Korona vaikeuttaa opiskelun aloittamista uudella paikkakunnalla: ”Vertaistuki on tärkeää”

Monen opiskelijan työpiste on saattanut näyttää tältä viime kevään ja tämän syksyn aikana. (Kuva: Pixabay)

Tänä syksynä tuhannet uudet korkeakouluopiskelijat ovat aloittaneet opintonsa, suuri osa heistä uudella paikkakunnalla. Monelle heistä vallitseva koronatilanne on kirous, mutta toisille se taas voi olla tilaisuus rauhoittua.

Opiskelu sujuu etänäkin

Sofia Kalliokoski, 19, on yksi tämän syksyn uusista opiskelijoista. Hänelle myönnettiin opiskelupaikka Oulun yliopistosta, hammaslääketieteen tutkinto-ohjelmasta. Kalliokoski muutti ensimmäiseen omaan asuntoonsa yhdessä poikaystävänsä kanssa. Kalliokoski kertoo, että opiskelu on järjestetty pääsääntöisesti etänä heti koulun aloituksesta asti, lukuun ottamatta yhtä päivää viikossa koululla. Hänen mukaansa etäopiskelu on sujunut pääosin hyvin. Opetus on järjestetty sujuvasti ja ryhmätöiden teko onnistuu etäyhteydelläkin.

Samoilla linjoilla Kalliokosken kanssa on myös Minna Seppänen, 24. Seppänen aloitti tieto- ja viestintätekniikan opinnot Lapin ammattikorkeakoulussa tänä syksynä ja kertoo kaiken sujuneen suurimmalta osin mallikkaasti.

”Etäopiskelu tuntuu lähes kaivatulta tauolta viime kevääseen verrattuna, työskentelin hammashoitajana ja tein myös kotihoitajan keikkoja, oli aika hullua”, hän kertoo.

Etäopiskelu sopii Seppäselle myös siitä syystä, että hän pystyy keskittymään paremmin omassa rauhassaan ja aikatauluttamaan opintonsa. Vaikka etänä opiskelu sujuukin hyvin, täysin ongelmatonta se ei aina kuitenkaan ole.

Ilman haasteita ei kuitenkaan ole selvitty

Seppänen mainitsee, että on pitänyt pohtia ja keksiä uusia tapoja opiskella ja oppia. Tämä onkin haastavaa, sillä etäopetus on uutta lähes kaikille ja siihen totuttelu saattaa viedä aikaa, eikä opiskelu välttämättä lähde rullaamaan niin sujuvasti kuin normaalisti lähtisi.  

”Opettajan apua kaipaa, jos tulee pulma tehtäviä tehdessä”, kertoo Seppänen yhdeksi huonoksi puoleksi etäopiskelussa.

Opintopsykologi Kiia Kilponen antaakin etäopiskelun vinkiksi kalenterin käytön ja ennakoivan suunnittelun.

”Jos joka aamu pitää päättää mitä kouluasioita tänään hoitaisi, kuluu energiaa ja aikaa turhaan”, Kilponen kertoo.

Ystäviäkin on löytynyt

Huolimatta koronasta ja sen aiheuttamista rajoituksista Seppänen on löytänyt itselleen jo hyviäkin ystäviä koulusta ja harrastuspiiristä. Hän pelaa salibandyä ja arvelee, että ilman harrastuskavereita hän saattaisi olla yksinäisempi, vaikka illanviettoja on järjestetty myös opiskelukavereiden kesken.

Yksin ei ole jäänyt myöskään Kalliokoski, vaikka hän ei vielä ole löytänyt varsinaisia hyviä ystäviä. Illanviettoja on silti järjestetty luokkalaisten kesken. Vaikkei, Seppänen tai Kalliokoski, olekaan kokeneet juurikaan yksinäisyyttä, niin moni muu opiskelija on.

Pyydä rohkeasti apua

Koronarajoitukset tekevät ryhmäytymisen, ystävystymisen ja uuteen kaupunkiin totuttelemisen hankalaksi monille. Jos yksinäisyys alkaa tuntua raskaalta, rohkaisee opintopsykologi Kiia Kilponen ottamaan yhteyttä esimerkiksi tuutoriin tai pienryhmänohjaajaan ja järjestämään tekemistä pienen ryhmän kesken.

”Vertaistuki on tärkeää, sillä moni luokkakaveri on varmasti samanlaisessa tilanteessa”, Kilponen kertoo. Täytyy vain uskaltaa avata suunsa.

Kilponen kertoo myös, että koulun aloittamisella tällaisena aikana saattaa olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia, kuten stressiä ja siitä aiheutuvaa kuormitusta. Myös kiinnittyminen omaan opiskeluryhmään saattaa olla vaikeaa ja yhteenkuuluvuuden tunne voi jäädä vajavaiseksi. Vallitsevien koronarajoitusten ja niistä koituvan yksinäisyyden ja opiskeluvaikeuksien voisi luulla lisänneen yhteydenottoja opiskeluterveydenhuoltoon, mutta Kilponen kertoo yhteydenottojen itseasiassa vähentyneen rutkasti viime kevään ja tämän syksyn aikana. Selkeää syytä ei ole, mutta Kilponen arvelee etäyhteydellä tapahtuvan ohjauksen arveluttavan monia ja siksi harvempi ottaa yhteyttä.

Opintopsykologi Kilponen lähettää terveisiä opiskelijoille, joiden syksy on tuntunut erityisen rankalta.

”Mitä pienempi ongelma on, sitä helpompi siihen on löytää ratkaisu”, Kilponen sanoo.

Hän rohkaisee opiskelijoita ottamaan yhteyttä opinto-ohjaajaan tai opiskelijaterveydenhuoltoon pohtimatta liikaa, onko oma ongelma riittävän suuri.

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*