Hiljentyminen osaksi arkea

Tila hiljentymiselle on helppo luoda valojen ja musiikin avulla. Kuva: Tanja Valikainen

Hiljentymisestä ja pysähtymisestä voi saada paljon hyötyä omaan arkeen. Elämme hektistä aikaa, jossa vaatimuksia tulee joka suunnasta, joten omien ajatusten kanssa voi olla vaikea muistaa pysähtyä. Stressi vaikeuttaa viisasta päätöksentekoa ja heikentää unenlaatua. Hiljentymällä hetkeksi kehomme ja aivomme pystyvät rauhoittumaan, ja ongelmanratkaisukykymme toimii rationaalisesti.

Hiljentymisen huone antaa luvan rauhoittua

Hiljentymiseen kannustaa Oulussa toimiva Hyvän mielen talo ry. Yhdistys tuottaa mielenterveysviikon aikana useita erilaisia tapahtumia teemaan liittyen. Tänä vuonna oli mahdollista vierailla ensimmäistä kertaa myös hiljentymisen huoneessa.

”Iso osa meidän toiminnastamme perustuu keskusteluun, joten halusimme kokeilla myös yksin tai ryhmässä hiljentymistä”, vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenni Tulppo Hyvän mielen talolta kertoo.

Huoneen merkityksenä nähdään nimenomaan pysähtyminen turvallisessa tilassa. Joskus ihmiset kaipaavat järjestetyn paikan, jossa saa luvan kanssa rauhoittua.

”Hiljentyessä pintaan voi nousta erilaisia ajatuksia ja tunteita. Meillä on henkilökuntaa paikalla, jonka kanssa asioita voi myös käsitellä tarvittaessa”, huomioi omaistyöntekijä Piia Saraspää Hyvän mielen talolta.

Hiljentymisen huone kutsui rauhoittumaan. Kuva: Tanja Valikainen

Apua stressiin ja ahdistuneisuuteen

Hiljentymisellä on paljon tutkittuja terveyshyötyjä niin psyykkisesti kuin fyysisestikin. Syke tasaantuu, verenpaine laskee ja hengitys rauhoittuu. Tällä kaikella on positiivisia pitkäaikaisvaikutuksia terveyteen.

Kotona hiljentymistä voi harjoittaa esimerkiksi laittamalla kynttilöitä tai led-valoja palamaan ja kuuntelemalla rauhoittavaa musiikkia itselle mukavassa paikassa, vinkataan Hyvän mielen talolta. Toisaalta myös tavalliset arkiset hetket, kuten saunominen, voi toimia hyvänä hiljentymisen tuokiona.

”Kannattaa hyödyntää rauhallisia hetkiä omassa arjessa ja pysähtyä niissä vielä tietoisemmin”, mainitsee Piia Saraspää.  

Mielenterveysviikkoa vietetään tänä vuonna 20.–27. marraskuuta. Teemaviikkoon osallistuva Hyvän mielen talo ry tarjoaa vertaistukea ja järjestää arvostavaan kohtaamiseen perustuvaa toimintaa Oulussa täysi-ikäisille ihmisille, joilla on oma tai läheisen kokemus mielenterveyden häiriöistä ja niistä toipumisesta.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*