapahtumassa syntyneet graffititaideteokset ovat nähtävissä muutaman viikon ajan, kunnes kesäteatteri puretaan.

Purkubileet ovat osa Taiteen edistämiskeskuksen Tiloissa-projektia. (Kuva: Reetta Lähteenmäki)
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*