Lasten ja nuorten henkiseen hyvinvointiin puututaan entistä rankemmin

Joka neljäs lapsi tai nuori kärsii mielenterveysongelmista. Kuva: Pixabay

Joroisten yhteiskoulu tarjoaa nykyään oppilaille läheistä apua mielenterveysongelmiin koulun tiloissa työskentelevien opintopsykologin ja psykiatrisen sairaanhoitajan muodossa, kertoo Yle. Myös Oulun kouluissa panostetaan entistä enemmän nuorten kasvavaan henkiseen pahoinvointiin.

Monet nuoret oireilevat

Joka neljäs lapsi ja nuori kärsii mielenterveysongelmista. Ongelmiin on erityisen tärkeää puuttua nuorten kriittisessä kehitysvaiheessa tai jäljet voivat vaikuttaa koko loppuelämän, THL:n lasten ja nuorten mielenterveydestä vastaava ylilääkäri Terhi Aalto-Setälä kertoo Ylelle. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat oireilevat muun muassa rauhattomuutena ja ennalta-arvaamattomuutena. Koulutehtäviin keskittyminen voi olla hankalaa.

Joroisissa on otettu härkää sarvista kiinni

Etelä-Savossa sijaitsevassa Joroisten kunnassa lasten ja nuorten hyvinvointiin on puututtu rankalla kädellä, kun kunta on palkannut Joroisten yhtenäiskoulun tiloihin opintopsykologin ja psykiatrisen sairaanhoitajan. He ovat pysyvä osa koulun henkilökuntaa ja ovat oppilaiden käytettävissä päivittäin.

Uudistettu oppilashuoltolaki velvoittaa kouluja tarjoamaan lapsille ja nuorille psykologi- ja kuraattoripalveluja. Harva koulu tarjoaa niitä kuitenkaan samalla tavalla kuin Joroisten yhteiskoulu, vaan yleensä koulupsykologit kiertävät usean koulun välillä ja vastaanotto saattaa olla auki esimerkiksi kerran viikossa.

Oulussa nuorten hyvinvointi on tärkeää

Oulun kouluissa pyritään vaikuttamaan nuorten hyvinvointiin, mutta jokaiselle koululle omaa koulupsykologia ei ole mahdollisuutta tarjota. Oulun itäisen alueen peruskoulujen aluepäällikkö Pasi Mäkikyrö kertoo, että ensi vuodelle oppilaiden mielenterveyspalveluihin on kuitenkin panostettu rahallisesti entistä enemmän.

”Kaikki Oulun peruskoulut ovat hyvinvointikouluja”, Mäkikyrö kertoo. ”Pyrimme, että kaikilla oppilailla on mahdollisuus mielenterveyspalveluihin aina tarvittaessa.”

Hyvinvointikoulu on Oulussa 2013 käyttöön otettu toimintamalli, jonka tarkoituksena on eri ammattilaisten yhteistyön kautta turvata lasten ja nuorten hyvinvointi.

 

Yle: Opettajien aika alkoi mennä muuhun kuin opettamiseen – pikkukunta palkkasi psykiatrisen sairaanhoitajan ja psykologin pysyvästi koululle

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*