Linnuista elämän mittainen harrastus

Sinisorsat ovat helppoja tunnistettavia. Kuva: Linnea Mustonen

Huhtikuun aikana jo useat linnut ovat palanneet Suomeen. Viimeistään toukokuussa Suomi täyttyy palaavista linnuista, kun Suomeen saapuu pesimään yksilömäärissä laskettuna eniten muuttolintuja.

Auringon jo hieman lämmittäessä on hyvä aika lähteä luontoon lintuja tarkkailemaan. Lintujen havainnointiin ei aloittelija vaadi erityisiä välineitä. Jo heti ulos astuessa havainnointia voi tehdä ensin korvilla.

Kokenut lintuharrastaja Aleksanteri Pikkarainen on saanut vinkkiä siitä, että Lintulammella pesii mustakurkku-uikku. Lähdemmekin hänen kanssaan katsomaan, mitä muita lintuja voimme havaita loppukeväästä.

”Tänne Oulun seudulle nyt on jo toistasataa lajia saapunut. Tässä missä nyt ollaan Lintulammella, niin tässä on naurulokkeja, sinisorsia, niittykirvisiä, keltavästäräkkejä, västäräkkejä…”

Mustakurkku-uikku on palannut huhtikuun aikana Suomeen ja on nyt valmis lisääntymään. Pikkarainen on tuonut mukanaan painavalta näyttävän kameran, jonka kanssa hän tarpoo läpi märän suon. Tuloksena onkin upeita kuvia tästä uhanalaisesta lajista.

Mustakurkku-uikut soitimella. Kuva: Aleksanteri Pikkarainen

Linnuista saa monipuolisen harrastuksen

Suomessa on tavattu yli neljääsataa lintulajia, joten lintujen havaitsemisesta saa koko elämän mittaisen harrastuksen, vaikka ulkomaan matkailua ei harrastaisikaan. Linnusto myös vaihtelee vuodenaikojen mukaan, mikä tekee tarkkailusta mielenkiintoista ja monimuotoista.

Pikkarainen kertoo, että on itse havainnut Suomessa 260 lintulajia. Hän sanoo, että parasta lintuharrastuksessa on monipuolisuus ja linnuston jatkuva muuttuminen.

”Paikallisestikin tilanne koko ajan elää: mitä tapahtui tänään ei enää välttämättä tapahdu huomenna.” Harrastuksen positiivisia puolia on myös monipuolinen tekeminen, ja jokainen voi harrastaa tyylillään. ”Itse tykkään pyöriä lähiluonnossa ja tarkkailla tavallisiakin lajeja.” Pikkarainen bongaa myös mielellään harvinaisia lajeja, eli lähtee katsomaan toisen jo löytämää lintua.

Havainnointiin avuksi muistio ja lintuopas

Vaikka keväällä lintuja onkin määrällisesti enemmän, voi kuitenkin talvi olla aloittelijalle parempi aika aloittaa lintuharrastus. Talviaikaan lajeja on vähemmän ja siksi tunnistuskin on helpompaa. Talvisin myös lintulaudoilla pääsee näkemään lintuja melko läheltä.

Lintulammella helppoja tunnistettavia ovat aiemmin mainitut sinisorsat ja västäräkit. Kauempaa kuuluu ainakin räkättirastaan laulu. Moni lintu kuitenkin jää tunnistamatta. Pikkarainen antaa meille vinkkejä ennestään tuntemattomien lintujen tunnistamiseen.

”Kannattaa ottaa ihan minkälainen vaan kuva siitä linnusta ja sitten tehdä jonkinlaisia muistiinpanoja. Se voi alkuun varsinkin auttaa, jos on ruutuvihko tai nauhuri ja laittaa ihan ylös, että miltä se lintu näyttää – minkälainen nokka sillä on, minkä värinen se on ja minkä kokoinen se on.”

Avuksi voi ottaa myös lintukirjan. Lintuoppaan kuvia voi verrata omiin havaintoihin ja sitä kautta oppii tunnistamaan yhä useampia lintuja. Hyödyllinen väline lintuharrastuksessa on toki myös kiikarit.

Kuuntele luonnon ääniä

Miltä kuulostaa Oulun Lintulammella? Mitä kaikkea voi kuulla? Se selviää alla olevasta audiosta!

Toimittajat: Sami Luukela ja Linnea Mustonen.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*