”Avoimessa suhteessa ihaninta on se, että suon rakkaalleni enemmän vapautta”, sanoo polyamorisesti elävä Kirsi Yli-Pyky

Kirsi Yli-Pyky asuu Ylikiimingissä. Kuva: Kalle Haataja

Reilut kaksi vuotta sitten Kirsi Yli-Pyky mietti, löytyykö hänen ja miehensä suhteesta sellaisia uhkia, jotka saattaisivat aiheuttaa eron. Hän ei halunnut tehdä samoja mokia pettämisineen, mustasukkaisuuksineen ja eroamisineen kuin muut. Syntyi yhteinen ajatusprosessi, jossa ei konflikteiltakaan vältytty. Tuloksena tänä päivänä on hyvinvoiva ja myös henkisesti avoin suhde. Polyamoria on monisuhteisuuteen kuuluva ihmissuhdemuoto sekä ajattelu- ja elämäntapa.

Prosessi alkoi keväisenä iltana idyllisellä omakotitaloalueella Ylikiimingissä puolen tunnin ajomatkan päässä Oulusta. Illan kulun muutti yksinkertainen, mutta tarkkaan harkittu kysymys:

Mitä jos me alkaisimme elämään vähän vapaammin?

Mikään pommi kysymys ei perheen aikuisille ollut. Kirsi Yli-Pyky oli pitänyt miehensä ajan tasalla tuntemuksistaan ja peloistaan koskien heidän suhdettaan. Yhteisen päätöksen synnyttyä oli selvää, että lähimmäisille kerrottaisiin asiasta suoraan, vaikka pienessä kylässä lähes kaikki tuntevat toisensa. 

”Erinäisten syiden takia koimme parhaaksi kertoa asiasta heti läheisille ja olla muutenkin avoimia sen suhteen. Aluksi tuli erittäin paljonkin negatiivista kommenttia, mikä totta kai satutti itseäni, sillä en aivan varma ollut itsekään, mitä halusin.”

Nimettömät kommentit eivät kuitenkaan lannistaneet nuorta paria ja esimerkiksi Facebookista löytyvät polyamoriset yhteisöt toimittivat vertaistuen virkaa hyvin. Ajan kuluessa myös positiivinen kiinnostus suhteesta alkoi tulla enenevissä määrin ilmi niin Kirsin pitämällä blogilla, hänen omalla Instagram-tilillään kuin myös seuranhakusovelluksissa. 

”Ihmisestä usein tunnistaa jo katseesta, milloin hän kysyy polyamoriasta positiivisella mielenkiinnolla. Etenkin deittisovelluksissa monet nuoret miehet kysyvät, kuinka hekin pääsisivät avoimeen suhteeseen. ”

Asiasta kiinnostuneille ja itsekin samanlaisesta suhdemuodosta haaveileville Yli-Pyky pyrkii puhumaan ja rohkaisemaan. Ydinviesti on kaikille sama:

”Koittakaa monogamisessa suhteessa elävät ihmiset luoda edes sellainen tila, jossa toisella olisi mahdollista kysyä ja keskustella asiasta, vaikka toinen osapuoli ei samaa mieltä olisikaan.”

Avoimilla ja polyamorisilla suhteilla on monia erilaisia eroja riippuen pariskuntien keskenään sopimista pelisäännöistä. Avoimimmillaan suhteen kaikki osapuolet elävät vapaasti rakastaen ja harrastaen intiimejä suhteita muiden ihmisten kanssa. Useimmiten suhteissa on kuitenkin sovittu keskenään muun muassa yhteistreffeistä tai ainakin hyväksytetään kumppanille tulevat tapaamiset. 

”Meille avoin suhde tarkoittaa sitä, että meillä on täysi vapaus luoda intiimejä suhteita muiden ihmisten kanssa. Aluksi varmasti molemmilla oli uutuudenviehätystä, mutta korona-aijan takia polyamoria ei suhteessa tällä hetkellä kauheasti näy. Loppujen lopuksi avoin suhde näkyy eniten meidän elämässä siinä, miten me keskustelemme ja ajattelemme tästä elämästä. Esimerkiksi haastavien tunteiden hallinta on helpottunut paljon”, Yli-Pyky sanoo.

Kirsi Yli-Pyky pitää blogiaan osoitteessa www.ollaihmisiksi.fi

Kirkolla ei virallista kantaa

Oulun tuomiorovasti Satu Saarinen ei suoranaisesti ota kantaa kysymykseen polyamoriasta, muttei täysin kielläkään, etteikö siihen vielä voitaisi joku päivä tulla.

”Kirkolla ei varmasti ole virallista erillistä kantaa kysymykseen polyamoriasta. Avioliittoa ja siihen liittyviä kysymyksiä on käsitelty viime vuosina runsaasti, lähinnä samaa sukupuolta olevien kirkollisen avioliiton mahdollisuuden myötä”, Saarinen sanoo.

Saarinen painottaa kirkon kuuluvan kaikille seurakuntalaisille.

”Ylipäätään kaikissa perhe-, avioliitto- ja parisuhdekysymyksissä kirkon kanta on vahvasti lähimmäisyyttä ja keskinäistä tahtoa sekä kunnioitusta suojelevaa. Paljon korostetaan sitä, että perhe – olipa se minkä muotoinen tahansa – on turvallinen kasvupaikka lapsille ja aikuisille eli kaikille, jotka perheen milloinkin muodostavat.”

Mahdollisia polyamorisia avioliittoja tuomiorovasti ei vielä näe lähipiirissä.

”Uskon, että kolmen tai neljän henkilön avioliittoihin on vielä pitkä matka. Nyt keskustellaan vasta siitä, voiko samaa sukupuolta olevia kahta kihlakumppania vihkiä”, Saarinen kertoo.

Työryhmä: Akseli Wiik ja Kalle Haataja

Tekstiä muokattu 11.5.2021 kello 9.24. Poistettu virheellinen tieto kahden vuoden takaisesta perhetilanteesta. Perheessä on tällä hetkellä kaksi lasta ja kolmas syntyy syksyllä.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*