Eläinten pelastustehtäviin varaudutaan huolellisesti

Kuva: Pixabay

Suomessa eletään eläintenpelastuksen sesonkiaikaa syksyllä, keväällä ja alkukesällä.

Eläintenpelastustehtävät ovat olleet viime vuosien aikana nousussa. Vuosina 2015–2017 koko Suomessa tehtäviä oli 2500, sitä ennen lukema on ollut noin 2000.

Oulun alueen apulaispalopäällikkö Jari Kangastie vastaa myös alueen eläinpelastuskoulutuksesta. Pelastuslaitos pelastaa Oulun alueelta vuosittain muutamia kymmeniä eläimiä.

Yleisiä eläinpelastustehtäviä ovat sellaiset, kun linnut eksyvät liiketiloihin tai ovat joutuneet ilmastohormeihin. Myös kotieläimiä joudutaan pelastamaan. Pelastustehtäviin on lukeutunut esimerkiksi maatilojen lietekaivoihin pudonneiden lehmien pelastusta. Tällaisessa tehtävässä vaaditaan sukeltajan taitoja ja pintapelastajia sekä heidän pelastuspukujaan. Lisäksi muun muassa hevosia on pelastettu ojista.

”Myös klassiset kissa puussa -tilanteet ovat kyllä tuttuja”, Kangastie kertoo.

Alkukesästä pelastustehtävät liittyvät useimmiten lintuihin ja rusakonpoikasiin. Syyssesonkina ilmoituksia tulee usein jäihin juuttuneista linnuista.

Eläintenpelastaminen vaatii ammattilaisilta erikoisosaamista ja erikoisvälineistöä. Oulussa tilanteisiin on varustauduttu kerran vuodessa järjestettävillä eläinpelastuskoulutuksilla sekä pelastusvälineistöllä. Välineistöön kuuluu muun muassa suojahanskoja sekä erilaista nostokalustoa, kuten käärmepihdit, haaveja ja verkkoja.

Helsingissä ja Turussa on käytössä myös ”eläinten ambulanssi” eli eläintenpelastusauto. Lisäksi Kymenlaakson pelastuslaitos aikoo ottaa kuluvan vuoden aikana käyttöönsä pelastusauton. Oulussa pelastusautosta ei ole ollut vielä puhetta, sen sijaan suunnitteilla on ollut eläinten kuljetukseen käytettävä peräkärry. Peräkärryä ei kuitenkaan ole vielä otettu käyttöön.

 

Lue lisää:

”Eläinten ambulanssit” yleistyvät Suomessa

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*