Lakimuutos toisi ylioppilaskirjoituksiin lisää haastetta

Ylioppilaskirjoitukset modernisoituvat asteittain. Kuva: Pixaby

Ylioppilastutkinnon vaikeustasoa pyritään nostamaan lisäämällä pakollisten kokeiden määrää. Aiemman neljän pakollisen kirjoitettavan aineen sijasta lakialoite esittää kokeiden minimäärän korottamista viiteen.

Esityksen mukaan kokelaan olisi keväästä 2022 alkaen sisällytettävä tutkintoonsa vähintään viisi koetta, joihin lukeutuisivat kaikille pakollinen äidinkielen ja kirjallisuuden koe.Lisäksi tutkintoon pitää sisällyttää vähintään kolme koetta ryhmästä, johon sisältyvät matematiikan, toisen kotimaisen kielen, vieraan kielen ja reaaliaineen kokeet. Viides koe olisi kokelaalle vapaavalintainen.

Ylioppilastutkintoa koskeva muutosehdotus on juuri valmistunut ja etenee eduskunnan käsittelyyn marraskuun aikana. Muutos toisi tutkintoon lisää laajuutta ja syventäisi entisestään lukion yleissivistävää vaikutusta. Oleellinen perustelu muutokselle on myös korkeakoulujen uudistuva opiskelijavalinta, joka keskittyy nykyisin painottamaan ylioppilaskokeiden tulosten arvoa. Viiden aineen pisteyttäminen todistustukseen perustuvassa valinnassa on yleinen käytäntö sekä yliopistoilla sekä ammattikorkeakouluilla.

Jo lähes 160-vuotias ylioppilastutkinto on kokenut vuosien varrella monia muutoksia. Viimeisin erityisesti otsikoissa ollut uudistus mahdollisti kokeiden suorittamisen tietokoneella, ja asteittainen sähköistäminen on käynnissä edelleen. Kokeet ovat kokonaan digitaalisessa muodossa keväällä 2019.

HS: Ylioppilastutkinnosta tulossa entistä vaativampi: pakollisten kokeiden määrä nousemassa viiteen

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*