Koirien lääkärikäyntien hinnat edelleen nousussa – eläinlääkäri kertoo, mistä kustannukset koostuvat

Koirien lääkärikäynnit ovat usein kalliimpia kuin ihmisten. Kuva: Pixabay.

Koirat sairastavat samalla tavalla kuin heidän omistajansakin. Koirien eläinlääkärikäynnit kuitenkin maksavat usein huomattavasti suurempia summia kuin ihmisten. Miltei jokainen käynti eläinlääkärissä maksaa omistajalle lähes sata euroa. Tavallisen rokotuksen saa alle satasella, mutta lisätutkimukset nostavat hintaa suuresti.

Eläinlääkärikulujen suuruuteen monia eri syitä

Kymmeniä vuosia eläinlääkärinä toiminut Merja-Liisa Toivonen kertoo, että eläinlääkärikäyntien kustannukset ovat muun muassa kelakorvausten puuttumisen vuoksi omistajille niin kalliita.

”Ihmisten hoitaminen katsotaan hyvinvointiyhteiskunnan vastuuksi, mutta eläintä hankkiessa ajatellaan, että henkilöllä itsellään täytyy olla varaa kuluihin.”

Eläinlääkärikuluissa kuitenkin koiran koko vaikuttaa huomattavasti loppusummaan. Muun muassa lääkekulut ovat isoilla koirilla paljon suurempia kuin pienillä koirilla. Koiran käyttäytyminen vaikuttaa myös kuluihin. Jos yksilö on kovin aggressiivinen, usein toimenpiteeseen käytetty aika ja henkilökunnan tarve on suurempi, mikä näkyy myös hinnassa.

Yksityisenä eläinlääkärinä toimiva Toivonen kertoo, ettei hänen asiakkaistaan puolillakaan ole vakuutuksia koirilleen. Hän myös uskoo, että osa omistajista jättää koiransa hoitamatta kalliiden kustannusten vuoksi.

”Pyrin tulemaan vastaan tarvittaessa esimerkiksi pidempien maksuaikojen kautta, mutta en voi kuitenkaan vaikuttaa siihen, että osa asiakkaista saattaa pitkittää yhteydenottoa vallitsevassa tilanteessa.”

Kuluja kertyy myös korkean verotuksen vuoksi. Ylen mukaan arvonlisävero nostaa erityisen paljon eläinlääkärilaskua. Toisin kuin ihmisten terveydenhuolto eläinlääkärin palvelut kuuluvat korkeimpaan eli 24 %:n arvonlisäveroluokkaan. Tämä päätös perustuu Euroopan unionin arvonlisäveropäätöksiin. Eläinlääkärilaskut nousevat sitä mukaan, kun tutkimukset, hoidot ja laitteet kehittyvät.

Eläinvakuutus kattaa monet tutkimukset ja hoidot, mutta ei sairauden ennaltaehkäisyä

Oulussa asuva Noora Huttunen omistaa 4-vuotiaan shetlanninlammaskoira Nelman. Huttunen käy koiransa kanssa pari kertaa vuodessa eläinlääkärillä. Hän asui vielä reilu vuosi sitten Sodankylässä ja kävi kunnallisella eläinlääkärillä, mutta Ouluun muutettuaan hän vaihtoi yksityisiin palveluihin.

”Hintaviahan ne käynnit ovat, varsinkin yksinasuvalle nuorelle, mutta ymmärrän, mistä hinnat koostuvat.”

Huttunen ei lähde kovin herkästi eläinlääkäriin, sillä hän tietää muun muassa, että Nelma-koiran vatsa menee helposti sekaisin eikä siitä tarvitse huolestua.

”Jos tulee vakavampaa poikkeavuutta, esimerkiksi ruokahalun menettämistä tai ontumista, niin silloin lähdetään nopeasti eläinlääkärille.”

Viime keväänä Huttunen käytti koiraansa lääkärissä pahanhajuisen hengityksen vuoksi. Toimenpiteeseen kuului nukutus, hampaiden tutkituttaminen ja peseminen. Myös koiran hammaskivet poistettiin. Yksityisellä puolella toimenpiteeseen hupeni reilut 200 euroa. Huttusella on koiralleen vakuutus, mutta se ei kata sairauden ennaltaehkäisevää hoitoa. Nelma-koiran vakuutuksista maksetaan vuosittain noin 600 euroa.

Vaikka Huttunen on ottanut vakuutuksen Nelma-koiralleen, joutuu hän silti maksamaan suuriakin summia koiran lääkärikäynneistä.

Lahtelainen Anni Nieminen puolestaan omistaa puolitoistavuotiaan Frida-koiran, joka on rodultaan cavalierkingcharlesinspanieli. Tämän rotuisilla koirilla alaleuka on usein pienempi kuin yläleuka, mikä aiheuttaa sen, että purenta on väärä. Useimmille rodun koirille tästä voi syntyä suuriakin ongelmia ja lisäkustannuksia. Niemisen koiralla tilanne ei onneksi ole ollut kovin paha. Nieminen on ottanut vakuutuksen koiralleen, mutta jos sillä alkaisi ilmenemään oireita vääränlaisesta purennasta, vakuutus ei kattaisi sitä.

Frida-koiran hintavin eläinlääkärikäynti on ollut anaalirauhasen tyhjennysoperaatio. Toimenpide maksoi yksityisellä puolella miltei 350 euroa, mutta omistajan onneksi vakuutus kattoi suurimman osan siitä. Ennen Frida-koiraa Nieminen omisti saman rotuisen poikakoiran, jolle ei hankittu vakuutusta. Tämä kostautui esimerkiksi silloin, kun koiralle täytyi tehdä magneettikuvaus. Se kevensi Niemisen kukkaroa jopa yli 400 euroa.  

”Suosittelen kaikkia koiranomistajia ottamaan eläinvakuutuksen.”

Muutamia yleisiä eläinlääkärikäyntisyiden hintoja:

  • Nelosrokotus + rabies: 50 e – 103 e
  • Hammaskivenpoisto: 80 e – 316 e
  • Sterilisaatio: 252 e – 650 e
  • Kastraatio: 120 e – 435 e

Lähteet:

Yle: Lemmikkivakuutukset myyvät – Koirien ja kissojen hoitokulut huolettavat omistajia

Yle: Eläinlääkärilaskut hirvittävät: Onko lemmikin hyvästä hoidosta tulossa ylellisyyttä?

If: Koiravakuutus

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*