Nyt kirpputoreilla käydään puhelimella swaippailemalla – lue kirppiskonkarin parhaat vinkit löytöjen tekemiseen

Tähän saakka kaikki Ervastin nettikirpputoreilta tilaamat tuotteet ovat vastanneet tuotekuvauksia, eikä yllätyksiä ole tullut vastaan. Kuvassa näkyvät farkut ja neule ovat molemmat nettikirpputorilta hankittuja. Kuva: Ervastin kotialbumi

Eerika Ervasti, 20, ei ole enää aikoihin ostanut vaatteitaan muualta kuin kirpputoreilta. Ervastin innostus kirpputoreilla kiertelyyn lähti liikkeelle yläkouluiässä, kun hän alkoi kierrellä niissä yhdessä kavereidensa kanssa.  

”Minusta tuntuu, että ennen tuota aikaa kirpputorien maine ei ollut kovin hyvä eikä siellä käymisestä juuri kehdattu puhua ääneen”, Ervasti muistelee. 

Ervastin kirpputori-innostus otti lukioaikana kuitenkin hieman takapakkia. Rovaniemellä tuohon aikaan asunut Ervasti koki, että tarjonta kivijalkakirpputoreilla heikentyi runsaasti, eikä hän löytänyt enää niistä itselleen sopivia tuotteita. Silloin kirpputoreilla käyminen alkoi tuntua hänestä turhauttavalta. 

”Tuohon aikaan yleistyivät Facebookin kirpputoriryhmät ja muut nettikirpputorit. Todennäköisesti se oli syynä sille, etteivät ihmiset enää vieneet tavaroitaan myyntiin kivijalkakirpputoreille yhtä aktiivisesti kuin aiemmin”, Ervasti pohtii.  

Koska käytetty tavara alkoi enenevissä määrin vaihtaa omistajaa netin välityksellä, myös Ervasti siirtyi sinne. Hän teki löytöjä muun muassa Tori.fi-palvelun kautta. Tuohon aikaan pinnalle nousi myös puhelimeen ladattava Zadaa-sovellus, jossa voi sekä ostaa että myydä second hand -tuotteita.  

”Tuo sovellus on ollut minulle kuin aarreaitta. En edes osaa mainita yhtä parasta löytöä, kun jokaisesta niistä olen ollut niin onnellinen”, Ervasti kertoo. 

Niin suuri säästö, että postikulutkin maksaa mielellään

Ervasti aloitti syksyllä sosionomiopinnot Kemissä ja huomauttaa, että vaatteiden ja sisustustarvikkeiden hankkiminen kirpputoreilta on rahallisesti paljon opiskelijaystävällisempää kuin uutena ostaminen. Esimerkkinä hän mainitsee vasta hankitut farkut, jotka uutena maksaisivat viisikymmentä euroa. Nyt hän löysi ne nettikirpputorilta kymmenellä eurolla, täysin uutta vastaavina.  

”Tietysti nettikirpputoreilla täytyy varautua postikuluihin, joita ei kivijalkakirpputoreilla tai -myymälöissä olisi. Mutta kyllä kierrätys on minusta niin hieno asia, että eivät siinä muutaman euron postikulut haittaa”, Ervasti toteaa.  

Kirpputorikulttuurin kehitys sotkuisesta luksukseen

Ervasti on huomannut, että kirpputorikulttuuri on kehittynyt viime aikoina hurjasti. Sotkuiset ja vanhanaikaiset kirpputorit ovat alkaneet kuihtua pois, kun kävijöitä niihin ei enää riitä yhtä paljon kuin aiemmin. Tilalle taas on perustettu siistejä ja visuaalisia luksuskirpputoreja. Noissa kiinnitetään paljon huomiota siisteyteen, valoisuuteen ja vaivattomaan ostoskokemukseen. Tällaisessa kirpputorikulttuurissa Ervasti arvelee tulevaisuuden olevan.

”Ihmiset kiinnostuvat koko ajan enemmän ekologisista elämäntavoista ja sitä myötä myös laadukkaista second handin osto- ja ja myyntiliikkeistä. Laadukkailla kirpputoreilla tulee varmasti olemaan kova kysyntä ja hyvä tulevaisuus”, Ervasti pohtii.

Kirpputorien viisi käskyä löytöjen tekemiseen

Mutta kuinka osata löytää aarteet kaiken sen tavaramäärän seasta, joita kirpputoreilla ja kirpputorisovelluksissa on tarjolla? Ervastilla on tähän hyviä tärppejä niin aloittelijoille kuin kokeneille kirppiskonkareille. 

  1. Koolla on väliä kivijalkakirpputoreissa. Vaikka löytöjä voi tehdä pienilläkin kirpputoreilla, suuremmat todennäköisyydet löytää tarvitsemansa tuotteet on silti niissä paikoissa, joissa pöytiä on paljon. 
  1. Merkitse omat kokotietosi netin kirpputorisovelluksiin, kuten Zadaahan. Tämän myötä sovellus näyttää sinulle ne vaatteet ja kengät, jotka sopivat juuri sinun mitoillesi. Tarkkaile myös myyjän tietoja: mikäli myyjän kohdalla lukee identtinen kaksonen, tarkoittaa se sitä, että olette samankokoisia, ja todennäköisesti myyjän myymät vaatteet istuvat sinullekin täydellisesti. 
  1. Kohdenna nettikirpputoreilla hakusi kategorioiden avulla. Mikäli etsit neuletta, klikkaa itsesi suoraan niihin. Näin sinun on helpompi löytää tarpeesi kaikkien tuotteiden seasta ja säästät aikaasi. Tämä myös karsii heräteostosten määrää. 
  1. Osta tuotteita vain tarpeeseen. Kirpputoreilla voi helposti sokaistua halvoista hinnoista tai ajatuksesta, että joku muu kerkeää ostaa sen nenän edestä. Mieti kahdesti, onko tuotteelle tarvetta ja tuleeko sitä varmasti käytettyä. Vaikka tuote olisi halpa, ei se ole säästö silloin, jos se ei pääse käyttöön. 
  1. Suosi kestäviä valintoja kirpputoreillakin. Vaikka kirpputoreilla shoppailu on ekologisempaa kuin pikamuotiliikkeistä, kannattaa silti kiinnittää huomiota kestävyyteen: Millaisesta materiaalista tuote on valmistettu ja missä se on valmistettu? Osta laadukkaita tuotteita ja jätä nukkavierut, likaiset sekä väärän kokoiset tuotteet suosiolla hankkimatta.  

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*