Kaj Kunnas kertoo netin ja somen kääntäneen urheilutoimittajien ammatin päälaelleen: ”Joku tietää asioista sinua enemmän”

Urheilutoimittajan ja urheilijan kohtaamista ei somen selailu voi korvata. Kuva: Pixabay

Pitkän linjan urheilutoimittaja ja mediapersoona Kaj Kunnas on kokenut viime vuosikymmenten media-alan muutokset omakohtaisesti. Hän on joutunut sopeutumaan työhönsä uudelleen netin ja somen yleistyessä, ja tunnettu selostaja uskookin urheilutoimittajan ammatin luonteen kääntyneen osin päälaelleen siitä, mitä se oli vielä 20 vuotta sitten.

”Homma on muuttunut haasteellisemmaksi. Vielä 1990-luvulla, kun aloitin työt urheilutoimittajana, minä tiesin asioista enemmän kuin katsoja tai kuulija. Tänä päivänä se on päinvastoin. Esimerkiksi HIFK-fani seuraa somessa suosikkijoukkueensa uutisia ja tekemisiä herkeämättä. Urheilutoimittajalla ei ole mahdollisuutta paneutua jokaiseen joukkueeseen tai urheilijaan. Se on hyväksyttävä, että joku tietää asioista sinua enemmän”, Kunnas kertoo.

Kunnaksen mielestä sosiaalinen media ei vie toimittajilta töitä. Vaikka kannattaja voi seurata suosikkipelaajansa arkea suoraan Instagramista tai Facebookista, Kunnas uskoo urheilutoimittajien tärkeyden korostuvan, kun toimittaja kohtaa urheilijat kasvotusten.

”Henkilökohtaista kontaktia ei some voi korvata. Treffaaminen urheilijoiden kanssa on edelleen kaiken A ja O.”

Työllistyminen media-alalla on hyvin haastavaa. Siksi urheilutoimittajilla on paineita erikoistua urheilun lisäksi myös toisiin aihealueisiin, jotta työpaikan saavuttaminen helpottuisi. Mittavan uransa aikana myös Kunnas on hyppinyt urheilupiireistä muihin hommiin, ja hänet ollaan nähty muun muassa Seinäjoen Tangomarkkinoiden juontajana sekä useissa televisio-ohjelmissa. Kunnas kannustaakin tulevia toimittajia kasvattamaan osaamista oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

”On hyvä olla laaja-alainen. Pystyy esimerkiksi olemaan kameran takana, mutta myös sen edessä. Laaja-alaisuutta vaaditaan koko ajan enemmän.”

Urheilutoimittajista koulutetaan moniosaajia

Helsingissä sijaitseva Laajasalon opisto kouluttaa vuosittain uusia urheilutoimittajia. Vuoden kestävällä opetusjaksolla opiskelijoita valmennetaan useaan eri media-alan tehtävään, joihin kuuluvat muun muassa selostajan, juontajan, lehtikirjoittajan, kameramiehen ja editoijan työt. Koulutusohjelma on suunniteltu vastaamaan tämän päivän vaatimuksia.

”Nykyajan urheilutoimittajan täytyisi osata kaikki mediamuodot. Kirjoittaa, puhua, analysoida, olla kameran edessä ja kameran takana sekä käsitellä kuvaa ja ääntä”, Laajasalon opiston rehtori ja tunnettu urheilutoimittaja Juha Matti Holopainen luettelee.

Laajasalon urheilutoimittajien lukuvuosi on laaja ja toiminnantäyteinen, mutta pelkästään koulupenkillä istuminen ei riitä menestyäkseen alalla.

”Innostus ja kiinnostus urheiluun ovat ne tärkeimmät ominaisuudet. Sekä kyky toimia ihmisten kanssa. Lisäksi kiinnostus tekniikkaan on iso apu.”

Holopainen ja Kunnas ovat yhdessä samaa mieltä, ettei urheilutoimittajien tarve häviä mihinkään. Molemmat valitsevat urheilutoimittajan tärkeimmäksi tehtäväksi olla ihmisläheinen.

”Urheilutoimittajia tarvitaan. Ei välttämättä sähkeiden teossa, kun sen hoitavat pian robotit. Mutta kun pitää reagoida tai käydä haastattelemassa. Läsnäolo on tärkeää”, Kunnas linjaa.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*