Moni panttipakkaus päätyy Linnanmaan kampuksella roskiin kierrätyksen sijaan – taustalla tietämättömyys palautuspaikoista

Panttipakkauksia menee päivittäin roskiin. Kuva: Ilona Manninen

Roskakori täynnä panttipakkauksia on yleinen näky Linnanmaan kampuksella. Vaikka kampuksella on hyvät mahdollisuudet roskien kierrätykseen, on panttipakkauksien oikeanlaisessa kierrättämisessä vielä puutteita.

”Jos panttipakkaukset haluaa kierrättää kampuksella, niin ravintolat ovat ykkösosoite. Jos haluaa hyödyn itse niin pakkaukset vie kauppaan”, kertoo Oulun ammattikorkeakoulun (Oamk) laatupäällikkö Sari Ahvenlampi.

Kampuskahvila Messin työntekijä kertoo kahvilan ottavan vastaan pakkaukset. Messillä on järjestely panttipakkauksien toimittajan kanssa. Toimittaja noutaa palautetut pakkaukset kierrätykseen.

Ahvenlampi huomauttaa, että Oamkin kestävän kehityksen tiimissä on käyty läpi jätteiden lajittelun käytäntöjä kampuksen taukotiloissa ja käytävillä.

”Linnanmaalla on tällä hetkellä vielä puutteita taukotilojen jätemerkinnöissä ja ohjeissa. Ne laitetaan seuraavaksi kuntoon”, Ahvenlampi lisää.

Kritiikkiä huonosta tiedottamisesta

Linnanmaan kampuksella tehdyn kyselyn mukaan selvisi, ettei suurin osa opiskelijoista tiennyt minne pakkauksia voisi palauttaa. Moni heistä kertoi heittävänsä pakkaukset usein roskikseen, mutta miettineen minne ne voisi palauttaa. Kyselyyn osallistui 15 oppilasta.

Tanssinopettajaopiskelijoiden oma kierrätyspiste. Kuva: Antti Manninen

Oppilaat antavat kritiikkiä huonosta tiedottamisesta ja toivoisivat palautuspaikkojen olevan helposti saatavilla, jotta tyhjiä pakkauksia ei tarvitsisi kantaa ympäri kampusta.

Kolme opiskelijaa ja yksi opettaja osasi vinkata tanssinopettajaopiskelijoiden omasta palautuspisteestä, joka löytyy Linnanmaan kampuksen tanssisalin lähettyviltä ensimmäisestä kerroksesta. Tieto tästä kuitenkin leviää lähinnä kampuksen puskaradion kautta.

”Palautuspaikoista voisi olla enemmän tietoa, vaikka ravintoloiden lähellä, sieltä niitä yleensä kuitenkin ostetaan. Se voisi kannustaa palauttamaan tölkit roskiin heittämisen sijaan”, pohti eräs toisen vuoden AMK-opiskelija.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*