Harrastuksesta tuli somehitti

Sämpy talvimaisemassa. Kuva: Riikka Hedman

Viime vuosina sosiaaliseen mediaan on luotu paljon erilaisia tilejä eläimille. Vain harvasta tulee suuren yleisön tietoisuuteen nousevia tähtiä. Suomessa on vain muutama eläintili, joissa seuraajamäärät ovat kymmenissä tuhansissa.

Suomessa suosittuja tilejä on ainakin aasilla, koirilla ja kissoilla. Suurimmat tilit yltävät jopa yli 30 000 seuraajaan, mutta ihan vielä ne eivät uhkaa Suomen eturivin artistien seuraajamääriä. Iskelmätähti Jari Sillanpään 37 000 seuraajan määrälle parhaimmat some-eläimet jo lyövät kampoihin.

Yhteinen tekijä suosituimmille some-eläimille on laadukas kuva ja teksti julkaisussa. Kuvat ovat ajatuksella tehtyjä, eikä hätiköiden räpsyteltyjä otoksia. Kaikesta näkee panostuksen määrän kokonaisuuden suhteen. Menestys ei tule itsestään tai tuurilla.

Menestys ei tule ilman omistautumista

Cornish Rex -kissaveljekset. Kuva @crx_doubletrouble

Nettijulkkikseksi nousseella oululaisella Sämpy-kissalla on seuraajia yli 36 000 Facebookissa ja Instagramissa yli 20 000. Nettijulkkiksi ovat nousseet myös Cornish Rex -kissaveljekset Helsingistä. Heillä on seuraajia Instagramissa yli 26 000.

Kummankin profiilin taustalla yhteisenä tekijänä on valokuvausharrastus. Riikka Hedman valittiin vuoden kuvaajaksi Kamera-lehdessä 2014, josta hän voitti huippukameran. Sämpyn tarina alkoi uuden kameran testauksesta. Hedman lähetti vauhdikkaan kuvan Sämpystä Kaleva-lehden lukijakuviin. Se nousi hitiksi ja lehti halusi tehdä jutun Sämpystä.

“Jutun myötä lukijat ehdottelivat fanisivun perustamista, joten ryhdyin tuumasta toimeen ja Facebookiin aukesi Sämpyn oma sivu”, Riikka Hedman kertoo.

Sisarukset Visa ja Vilma Issakainen halusivat perustaa kissaveljeksille oman profiilin. Alusta lähtien heidän tavoitteenaan oli tehdä hyvin suunniteltuja ja laadukkaita kuvia.

“Ei haluttu mitään ’kännykkäräpsyprofiilia’, vaan alettiin heti alusta asti ottamaan kunnon kuvia, kun siinä oli tavotteena kehittyä valokuvaajina”, Visa Issakainen kertoo profiilin luonnin taustasta.

Kissa ei kiitoksella elä

Yhteisiä tekijöitä profiilien taustalla näyttää olevan useita. Mainostaminen ja yhteistyökuviot eivät tee siihen juurikaan poikkeusta. Kumpikin kertoo, että yhteistyöjuttuja tehdään kissojen ehdoilla. Niitä tehdään yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa vain, jos ne liittyvät kissoihin ja sopivat tekijöiden arvoihin.

“Välillä tulee tarjouksia ja yhteistyöpyyntöjä. Kissojen ehdoilla tehdään. Jotkut ovat lähettäneet kissanruokaa. Eräs valmistaja on lähettänyt meille koiran valjaita, jotka soveltuvat myös kissoille”, Visa Issakainen kertoo.  

Riikka Hedman kertoo, että yhteistyöehdotuksia on alkanut tulla suosion myötä, ja joihinkin hän on tarttunut. Sämpystä on esimerkiksi tehty kustantajan kanssa valokuvakirjan ja seinäkalenterit parina vuonna.

“Muutamia kyselyitä on tullut kirjastoista ja kirjakaupoista, josko Sämpy tulisi itse paikan päälle. Näihin olemme joutuneet vastaamaan kieltävästi, koska Sämpy ei ole tottunut matkustamiseen eikä vieraisiin paikkoihin. Stressi olisi liian suuri Sämpylle”, Riikka Hedman sanoo.

Vaikka profiileja pyöritetään harrastuksen pohjalta, niin jotkut saavat tuloja. Visa Issakainen kertoo, että heillä ei ole kissojen osalta tuloja. Sämpy on tienannut tänä vuonna noin 10 000 euroa. Riikka Hedman kertoo, että vaikka kyse on harrastuksesta, raha motivoi jatkamaan.

“Pieni osa ihmisistä ei voi sietää mainostamista, mutta monet taas ymmärtävät, ettei kissa kiitoksella elä”, Riikka Hedman sanoo.

Somessa näkyvyyden saaminen voi olla haastavaa. Monet erilaiset kiinnostuksen kohteet kilpailevat ihmisten ajasta. Sämpyn ja kissaveljesten kohdalla kaikki kasvu on ollut orgaanista. Omistajat eivät ole käyttäneet rahaa suosionsa kasvattamiseen.

“Emme ole käyttäneet rahaa mainostamiseen. Sisko vahingossa käytti Facebookin tilin luonnin yhteydessä saatua ilmaista kymmenen euron mainosrahaa”, Visa Issakainen kertoo huvittuneena.

“En ole mainostanut pelkkää Sämpyä Facebookissa”, Riikka Hedman puolestaan sanoo.

 

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*