Muutossarja mahdollistaa etanolin käytön vanhoissa bensa-autoissa

Etanolibensaa ei kaikilta tankkauspisteiltä saa. Kuva: Pixbay

Harva tietää, että etanolibensa eli E85 kelpaa polttoaineeksi myös vanhoihin autoihin – muutossarjalla se on kuitenkin mahdollista. Autoliiiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa, ettei mahdollisuutta tunnisteta.

”Yhdessä vaiheessa etanoli tuli kovalla ryminällä, ja uusia autojakin koetettiin tuoda, mutta nyt katse on ehkä siirtynyt enemmän sähkön suuntaan”, kertoo Tolvanen.

Niin kutsuttu flexfuel-muutos, josta myös Yle on uutisoinut, mahdollistaa bensa-autossa etanolibensan käytön E98- ja E95-polttoaineiden ohella. Etanolibensasta 85 prosenttia on kotimaisesta biojätteestä tehtyä polttoainetta, jossa loput on tavallista bensaa.

”Saabin lopetettua henkilöautotuotannon, ei markkinoilla monia etanolibenssa käyttäviä autoja ole näkynyt”, Tolvanen mainitsee.

Kansalaisaloite dieselautojen käyttövoimaveron poistamiseksi on herättänyt paljon pohdintaa autojen voimanlähteistä. Dieselin hintojen nousun aiheuttanut rakennemuutos polttoaineentuotannossa on vähentänyt dieselin tuotannon määrää huomattavasti samalla kun bensan tuotanto on kasvanut. Dieselin pieni tarjonta on näin suoraan syyllinen tapahtuneeseen hinnannousuun.

Viime kesänä bensan hinta puolestaan kohosi paikoitellen jopa 1,79 euroon litralta. Dieselautojen hyvä puoli nykyisessä tilanteessa on niiden muokattavuus. Dieselautot pystyvät pienillä muutoksilla muuntautumaan käytettyä kasviöljyä, maakaasua tai biokaasua käyttäviksi ajoneuvoiksi. Muutoksiin saatava valtiontukikin on ruhtinaalliset 1000 euroa dieselautoille.

Etanoli toimii puolestaan silloin, kun vanhoja bensa-autoja halutaan muuttaa ympäristöystävällisemmiksi.

”Biokomponenttien osuuksia nostetaan koko ajan polttoaineissa ympäristötavoitteiden vuoksi. Vaikka etanoli toimii vanhoissa bensa-autoissa muutossarjaa hyödyntämällä, se ei välttämättä ole tulevaisuuden polttoaine”, Tolvanen sanoo.

Hän muistuttaa, että etanolibensan soveltuvuus tulee tarkistaa aina autokohtaisesti.

”Tiedän tapauksia, joissa halpaa etanolibensaa on tankattu tavalliseen bensa-autoon. Siitä ei hyvää seuraa”.

Kyseisestä linkistä voi tarkistaa, kuinka paljon on mahdollista säästää autoaan tuunaamalla. Toimittaja itse sai säästölapukseen noin 500 euroa vuodessa.

Lähde:

Yle: Autoni sortui viinaan – näin sinäkin tuunaat autosi ekologiseksi

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*