Kissan paikka on paukkupakkasilla sisällä

Uroskissa Oulun löytöeläinkodilla.
Uroskissa Oulun löytöeläinkodilla.
Uroskissa Oulun löytöeläinkodilla.

Viikonloppuna pakkaslukemat nousivat jälleen korkeisiin lukemiin. Ylelle antamassaan haastattelussa Pirjo Riihelä Suomen eläinsuojeluyhdistyksestä muistuttaa, että kissan pakkasenkestävyys on huono, ja etenkin pentukissalle hyinen keli voi koitua kohtaloksi.

Päijät-Hämeen eläinsuojeluyhdistyksessä toimivan Riihelän mukaan yhdistyksen hoivaan Lahden Jokimaan löytöeläintalolle päätyy säännöllisesti kissoja, joilla on paleltumia.

”Tassunsa palelluttaneita on paljon. Joidenkin tassuja on rasvattu viikkotolkulla, koska anturat ovat paleltuneet niin pahoin. Kissan korvat voivat olla myös pyöreät, eli korvat ovat paleltuneet.”

Oulussa paleltuneita kissoja on Sanginjoen löytöeläinkotiin tullut ainakin toistaiseksi melko vähän.

”Jonkin verran korvapaleltumia näkee, mutta kenties vähemmän kuin ehkä kuvitellaan. Kissoilla on taipumus etsiä lämmin paikka ulkoillessaan, eivätkä ne mene mielellään ulos kovimmilla pakkasilla”, Oulun eläinkodin toinen yrittäjä Tarja Parikka kertoo.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen mukaan ulkona paukkupakkasilla liikkuva kissa kannattaa houkutella sisälle turvaan. Mikäli eläin on arka, voi sitä houkutella esimerkiksi ruualla. Myös loukutus voi toimia, mutta silloin loukku täytyy tarkastaa hyvin lyhyen ajan välein, ettei loukutettu kissa palellu kiinni ollessaan. Paikalliset löytöeläinkodit ottavat löydettyjä kissoja vastaan. Mikäli kissaa ei noudeta määrätyssä ajassa, se voidaan luovuttaa uuteen kotiin, yleensä leikattuna, rokotettuna ja sirutettuna.

Pentukissalle kova pakkanen koituu yleensä kohtaloksi. Tämä pikkuinen on kuitenkin saanut kasvaa lämpimässä, ja on jo sisaruksineen varattu uusiin koteihinsa.
Pentukissalle kova pakkanen koituu yleensä kohtaloksi. Tämä pikkuinen on kuitenkin saanut kasvaa lämpimässä, ja on jo sisaruksineen varattu uusiin koteihinsa.

”Yleensä noin puolet meille tulevista kissoista noudetaan takaisin kotiin, ja toinen puolikas sijoitetaan uuteen kotiin. Toki jonkin verran kissoja joudutaan lopettamaan, esimerkiksi jos ne eivät ole lainkaan kesyjä”, Parikka kertoo.

Parikka muistuttaa kuitenkin maalaisjärjen käyttöä ulkona liikkuvien kissojen suhteen. Mikäli ulkona on esimerkiksi kymmenen astetta pakkasta, kissa näyttää hyvinvoivalta ja ravitulta, eikä se tungettele sisään, sillä on luultavasti kaikki hyvin. Huonokuntoisen kissan kohdatessa kannattaa kuitenkin toimia toisin.

Tänä talvena löytökissoja on valtakunnallisesti tavattu ennätysmääriä. Ylelle antamassaan haastattelussa Pirkanmaan ja Satakunnan alueella toimivan eläinsuojeluneuvojan Mira Ekholm-Martikaisen mukaan poikkeuksellisen suuri määrä kissoja ja suuria kissalaumoja on löydetty ja loukutettu, ja liikkeellä on runsaasti tiineitä naaraskissoja. Heikoimmat pennut menehtyvät yleensä karuissa talvioloissa, mutta osa selviää seuraavaan kevääseen, jolloin ne alkavat lisääntyä.

Lisää aiheesta: Yle.fi – Valistus ei ole mennyt perille: kesäkissoja kärvistelee pakkasessa entiseen tapaan

Yle.fi – Koditon kissa ei pärjää kovalla pakkasella – ”Jos ihmisellä on sydän paikallaan, hän toimii heti”

Oulun löytöeläinkoti

Share

Ei kommentteja, oletko sinä ensimmäinen?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*