Musiikki hoitaa myös ammattilaista

Djembe-rummun avulla voi sanoittaa erilaisia tunteita, musiikkiterapeutti Ritva Honka kertoo.
Kuva: Saara Pasanen

”Musiikki toimii sekä tunteista etäännyttäjänä että tunteeseen lähentäjänä”, kuvailee musiikkiterapeutti Ritva Honka musiikin merkitystä itselleen.

Musiikin merkitystä ja sen parantavaa voimaa on tutkittu runsaasti. Musiikin on todettu vaikuttavan suotuisasti muun muassa verenpaineeseen, aivojen verenkiertoon, lihasjännitykseen ja sitä kautta myös kiputiloihin. Musiikki hoitaa myös ihmisen psyykettä, ja sitä käytetään esimerkiksi musiikkiterapian muodossa muun muassa ahdistus- ja masennustilojen sekä erilaisten persoonallisuushäiriöiden hoitoon.

Musiikki tarjoaa myös sitä leipätyökseen tekevälle lohtua, huolenpitoa ja tukea. Honka kertoo musiikin toimivan itselleen eräänlaisena tunteiden tulkkina etenkin elämäntilanteissa, joihin liittyy jonkinlaista surua tai ahdistusta. Veljensä kuolemaa hän kävi läpi musiikin avulla.

”Kuuntelin sellaista musiikkia, jonka kanssa pystyi itkemään. Musiikki puhui omista tunteista”, hän muistelee.

Terapeuttisia hetkiä yksin ja yhdessä

Tunteita Honka pääsee tuulettamaan myös bänditreeneissä. Soittamisen, laulamisen ja yhdessä tekemisen kautta avautuu uudenlainen mahdollisuus purkaa tunnetiloja.

”Treeneissä luukuttaminen on auttanut hyppäämään hetkeksi ihan toiseen maailmaan”, Honka kuvailee.

Honka kertoo kokeneensa useita terapeuttisia hetkiä tekemällä ja jakamalla musiikkia toisten kanssa. Esimerkiksi lauluryhmässä moniäänisenä laulaminen on Hongan mukaan todella vapauttavaa.

”Endorfiinit lähtevät liikkeelle, mistä seuraa ihana, hyvä olo”.

Honka kertoo tarvitsevansa musiikin kanssa myös kahdenkeskeistä ja yksityistä aikaa. Sähköpianon ääreen asettuessaan hän laittaa kuulokkeet korvilleen ja soittaa vain itselleen. Surullista ja pahaa oloa hän hoitaa kuuntelemalla musiikkia yksin, jolloin tunteet pääsevät vapaasti resonoimaan musiikin kanssa.

”Näissä tilanteissa en tarvitse toista ihmistä, musiikki riittää kaveriksi”, Honka kertoo.

Intohimosta versoi kokonainen työura

Musiikin ja työn yhdistäminen on tapahtunut Hongalla luontevasti. Musikaalisessa perheessä kasvaneelle naiselle musiikki on intohimo, ja hän arvostaa sitä, että on saanut luoda työuran oman kiinnostuksen kohteen parissa.

”Oma kokemukseni musiikista on se, että se antaa iloa ja voimaa. Asiakkaiden kanssa musiikin käyttäminen työvälineenä on antoisaa, koska sen voi omakohtaisen kokemuksen kautta allekirjoittaa täysin”, Honka summaa.

Omaa voimabiisiä, eli kappaletta, jonka äärelle huomaa palaavansa eri elämäntilanteissa, Honka miettii pitkään.

”Kysyn tätä aina asiakkailta, mutta itse tähän onkin hankala vastata”, hän naurahtaa.

Lopulta Honka nostaa esiin Queenin Breakthru-kappaleen, joka toimii hänelle tietynlaisena tehon nostattajana esimerkiksi töissä tai ajatuskatkon yllättäessä. Hän nauttii erityisesti kappaleen voimakkaasta, mutta yksinkertaisesta bassokuviosta.

”Biisissä pitää olla aina basso. Ilman sitä kappale ei tunnu miltään”, Honka peräänkuuluttaa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*