Mielekäs työ on nuorille tärkeää – Sami ja Martta karkottivat tyhjyyden tunteen yrittäjyydellä

Luova laboratorio on Suomen suosituin luovuuteen keskittyvä media. Kuva: Luova laboratorio

Tutkimusten mukaan työmarkkinoille vastikään tulleille nuorille aikuisille on yhä tärkeämpää saada tehdä työtä, jota kohtaan he tuntevat intohimoa.

”Nuoret korostavat työn mielekkyyttä ja tärkeyttä. Myös professionaalisissa töissä ja ammateissa se on aina ollut perusominaisuus. Näillä ryhmillä työn sisäinen palkitsevuus ja motivaatio ovat hyvin vahvat, ja työtä tehdään niiden vuoksi”, sanoo Tampereen yliopiston työelämän tutkimuskeskuksen johtava tutkija Sirpa Syvänen.

Hänen mukaansa yksi syy tälle muutokselle työelämässä on myös yleisen yksilöllistymisen korostuminen yhteiskunnassa.

”Työelämässä ihmiset haluavat toteuttaa itseään, omaa kehittämistään ja oppimistaan sekä kokea työn tärkeäksi ja mielekkääksi”, Syvänen sanoo.

Tätä haluavat myös Sami Mikkola ja Martta Tervonen, jotka pari vuotta sitten alkoivat unelmoida yhteisestä yrityksestä. He työskentelivät tuolloin samassa firmassa, mutta alkoivat tuntea työssään merkityksettömyyden ja tyhjyyden tunteita.

”Aloimme yhdessä unelmoida, että mitä sitä tässä elämässä haluaisi tehdä, jos ei olisi mitään rajoja. Listasimme tunnin sisään noin sata erilaista ideaa ja unelmaa”, Tervonen kertoo.

Vain kaksi viikkoa myöhemmin he olivat lopettaneet työt, saaneet y-tunnuksen ja ryhtyneet kirjoittamaan ensimmäistä kirjaansa. Näin syntyi yhteistuumin heidän yrityksensä Luova laboratorio, joka on tällä hetkellä Suomen suosituin luovuuteen keskittyvä media.

”Luomme sellaista ehtymätöntä luovuuden, inspiraation ja voiman lähdettä kaikille luovuudesta kärsiville, nauttiville ja siitä kiinnostuneille”, he kuvailevat.

Oman idean perässä kulkeminen on hyppy tuntemattomaan

Oman idean ja intohimon seuraaminen tuo eteen varmasti myös haasteita. Syväsen mukaan sisäisesti motivoituneet työntekijät ovat vaarassa kuormittaa itseään, sillä työn ja vapaa-ajan rajaaminen voi olla vaikeaa. Tällöin työhön uppoudutaan liikaakin, sillä se koetaan niin innostavana ja itselle tärkeänä.

Syvänen itsekin edustaa ryhmää, jolle on tärkeää tehdä työtä, jonka kokee merkittäväksi.

”Olen tutkija, kehittäjä ja konsultti, jonka työuran eri vaiheet ovat määrittyneet sen kautta, miten työ on ollut mielekästä, tärkeää, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja jossa on ollut vapaus valita työnsä ja tapansa tehdä sitä”, Syvänen kertoo.

Hänen mukaansa laajemmassa mittakaavassa työn sisäistä poltetta ja motivaatiota voivat kuitenkin alentaa monet tekijät, kuten liian suuri työmäärä, pirstaleinen työ ja työn keskeytykset.

”Monia ammatteja on kadonnut, jolloin osaajat ja ammattilaiset joutuvat tekemään paljon esimerkiksi hallintoon tai talouteen liittyviä työtehtäviä, joiden tekeminen kuului aikaisemmin muille. Ei ole ketään, jolta saisi tai voisi pyytää apua”, Syvänen sanoo.

Myös Tervonen ja Mikkola saivat etenkin Luovan laboratorion alkumetreillä haasteita eteensä.

”Meille on sanottu noin tsiljoona kertaa, että ’ootte te hulluja’ ja tullaan varmasti sanomaan niin jatkossakin”, sanoo Tervonen.

Varsinkin alussa heille vain naureskeltiin uusyrityskeskuksessa ja starttirahaakaan ei herunut. Tervosen mielestä muiden silmien pyörittelystä ei kuitenkaan kannata välittää. Usein ne ihmiset, jotka haluavat lannistaa muita, elävät itse turvallisella alueella kaikkea epävarmaa vältellen.

”Olemme usein sanoneet, että yrittäjiksi ryhtyessä hyppäsimme kallionkielekkeeltä ja aloimme sitten miettimään, millaisen lentokoneen rakennamme ennen kuin jysähdämme maankamaralle. Pelko on hyvä juttu, sillä se tuo virtaa tekemiseen ja pitää ihmisen elossa”, he sanovat.

Työelämän muutokset pakottavat oppimaan koko ajan lisää

Mahdollisista oman polun seuraamisesta koituvista vaikeuksista huolimatta moni kokee haluavansa tehdä työtä, joka ei ole liian rutiininomaista. Syväsen mukaan työstä ja työpaikasta haetaan myös elämyksiä.

Työelämä muuttuukin koko ajan kovalla vauhdilla. Tervosen mielestä muutos tulee olemaan yhä vain nopeampaa. Tästä syystä jatkuva oppiminen ja itsensä kehittäminen ovat tärkeässä roolissa tulevaisuudessa.

”Meidän on kyettävä oppimaan jatkuvasti lisää ja pysyteltävä uteliaina. Kun ihminen toimii oman intohimonsa varassa, tapahtuu oppiminen ja itsensä jatkuva kehittäminenkin kuin itsestään”, Tervonen sanoo.

Hän haluaa kannustaa ihmisiä yrittäjyyteen ja oman intohimonsa seuraamiseen, kunhan vain miettii ensin syyt, motiivit, tarkoitukset ja tavoitteet, joiden vuoksi hommaan ryhtyy.

”Senkun ottaa rohkeasti leap of faithin, askeleen tyhjään, niin huomaa, että alle ilmestyy lattia, ehkä jopa portaat nousta ylemmäs.”

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*