Ei vielä kirjailija

”Isä, kirjoittaja, yrittäjä, vastarannan kiiski, tatuoija. Tuossa järjestyksessä.” Näin lukee oululaisen tatuoijan ja kirjoittajan Jesse Edvinin Instagram-profiilin esittelytekstissä. Jesse Edvin on kohdannut haasteita ensimmäisen kirjansa julkaisun kanssa. Minkälainen on kirja, jonka julkaisusta ja painamisesta on kieltäytynyt useampi kustantamo ja painotalo? Ennen kaikkea, millainen on kirjoittaja teoksen takana?

Jesse Edvinin uuden tatuointistudion seinät täyttyvät pian tatuointimaalauksista. Kuva: Juulia Korkiakangas

Kirjoittaja ja tatuoija Jesse Edvin ei vielä halua kutsua itseään kirjailijaksi.

”Ehkä sen tittelin ansaitsee sitten, kun on tienannut omilla kirjoituksilla ja kirjoilla”, hän toteaa. 

Ensimmäinen teos on jo valmis ja se kantaa nimeä Rottien kuningas. Jesse Edvin on kuitenkin kohdannut ongelman: mikään kustantamo ei ole halunnut ottaa hänen teostaan myyntiin.

”Tämän lisäksi eräs painotalo kieltäytyi pelkästään painamasta kirjaa. Hoitaisin siis itse kirjan myynnin. Ilmeisesti he eivät halua yrityksensä nimeä kirjani sisälle, sillä kirjan sisältö on heidän arvojensa vastainen.”

Ennen nyt julkaistavaa Rottien kuningasta, hän oli kirjoittanut aiemmin yhden romaanin. Jo ensimmäisen romaanin kohdalla Jesse Edvin kohtasi ongelman, joka osoittautui lopulta tutuksi.

”Ajattelin nuorena ja naiivina poikana, että tämä on se minun iso kirjani, mikä tulee muuttamaan maailmaa. Kun kahdeksan eri kustantamoa kieltäytyivät, vaivuin synkkään epätoivoon”, hän kertoo.

Sen jälkeen hän alkoi kirjoittaa Rottien kuningasta. 

”Rottien kuninkaan kohdalla otin asenteen, että jos te ette halunneet kustantaa minun ensimmäistä teostani, ette te tule ikinä kustantamaan tätä toistakaan.”

Jesse Edvin on hyödyntänyt kohtaamiansa vastoinkäymisiä kirjan markkinoinnissa. Eräs kustannusyhtiö lähetti hänelle sähköpostia, että Rottien kuningasta ei voi markkinoida, koska se ei mene mihinkään genreen.

”Sitä ei voi sijoittaa kirjakaupassa mihinkään hyllyyn, koska ei ole olemassa mitään samanlaista”, hän kertoo saamastaan palautteesta.

Jesse Edvin tatuoi old school -tyylillä, jossa linjat ovat paksuja ja selkeitä. Kuva: Juulia Korkiakangas

Hän päätti julkaista kaikki saamansa viestit siitä, miten hänen teostaan ei voi markkinoida. 

”Se herättää ihmisissä mielenkiintoa. Minkälainen kirja voi olla, jos sekä kustannusyhtiöt että painotalot kieltäytyvät kustantamasta ja painamasta sitä nimenomaan sen ronskin sisällön takia?”

Jesse Edvin kertoo, että kirjan hävyttömyys tulee siitä käytetystä kielestä. Hänen mukaansa Rottien kuninkaassa ei ole lainkaan sensuuria.

”Se sisältää todella paljon päihteitä, seksiä ja väkivaltaa. Se on hyvin täynnä kaikkea sellaista, mitä pidetään säädyttömänä ja hävyttömänä.”

Taustalla ajatus tatuoimisesta

Kun kirjoittamisesta ei vielä tienaa, täytyy harrastus rahoittaa jotenkin. Takaraivossa oli kytenyt salainen haave tatuoijan urasta.

”Tampereella asuessani kävin kaikki kaupungin studiot läpi eikä kukaan ottanut minua oppipojakseen.”

Tatuoijaksi kouluttaudutaan yleensä mestari-oppipoika-periaatteella. Jesse Edvin kertoo tienneensä yhden tietyn helsinkiläisen tatuointistudion, minkä tatuoijia hän oli seurannut vuosia sosiaalisessa mediassa.

”En edes hakenut kyseiseen paikkaan, koska se tuntui niin utopistiselta, että pääsisin sinne”, hän muistelee.

Hän kertoo hakeneensa kolmeen muuhun tatuointiliikkeeseen Helsingissä ja sai kaikista kieltävät vastaukset.

”Sitten ajattelin, että no paskat, minäpä haen tuohon liikkeeseen, mitä olin seurannut sosiaalisessa mediassa. Sinne pääsin loppuvuodesta 2018.”

Oma tatuointityyli löytyi tatuointiflashien eli maalausten kautta. Uuden studion seiniltä löytyy kyseisiä maalauksia, ja lisää on tulossa.

”­Ennen tatuointeja otettiin niin, että näytettiin studion seinältä olevilta flasheilta, mitä haluaa ihoonsa ottaa. Tarkoituksena on koristella koko studion seinät flasheilla. Old school eli vanhan koulun tyyli kiehtoo ja siksi tatuoin sitä tyyliä ihmisten iholle”, hän kertoo.  

Ennen tatuoimista täytyy tehdä siirtokuva, joka laitetaan iholle ennen tatuoimista. Kuva: Juulia Korkiakangas

Duunariperheen musta lammas

Yrittäjyys on aina ollut Jesse Edvinille ainoa tie, vaikka yrittäjyys terminä ei olekaan ollut tuttu. Hän kertoo tulevansa duunariperheestä, jossa ei ole ollut yrittäjiä. 

”Suurimman osan elämästäni olen elänyt niin, ettei yrittäjyys ole ollut edes vaihtoehto.”

Hän muistelee käyneensä teini-ikäisenä keskustelua tulevaisuudesta ystäviensä kanssa. 

”Istuimme ystävien asuntovaunussa ryyppäämässä. Sanoin, että haluan irti oravanpyörästä, en halua normaalia yhdeksästä viiteen päivätyötä. Olin sitä ennen katsonut televisiosta Madventuresia”, hän taustoittaa.

Ystävät kyseenalaistivat ajatuksen, ja kysyivät, että miten tuollainen on mahdollista.

”Sanoin kavereille, että en tiedä, mitä tarkoitan sillä. Vannoin, että joku päivä saan sen selville ja toimin sen mukaan. En silloin tiennyt sitä, mutta selvästihän tarkoitin minä yrittäjyyttä.”

Tällä kertaa asiakkaan iholle päätyi kuva, missä kämmenen lävistää tikari. Kuva: Juulia Korkiakangas

Vahva isäidentiteetti

Jesse Edvinille kirjoittaminen on intohimo, jota tatuoiminen tukee. Tärkeimpänä asiana elämässä on kuitenkin isyys. 

”Yksi suurimpia asioita, minkä koen kasvatuksessa tärkeäksi, on tunteista puhuminen. Koen, että se on meidän vanhempien sukupolven synti. Monella saman ikäisellä ystävälläni on yhtäläinen kokemus siitä, että tunteista ei ole puhuttu”, hän pohtii. 

Jesse Edvin kokee, että isyys on kasvattanut häntä ihmisenä jonkin verran, mutta miehenä vielä enemmän.

”Muistan, kun olimme rakenneultrassa, jossa selvisi lapsen sukupuoli. Kun kuulin, että tyttö on tulossa, nojasin saman tien tuolissani taaksepäin. Mieleeni tuli heti ajatus siitä, että kaikki miehet ovat sikoja”, Jesse Edvin naurahtaa. 

Hän kertoo, että siitä hetkestä lähtien muuttui se, että miten hän näkee naiset, miten hän ajattelee naisista ja miten hän puhuu naisista. 

”Ennen minulla saattoi olla jopa sovinistisia tapoja, mitkä olivat juurtuneet minuun lapsuudesta lähtien. Nykyään ajattelen, että kaikki naiset ovat olleet sellaisia kuin tyttäreni on nyt, ja toisaalta myös tyttärestäni tulee joskus aikuinen nainen.”

Tuleva kirjailija rahoittaa kirjoitusharrastuksensa tatuoimalla. Kuva: Juulia Korkiakangas

Jesse Edvin

  • 25-vuotias.
  • Asuu Oulussa.
  • On kotoisin Kemistä.
  • Tatuoi työkseen omalla studiollaan Oulun keskustassa.
  • Perheeseen kuuluu tyttöystävä ja 2-vuotias tytär.
  • Harrastaa kirjoittamista, kuntosalilla käymistä ja keräilyä. Keräilee muun muassa kirjoja, figuureja ja taidetta.
  • Instagram: @j.edvin.tattoos
Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*