Hatchimalista kuoriutui tämän joulun hitti

Hatchimal on tämän joulun uusi musta. Kuva: Juhopekka Pietilä

Joulu on taas. Se on se lasten juhla. Joulukuun tulisi olla rauhallista odotuksen aikaa, mutta lapsiperheille se on vuoden stressaavinta aikaa, paradoksaalista kyllä. Kiireellinen arki, jouluruoista huolestunut äiti sekä lasten joululahjatoiveet tekevät pimeästä joulukuusta suomalaisten oman Via Dolorosan. Puhumattakaan anopista, joka muuttaa kaikkien iloksi vierashuoneeseen joulun ajaksi. No nyt menimme jo suoraan ristiinnaulitsemiseen.

Enää eivät käpylehmät kelpaa, kun lapsien joululahjatoiveet heijastavat uusinta uutta. Vanhempien paine Pikku-Petterin miellyttämisestä tekee leluyhtiöiden rahastuksesta helppoa, ja nämä yhtiöthän ottavat luonnollisesti tilanteesta kaiken ilon irti. Joka ikinen joulu jokin lelu nousee muiden yläpuolelle muodostuen hittituotteeksi. Muistatko sinä vielä viimejouluisen hittilahjan? En minäkään.

Tämän joulun ykköstuotteeksi on noussut noin 60 euron hintainen Hatchimal – munasta kuoriutuva lemmikkilelu, joka vetoaa lasten hoivaviettiin. Kuoriutumisen jälkeen oman Hatchimalin voi opettaa vaikkapa tanssimaan. Tämä on myös huomattavasti helpompaa kuin hiphopin alkeiden opettaminen omalle isälle.

Hatchimal on jo saanut lukuisia tunnustuksia – se valittiin tyttöjen äänestämäksi vuoden parhaaksi leluksi, vuoden parhaaksi keksinnöksi, parhaaksi elektroniseksi- ja interaktiiviseksi leluksi sekä parhaaksi eläin- ja lemmikkileluksi. Lelu on jo kertaalleen loppunut koko Suomesta, kuten myös muista lelua myyvistä maista. Muutaman kymmenen kappaleen lisäeriä on sen jälkeen tipahdellut lelukauppoihin ja epätoivoiset vanhemmat ovat jonottaneet hittilelua ison maailman tavoin.

Toys R Us -ketjun myyntijohtaja Anders Gyllingin mukaan viimeiset täydennyserät saapuivat liikkeisiin viime viikolla.

”Viimeisten viikkojen myynti on ollut hurjaa. Ne ovat menneet kaupaksi saman tien, kun ne ovat tulleet liikkeisiin.”

”Tästä tulee menestys”

Gyllingin mukaan viime vuosien hittilahja Frozen menee edelleen kuin kuumille kiville, mutta se on saanut Hatchimalin myötä varteenotettavan kilpailijan. Ketjun tietoinen riski kannatti.

”Ihan näin suuria odotuksia tuotteesta ei ollut, mutta kun sen ensimmäisen kerran näki, niin tajusi, että tästä tulee menestys. Se oli erilainen ja mielenkiintoinen lelu. Otimme pienen riskin ja laitoimme ostomäärät yläkanttiin, kun vertaa aiempiin tämän tyyppisiin tuotteisiin.”

Gyllingin mukaan suomalaiset ovat jonottaneet täydennyseriä kiltisti, eikä tänne kylmään pohjolaan ole ainakaan vielä rantautuneet rapakon takaiset viidakon lait ja kyynärpäätaktiikka. Kuten taannoin Black Fridayn aikana, monen mielessä varmasti pyöri ajatus siitä, että onko tämä kaikki sen arvoista? Mutta, kun ne lapset. Joulu vetoaa vanhempien huonoon omaantuntoon, sillä kukapa meistä haluaisi nähdä oman lapsen pettyneen ilmeen lahjojen jaon jälkeen.

Jotain on kuitenkin Hatchimalia suunniteltaessa tehty oikein. Olisikin tyhmää jättää maailmanlaajuinen suosio vain yhteen jouluun. Myyntijohtajan mukaan jatkoa on varmasti luvassa.

”Tämän tyyppisestä lelusta tullee erilainen versio ensi jouluksi. Ei välttämättä sama Hatchimal, mutta jokin, jossa on sama toiminto ja idea. Samankaltaisia leluja tulee myös jatkossa enemmän.”

Kaiken tämän vanhempien paineen keskellä voi myös haistaa hienoisen ironian. Lahjojen metsästämiseen kuluu rahaa ja aikaa, ja kuka lopulta saa kiitokset tästä kaikesta? No joulupukki.

Mutta toisaalta, mitä tahansa lasten vuoksi. Joulu on edelleen lasten juhla.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*