Näin toimit loukkaantuneen löytöeläimen kanssa

Yleisimmät eläinlääkärille hoitoon tuotavat luonnoneläimet ovat siilejä ja pikkulintuja.
Yleisimmät eläinlääkärille hoitoon tuotavat luonnoneläimet ovat siilejä ja pikkulintuja.

Eläinsuojelulain mukaan jokaisella on velvollisuus auttaa loukkaantunutta eläintä. Pahoin loukkaantuneen eläimen saa lopettaa itse, jos sen osaa tehdä oikein.

Lopettamisen tarkoituksena on päästää eläin kärsimyksestä mahdollisimman nopealla ja kivuttomalla tavalla. Jos olo tuntuu epävarmalta, kannattaa löytöeläin toimittaa eläinlääkärin hoidettavaksi.

Oulun kaupungin eläinlääkäri Jussi Virta kertoo, että kaikkia eläimiä pyritään auttamaan niin hyvin kuin mahdollista. Valitettavan usein eläin on kuitenkin tuontihetkellä jo niin heikkokuntoinen, että Virran mukaan eutanasia on ainoa ratkaisu.

”Jos eläin on siinä kunnossa, että se antaa ottaa itsensä vaivatta kiinni, niin todennäköisesti se silloin on lopettamiskuntoinen”, Virta toteaa.

Joskus eläin saadaan kuitenkin hoidettua. Virta kertoo, että tällaisissa tilanteissa luonnonvaraiset eläimet pyritään kotiuttamaan mahdollisimman pian takaisin luontoon. Vangittuna eläin stressaantuu ja saattaa lopettaa syömisen, tai jopa kuolla stressiin. Stressiherkille eläimille annetaan yksinkertainen ensiapu, jonka jälkeen katsotaan, voiko eläimen päästää luontoon.

Jos kyseessä on laji, joka kestää vangittuna olemisen, aloitetaan hoitotoimenpiteiden jälkeen sen kuntoutus. Kuntoutuksen tavoitteena on auttaa eläintä, jotta se saataisiin palautettua luontoon turvallisesti. Tällaisissa tapauksissa apuna ovat usein asiantuntevat harrastajat, jotka hoitavat eläimiä kotonaan. Joskus eläinlääkärit saattavat ottaa loukkaantuneen eläimen myös omaan kotiinsa hoidettavaksi.

Pieneläimet voi hävittää itse, suurriistasta yhteys pelastuslaitokseen

Eläinlääkärissä lopetetut eläimet toimitetaan pieneläintuhkaamolle. Itse lopetetun eläimen saa haudata maanomistajan luvalla. Pienimmät eläimet, kuten siilit ja pikkulinnut voi hävittää sekajätteen mukana. Kun on kyse peto- ja riistaeläinten lopettamisesta, on suositeltavaa ottaa yhteyttä pelastuslaitokseen.

Eläinlääkäriin tuodaan myös jonkin verran luonnosta löytyneitä lemmikkieläimiä. Niiden terveydentila tarkastetaan, jonka jälkeen ne toimitetaan lemmikkieläinkotiin hoidettaviksi. Joskus löytölemmikkejäkin joudutaan lopettamaan, mutta tämä on kuitenkin Jussi Virran mukaan harvinaista. Virta suosittelee lemmikkieläintapauksissa ottamaan yhteyttä suoraan paikalliseen lemmikkieläinkotiin.

Virta muistuttaa, että jos löytöalueella on ollut havaintoja jostain kulkutaudista, esimerkiksi jänisrutosta, on eläimen ruumista käsiteltäessä noudatettava erityistä varovaisuutta. Varsinkin kädet kannattaa suojata hyvin. Jänisruttoa epäiltäessä kuolleen eläimen voi toimittaa elintarviketurvallisuusliitto Eviran tutkittavaksi. Lisää ohjeita tällaisiin tapauksiin voi kysyä suoraan Eviralta.

Virran mukaan Oulun seudun eläinlääkärivastaanotolle toimitetaan muutamia löytöeläimiä viikossa. Hän kertoo, ettei niin pieni määrä juuri näy yksittäisen eläinlääkärin työmäärässä. Kesällä eläimiä tuodaan hoitoon useammin, usein päivittäin. Yleisimmät hoitoon tuotavat eläimet ovat siilejä ja pikkulintuja.

”Silloin tällöin meille tuodaan myös petolintuja hoitoon. Pari huuhkajaa on ollut, ja oli meillä kerran merikotkakin täällä”, Virta sanoo.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*